Demokraté v americkém Senátu s impeachmentem neuspěli. Trump zůstává ve funkci

Proces impeachmentu proti Trumpovi skončil (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump nebude sesazen z funkce. Demokraté v Senátu USA neuspěli se svou ústavní žalobou proti hlavě státu. Senátoři nejprve poměrem 52:48 hlasům rozhodli, že je Trump nevinen, pokud jde o první článek ústavní žaloby, který se týkal zneužití pravomoci. Následně poměrem 53:47 hlasům odhlasovali, že je Trump nevinný, i pokud jde o druhý článek žaloby týkající se obstrukcí vůči Kongresu. Trump na Twitteru uvedl, že se k rozhodnutí Senátu vyjádří až ve čtvrtek v 18 hodin našeho času.

Republikáni mají ve stočlenném Senátu 53 křesel, v prvním hlasování se k demokratům a jejich snaze o sesazení Trumpa připojil jediný republikán – Mitt Romney. Pro to, aby byl prezident odvolán z úřadu, byla potřeba dvoutřetinová většina, tedy 67 hlasů.

Senátoři hlasovali jmenovitě podle abecedy, hlasování o každém článku žaloby trvalo asi 15 minut. Každý ze senátorů musel vystoupit a nahlas říci, zda je podle něj Trump vinný, či nevinný. Následně předseda nejvyššího soudu John Roberts, který na proces v horní komoře Kongresu dohlížel, oznámil výsledek a proces impeachmentu oficiálně skončil.

Trump zveřejnil video, vyjádří se později

Americký prezident v první reakci zveřejnil na Twitteru video, které vychází z titulní stránky časopisu Time v roce 2018. Na videu se rychle mění volební billboardy s nápisem Trump a jednotlivými roky, ve kterých se uskuteční prezidentské volby, počínaje 2024, následně 2028 a dále až do čísla 90 000 a poté se objeví nápis 4EVA, znamenající navždy. Co tímto videem chtěl Trump říci, nebylo podle médií jasné.

Následně prezident na Twitteru oznámil, že se ke svému osvobození veřejně vyjádří z Bílého domu až ve čtvrtek ve 12 hodin místního času, tedy v 18 hodin našeho času. „Prezident Trump byl zcela očištěn a nyní je načase začít se opět zabývat záležitostmi amerického lidu,“ komentoval rozhodnutí Senátu šéf Trumpovy kampaně za znovuzvolení Brad Parscale.

Bílý dům mluví o „smyšleném impeachmentu“, podle Pelosiové je Senát Trumpovým komplicem

Bílý dům rozhodnutí Senátu osvobodit amerického prezidenta Donald Trumpa uvítal. „Smyšlený pokus o impeachment, který si vymysleli demokraté, dnes (ve středu) skončil plným očištěním a ospravedlněním prezidenta Donalda J. Trumpa. Jak jsme vždy říkali, je nevinný,“ uvedla mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

„Je to za námi,“ prohlásil před svými stoupenci v Pensylvánii viceprezident Mike Pence. Jak dodal, byl to „neuvěřitelný týden“. „Právě před chvíli Senát Spojených států osvobodil prezidenta Donalda Trumpa v obou článcích ústavní žaloby,“ řekl Pence svým příznivcům, kteří ihned začali jásat a skandovat heslo „další čtyři roky“. Dávali tak najevo, že si přejí, aby dvojice Trump-Pence zůstala u moci i po listopadových prezidentských volbách.

Demokratická předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová po hlasování neskrývala své pobouření. „Celých 75 procent Američanů a mnoho republikánských senátorů si myslí, že prezidentovo chování bylo špatné. Senát se ale rozhodl ignorovat fakta, vůli amerického lidu a svou povinnost vyplývající z ústavy,“ citovala Pelosiovou americká CNN.

