S vyššími cenami za mobilní služby musí lidé počítat v řadě zemí

Události: Spotřeba mobilních dat během prázdnin (zdroj: ČT24)

S prázdninami podle operátorů roste zájem o mobilní služby, hlavně ty datové. Dlouhodobý trend potvrzuje i telekomunikační úřad. Z jeho dat vyplývá, že průměrná měsíční spotřeba dat na jednu SIM kartu loni stoupla o třetinu a přiblížila se deseti gigabytům.

„Spotřeba dat u nás meziročně stoupá zhruba o čtyřicet procent, ale i preference zákazníků se výrazně změnily od dob covidu. Můžeme vlastně říci, že častěji jezdí do exotických zemí,“ okomentovala mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá.

V Turecku, Egyptě, ale třeba i Švýcarsku a dalších zemích mimo EU musí lidé s českou SIM kartou počítat s vyššími cenami za mobilní služby. Stejně jako doma zaplatí za volání a SMS v Evropské unii a pak ve Velké Británii a na Islandu.

Ceny za mobilní služby v zahraničí
Zdroj: ČT24

Jiné je to u neomezeného datového tarifu. „Už není neomezený a je tam většinou nějaký limit. Ten se pohybuje kolem čtyřiceti gigabytů dat. To znamená poměrně velká porce,“ poznamenal produktový manažer Ušetřeno.cz Jan Štěpaník.

„Zákazníci se místo klasického volání a posílání SMS zpráv z dovolené spojují se svými blízkými stále častěji prostřednictvím nejrůznějších messengerů a dalších aplikací,“ uvedla mluvčí O2 Veronika Zachariášová.

Změna tarifu či koupě balíku dat

Jak moc chtějí lidé využívat mobilní data, je třeba zvážit před cestou mimo Evropskou unii, a případně si změnit tarif nebo koupit balík dat. „Pokud chce využít data opravdu nouzově, pro případ krátkého videohovoru, tak bych balíček doporučil. Tam vychází zhruba jedna giga na dvě stě korun. Pokud chtějí data využívat častěji, doporučil bych si tarif zvednout,“ sdělil Štěpaník.

„Není potřeba se obávat, že přijedu do nějaké země, třeba trochu dál od České republiky, a najednou tam nevědomky za data utratím obrovské částky. Všem zákazníkům automaticky nastavujeme limit 1300 korun,“ říká mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec.

Limit je možné si snížit i zvýšit. Nastavenou hranici nebo jiný způsob pojistky před nechtěným čerpáním dat mají všichni operátoři.