Maďarská vláda se ptá lidí na předpisy EU. Podle kritiků je dotazník manipulativní

Události: Kontroverzní maďarský dotazník k EU (zdroj: ČT24)

V Maďarsku vrcholí vládní kampaň Stop Bruselu. Lidé se v ní mají pomocí dotazníků do 20. května vyjádřit k některým předpisům EU. Podle jejich názoru pak vláda rozhodne o přijetí, případně zamítnutí daných norem. Kampaň kritizuje Evropská komise, domácí opozice i protivládní aktivisté. Kabinet už prý zná názory více než milionu lidí.

Dotazník kritizuje hnutí Momentum, které už jednou Orbánovu vládu porazilo, když nasbíralo na čtvrt milionu podpisů proti olympiádě v Budapešti. Teď se z něj pomalu stává politická strana a napřesrok chce do parlamentu. „Rozhodně nejsme protestní stranou, chceme vytvořit alternativu k současné vládě,“ říká člen vedení hnutí Barabás Kadár. 

Premiéra kritizují za tažení proti zahraničním univerzitám i neziskovým organizacím. Teď se zaměřili na jeho anketu Stop Bruselu, která žádá občany, aby se vyjádřili k unijním předpisům. Šestice otázek se týká třeba uprchlických kvót, cen energií, daní nebo nezaměstnanosti.

„Tvrdí se tu, že je to národní anketa, že můžete vybrat odpověď, ale ve všech případech, je tam jedna správná odpověď, co chtějí, abyste odpověděl. Třeba tady o neziskovkách: Chcete, aby neziskové organizace podporovaly ilegální imigraci nebo ne? Samozřejmě nikdo to nechce. To je falešná otázka,“ namítá Kadár.

  • Jedna z otázek zní takto: V několika posledních letech se nám dařilo vytvářet pracovní místa, protože jsme se drželi vlastní strategie. Brusel ale náš postup napadá. Co by podle vás Maďarsko mělo udělat?
  • a) My, Maďaři, musíme dál rozhodovat o budoucnosti maďarské ekonomiky.
  • b) O postupu v ekonomické sféře by měl rozhodovat Brusel.

Proti dotazníku se ohradila i Evropská komise, vyčetla mu nepřesnost a manipulativní vyjádření. Viktor Orbán ho v europarlamentu hájil potřebou suverenity každé členské země. „Když mluvíte o Maďarsku, laskavě vás žádám, abyste byli kritičtí k vlastním předsudkům a drželi se pravdy,“ uvedl maďarský premiér. 

I když Orbánova politika vyvolává tisícové protesty, jeho strana má dál nejsilnější podporu. Podle posledního průzkumu by jí hlas dalo skoro třicet procent voličů a její pokračování v čele země si přeje bezmála polovina dotázaných.

Očekává se, že právě Orbánovi příznivci dotazník vyplní a bruselská nařízení ve velkém odmítnou. Premiérovi tak dají do ruky další silný argument v jeho kritice Evropské unie.