Maďarská opozice chce vyšetřit příchod 1300 migrantů, které v tichosti přijala vláda

Maďarská opozice chce vyšetřit příchod 1300 migrantů, které v tichosti přijala vláda (zdroj: ČT24)

Maďarská opozice obvinila vládu Viktora Orbána, že sice brojí proti imigraci, ale zároveň loni v tichosti přijala téměř stejný počet uprchlíků, jaký Maďarsku ukládají kvóty EU. Jak socialisté, tak krajně pravicová strana Jobbik proto požadují parlamentní vyšetřovací komisi, která by měla zjistit, jak a kdy se azylanti do země dostali. Jobbik také chce, aby premiér záležitost vysvětlil na mimořádném zasedání parlamentu.

Aféru rozpoutal rozhovor, který listu Times of Malta 10. ledna poskytl náměstek maďarského ministra zahraničí Kristóf Altusz. Uvedl v něm mimo jiné, že Maďarsko loni přijalo asi 1300 uprchlíků. Vláda se o tom z obavy o bezpečí dotyčných nijak nešířila, řekl Altusz. Přijetí přibližně 1300 uprchlíků přitom Maďarsku nařizují i kvóty EU, proti kterým Maďarsko brojí.

„Žadatelé o status uprchlíka mohou do Maďarska přijít,“ uvedl náměstek. Zdůraznil také, že je třeba rozlišovat mezi uprchlíky a ekonomickými migranty. „Pokud někdo hledá v Maďarsku ochranu, jsme mu otevřeni. Ale nepleťme si definice. Ekonomičtí migranti nejsou uprchlíci,“ uvedl Altusz. 

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó později podobně uvedl, že přijímat uprchlíky na základě Ženevské konvence je něco jiného než je přijímat na základě kvót na přerozdělovaní migrantů EU, proti němuž se Budapešť staví.

Opozice: Vláda lhala

Opozice ale vládu kritizuje. „Maďarská vláda poslední tři roky lhala o své migrační politice, a to nejen vlastním lidem, ale všem evropským zemím a celému světu,“ řekl místopředseda socialistů Tamás Harangozó.

Šéf krajně pravicové strany Jobbik Gábor Vona premiéra a vládnoucí stranu Fidesz obvinil, že za poslední tři roky spustili kvůli migrační krizi v maďarské společnosti „masovou hysterii“, slíbili, že Budapešť kvóty nepřijme, a teď vláda dělá, jako by se nic nestalo.

Díky protiimigrační rétorice dosud byla přitom strana Fidesz favoritem voleb, které se budou konat 8. dubna. Vláda, která mezi uprchlíky a ekonomickými migranty nerozlišovala a obě skupiny spojovala s terorismem, po voličích nyní chce, aby tyto kategorie oddělovali, řekl serveru Bloomberg mluvčí maďarské kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Ernö Simon.

Maďarsko podle údajů UNHRC loni přijalo 1291 žadatelů o azyl, což je třikrát více než rok předtím a také nejvíce od roku 2007. Nejčastěji azyl v Maďarsku loni dostávali Afghánci, po nichž následovali Iráčané a Syřané.

Vydáno pod