„V Maďarsku nemůžeme svobodně fungovat.“ Sorosova univerzita míří do Vídně

Středoevropská univerzita (CEU), kterou založil americký finančník maďarského původu George Soros, bude od roku 2019 přijímat nové studenty ve Vídni. Děje se tak kvůli nejistotě ohledně akademické svobody v Maďarsku. Vláda totiž odmítá podepsat smlouvu, která by škole zajistila další fungování. „Jsme vytlačováni ze země, která byla 26 let naším domovem,“ prohlásil prezident a rektor univerzity Michael Ignatieff.

Pokud smlouva nebude podepsána, rozhodnutí o přesunu vstoupí v platnost prvního prosince, oznámil rektor. Ti, kteří už na CEU zapsaní jsou, by pak mohli studium dokončit v Budapešti, napsala agentura APA.

„CEU usilovala o to zůstat v Budapešti, která je jejím domovem více než čtvrt století. Maďarská vláda ale CEU držela od dubna 2017 v právní nejistotě,“ uvedla univerzita v prohlášení. „V Maďarsku nemůžeme legálně fungovat jako svobodná, ve Spojených státech akreditovaná instituce,“ kritizoval postoj Budapešti Ignatieff.

Genderová studia jsou tabu

CEU zasáhl nedávno dekret maďarské vlády, který zakázal univerzitám vyučovat obor genderová studia. Ten se zaměřuje na zkoumání kulturně vzniklých rozdílů mezi muži a ženami a vyučuje se mimo jiné právě na prestižní Sorosově škole.

Šéf úřadu vlády Gergely Gulyás konstatoval, že důvod pro zrušení oboru je hlavně ideologický.„Maďarská vláda je jasně přesvědčena, že lidé se rodí buď jako muži, nebo jako ženy. V životě si pak vedou podle svého uvážení co nejlépe, ale kromě toho maďarský stát nechce utrácet veřejné prostředky na vzdělávání v tomto oboru,“ řekl.

Fungování univerzity ztěžuje také loni v dubnu schválená kontroverzní novela vysokoškolského zákona. Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě. Zpravodaj ČT Lukáš Mathé už dříve konstatoval, že novela je pro CEU likvidující.

CEU sídlí v Budapešti, ale původně byla akreditována v americkém státě New York. Novela zrušila povolení k činnosti registrovaným zahraničním vysokým školám, které nevyučují ve svých domovských zemích.

Univerzita se ocitla pod velkým tlakem maďarské vlády jako celek, protože podle ní nesplňuje požadavky této novely. Tlak na CEU je součástí boje proti údajnému nepřátelskému vlivu Sorose na vývoj v Maďarsku. Premiér Viktor Orbán například Sorose obviňuje, že řídí masový příliv migrantů do Evropy. Sám Orbán přitom koncem 80. let studoval ve Velké Británii díky stipendiu od Sorosovy nadace. 

Emigrovat musí i Sorosova nadace

Už v květnu oznámila přesun z Budapešti do Berlína Sorosova nadace Open Society Foundations (OSF) – i v tomto případě kvůli tlaku ze strany vlády. „Je politováníhodné, když organizace občanské společnosti, jako je Open Society, končí v některé členské zemi EU,“ reagoval tehdy místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Maďarsko nedávno schválilo zákon přezdívaný Stop Sorosovi. Ten staví mimo zákon veškerou pomoc poskytovanou vnitrostátními, mezinárodními a nevládními organizacemi nebo kýmkoli jiným lidem, kteří chtějí požádat o azyl nebo o povolení k pobytu v Maďarsku.