Orbán si v Budapešti notoval s polským premiérem. Migrační politika EU podle něj zcela selhala

Události: Premiéři Maďarska a Polska odmítli migrační politiku EU (zdroj: ČT24)

Premiéři Maďarska a Polska na společné schůzce v Budapešti podle očekávání důrazně odmítli unijní kvóty na přerozdělování migrantů. Evropská komise začátkem prosince poslala Česko, Polsko a Maďarsko kvůli odmítání programu k unijnímu soudu. O postupu EK na středeční tiskové konferenci nic nezaznělo. Podle opozičního polského listu Gazeta Wyborcza to potvrzuje známou zásadu v zahraniční politice, že nejdůležitější je to, o čem se nemluví.

„Migrační politika EU nefunguje. Ve skutečnosti naprosto selhala,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. Dodal, že Polsko a Maďarsko chtějí silnou Evropu, ale EU může být silná jedině tehdy, pokud budou silní její členové.

„Odmítáme tento přístup, který narušuje suverenní rozhodnutí členských států,“ řekl předseda polské vlády Mateusz Morawiecki. Členské státy podle něj musejí mít právo rozhodovat o tom, koho přijmou. „Nezpochybňujeme soudržnost Evropy, protože věříme v Evropu a její hodnoty a chceme ji společně budovat,“ řekl také. 

S povinnými kvótami na přerozdělování migrantů v rámci Unie nesouhlasí především země takzvané visegrádské skupiny (Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko), které jsou za to terčem kritiky EK.

Komise začátkem prosince zahájila s Českem, Polskem a Maďarskem kvůli odmítání programu kvót řízení pro nesplnění povinností.

Polsku jsou kromě toho vyčítána opatření upevňující moc vládnoucí strany a hrozí mu za to sankce. Orbán ale již dříve slíbil použití veta, pokud by Evropská unie chtěla Varšavu potrestat za spornou soudní reformu, ohrožující podle kritiků nezávislost justice a právní stát v Polsku.

Pro Morawieckého šlo o první bilaterální návštěvu

To, že Mateusz Morawiecki dal při své první bilaterální návštěvě přednost Budapešti před Berlínem, Paříží či Washingtonem, považuje Gazeta Wyborcza za pochopitelné: obě vlády spojuje ideologická shoda a Maďarsko se jako jediné v EU jasně vyslovilo proti sankcím, které Varšavě hrozí.

Jak ale podotkl zpravodaj ČT Lukáš Mathé, jedno zahraničněpolitické téma obě země přeci jen rozděluje. A tím je zásadně odlišný postoj k Rusku. „Zatímco Viktor Orbán kritizuje sankce a šéfa Kremlu zve pravidelně do Budapešti, třeba na šampionát v Putinově milovaném judu, Varšava před Ruskem varuje jako před vážnou hrozbou,“ podotkl.