Maďarská vláda se ptá v anketě na "Sorosův plán". Podle kritiků ale žádný neexistuje

Maďarská vláda připravila anketu o Sorosovi, podle kritiků jde o propagandu (zdroj: ČT24)

Maďarská vláda zesiluje tažení proti miliardáři Georgi Sorosovi. Právě on figuruje v národní anketě, v níž kabinet premiéra Viktora Orbána zjišťuje názory lidí na to, co označuje za Sorosův plán. Vláda tvrdí, že se americký miliardář snaží spolu s unijními politiky do Evropy přivést miliony migrantů a různě je zvýhodňovat. Podle kritiků se vláda ptá na něco, co podle nich neexistuje a je pouhou propagandou.

Premiér Viktor Orbán věří, že jeho úhlavní nepřítel George Soros zosnoval s přispěním Bruselu a svých neziskových organizací plán na zničení Maďarska a Evropy. „Budeme chránit naše hranice, zabráníme tomu, aby se Sorosův plán naplnil, a v téhle bitvě nakonec zvítězíme,“ říká Orbán.

Vládní dotazník se Maďarů ptá na postoj k různým Sorosovým výrokům vstřícným k migraci. Zda souhlasí s tím, aby se do Evropy dostal milion běženců ročně, aby je země musely přijímat a platit jim dávky. Nebo jestli souhlasí s tím, aby se trestaly ty státy, které budou proti.

„Nenazýval bych to plánem obsaženým v jednom dokumentu. Je to jako s britskou ústavou, neexistuje jediný dokument s názvem britská ústava, ale různé kusy, které můžeme dát dohromady, a pak tvrdit, že existuje,“ domnívá se politolog Sándor Gallai z Korvínovy univerzity v Budapešti.

Novinář Benjamin Novak má dotazník za pamflet, který účelně vytrhává tvrzení z kontextu a vytváří konspirace. Státem placená kampaň podle něj jen děsí a z premiéra dělá národního spasitele.

„Vláda se vlastně snaží ovládnout to, o čem veřejnost mluví. Místo toho, aby se mluvilo o zdravotnictví, vzdělávání, korupci či masivním odchodu lidí ze země, tak každý mluví o Sorosově plánu,“ uvádí žurnalista.

Orbánovo tažení proti Sorosovi trvá už několik měsíců. Premiér prosadil zákon ohrožující prestižní Středoevropskou univerzitu, kterou americký finančník založil a platí. Další sporná novela pak mířila proti nevládním organizacím. Brusel proto s Maďarskem zahájil řízení kvůli porušování zásad právního státu.

Současná anketa, která Evropskou komisi zmiňuje jako Sorosův nástroj, zatím vyvolala jen hrstku reakcí. „Je šokující, že všechny maďarské domácnosti dál dostávají od Orbána tuto populistickou propagandu proti migrantům a proti Sorosovi,“ napsal na Twitteru belgický expremiér a šéf liberální frakce v europarlamentu Guy Verhofstadt. 

Kritika od unijních politiků ale s Viktorem Orbánem ještě nikdy nepohnula. Stejně jako jarní protivládní demonstrace, které navíc před létem z ulic zmizely.