„Prezident se nyní bude chlubit tím, že byl osvobozen. Ale k osvobození nemůže dojít bez procesu. A k procesu nemůže dojít bez svědků, dokumentů a důkazů. Tím, že ignoroval důkazy a odmítl se řídit základními pravidly spravedlivého soudního procesu, se republikánský Senát stal komplicem v prezidentově kamufláži,“ dodala Nancy Pelosiová.

V žalobě šlo mimo jiné o Ukrajinu

Senát osvobozením Trumpa uzavřel několikaměsíční kauzu, která vyvrcholila právě ústavní žalobou. Tu na prezidenta loni v prosinci vznesla demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů, která hlavu státu vinila ze zneužití pravomoci a z obstrukcí vůči Kongresu, tedy parlamentu.

Demokraté republikána Trumpa obviňují mimo jiné z toho, že se snažil nátlakem přinutit Ukrajinu, aby mu před letošními prezidentskými volbami v USA pomohla získat kompromitující informace o jeho velkém rivalovi Johnu Bidenovi. Ten se uchází o demokratickou nominaci.

Trump obvinění od počátku odmítá, postup demokratů přirovnává k honu na čarodějnice a považuje ho za snahu vyřadit ho z boje o znovuzvolení před letošními prezidentskými volbami.

Republikány ovládaný Senát odmítl svědky

Senát minulý týden v procesu odmítl předvolat další svědky, což otevřelo cestu k osvobození prezidenta. Vůdce demokratů v Senátu to označil za tragédii. Demokraté například chtěli, aby byl předvolán zejména někdejší Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton.

Ještě v pondělí žalobci zastupující demokraty v závěrečných projevech v Kongresu opakovaně vyzývali senátory k Trumpovu odsouzení. „Jménem Sněmovny reprezentantů upozorňuji, že vaší povinností je odsoudit prezidenta Donalda Trumpa,“ pronesl tehdy jeden z demokratických žalobců Jason Crow.

Po závěrečné řeči žalobců se slova ujali republikánští obhájci prezidenta. Zástupce obhajoby Kenneth Starr tehdy obvinil demokraty, že se v proceduře neřídili zásadami stanovenými pro soudní žalobu a dopouštěli se „unáhlených úsudků“. Snažili se podle něj ovlivnit listopadové volby, v nichž bude Trump obhajovat svůj mandát.

Romney hlasoval pro odsouzení Trumpa

Mitt Romney se stal prvním republikánským senátorem, který se „trhl“ od své strany a podporoval Trumpovo sesazení. Trump se podle něj dopustil „hrozivého zneužití důvěry veřejnosti“ a v prvním článku žaloby je tedy vinen. To, co prezident učinil, byl podle něj „zjevný útok na naše volební práva, naši národní bezpečnost a základní hodnoty“.

Podle Romneyho Trumpovo chování, které mělo za cíl udržet se u moci, je „tím nejhorším útokem na ústavu, který lze učinit“. „Z tohoto důvodu jde o velmi závažný zločin a já nemám pod přísahou jinou možnost, než se takto vyslovit,“ dodal, když odůvodňoval svůj postoj.

Rozhodnutí o vině či nevině Trumpa bylo podle republikánského senátora tím „nejobtížnějším, jaké kdy učinil“. Jak poznamenal americký deník The New York Times, senátor byl během svého prohlášení nervózní, působil ale odhodlaně a zjevně se mu ulevilo, když svůj postoj zveřejnil. 

Romneyho, bývalého kandidáta na prezidenta, ihned po jeho prohlášení na sociálních sítích zkritizoval syn amerického prezidenta Donald Trump mladší. „Mitt Romney je navěky zahořklý, protože nikdy nebude americkým prezidentem. Byl příliš slabý, aby porazil demokraty, tak se k nim nyní připojil,“ napsal mimo jiné a dodal, že by měl být senátor vyloučen z republikánské strany.

Americká CNN informovala, že v rotundě Kapitolu, který je sídlem Kongresu, bylo ve středu odpoledne zadrženo asi deset protestujících. Ti vykřikovali hesla jako „Trump je vinen“ a senátory vyzývali, aby „ctili přísahu“.