Kampaň proti Sorosovi pokračuje. Více než polovina Maďarů si myslí, že v dubnu bude kandidovat

Kampaň proti Sorosovi zmátla Maďary. Mnozí si myslí, že kandiduje ve volbách (zdroj: ČT24)

Kampaň maďarské vlády proti Georgi Sorosovi trochu připomíná zápletku z filmu Vrtěti psem. Maďarský premiér Viktor Orbán za boj proti americkému miliardáři už utratil v přepočtu víc než miliardu korun ze státního rozpočtu. Peníze získaly většinou reklamní firmy napojené na jeho okolí. Výsledkem je, že až 66 procent Maďarů si myslí, že Soros kandiduje v dubnových volbách.

Maďarská vláda spustila další vlnu kampaně proti Georgi Sorosovi. Opakuje, že se do Evropy snaží dostat miliony migrantů. Kritici předsedovi vlády Viktoru Orbánovi vyčítají, že za boj proti americkému miliardáři už utratil v přepočtu víc než miliardu korun ze státního rozpočtu. Peníze navíc získaly většinou reklamní firmy napojené na premiérovo okolí.

Na vládním tažení proti Georgi Sorosovi vydělávají hlavně podnikatelé spříznění s Viktorem Orbánem. Jedním z nich je například starosta vesnice, kde Orbán vyrůstal, premiérův blízký přítel a mediální magnát Lörinc Mészáros. Jeho společnost loni na vládním tažení proti Sorosovi získala v přepočtu přes 300 milionů korun. O něco vyšší částku si rozdělila další čtveřice firem.

„Pět byznysmenů získalo 70 procent z těch 40 milionů eur. To znamená, že peníze šly velmi malé skupině. A všichni mají opravdu blízké vazby na Orbánovu vládu,“ vysvětlila novinářka Atlatszo.hu Anita Kőművesová, patřící ke skupině nezávislých novinářů, kteří seznam firem získali. Tvrdí, že kromě výdělku pro své okolí si chce Orbán kampaní za státní peníze pojistit přízeň voličů.

Billboard proti Sorosovi
Zdroj: ČT24

Vláda v kampani vyšla ze Sorosových výroků, podle kterých Evropa potřebuje migranty pro ekonomický růst a přidala k tomu, že americký finančník má v úmyslu na starý kontinent dostat miliony uprchlíků, a je potřeba mu plány překazit. 

„(Sorosova) síť chce svrhnout a oslabit vlády, které bojují proti přesidlování muslimů. Proto bude vytvářet propagandu, posilovat občanská sdružení,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

Stvořil migraci a George Sorose jako něco, z čeho máme mít strach, a on se tak může stavět do role ochránce země.
Anita Kőművesová
novinářka Atlatszo.hu

Čím víc miliardář obvinění odmítal, tím častěji se jeho tvář objevovala v ulicích. Plakáty a spoty v televizi a rádiu varující před jeho plánem ale měly i neplánovaný dopad. Podle nedávného průzkumu si dvě třetiny Maďarů myslí, že Sorosova strana kandiduje v dubnových volbách. Jen čtvrtina odpověděla, že neexistuje.

Průzkum před volbami v Maďarsku
Zdroj: ČT24

Vláda přesto v kampani pokračuje. Nejnovější billboardy naznačují, že se George Soros spolu s opozičními lídry chystají zbourat plot, který Maďarsko chrání před migranty.

Šéfa ultrapravicového Jobbiku se plakáty dotkly natolik, že vládu žaluje za pomluvu. Za novou vlnou kampaně pak opozice vidí Orbánovu snahu odvést pozornost od 1300 azylantů, které Maďarsko loni v tajnosti přijalo.