Jak vybrat cestovní pojištění? Je nutné důkladně číst podmínky

Studio ČT24: Specialista Koblížek k výběru cestovního pojištění (zdroj: ČT24)

Se začátkem léta přibývá dovolených a s nimi spojených nákupů cestovního pojištění. Podle specialisty České asociace pojišťoven Petra Koblížka je nutné zvážit, na jaký typ dovolené se člověk vydává, také je dobré se přesvědčit, zda už třeba nemá pojištění zřízené například ke kreditní kartě. Každopádně je vždy třeba projít si podmínky, upozorňuje.

„Pojištění je jediná jistota, kterou si můžete koupit,“ řekl Koblížek s tím, že u toho cestovního to platí především. Při jeho volbě je důležité vzít v potaz, zda člověk vyráží na spíše relaxační, nebo spíše adrenalinovou dovolenou. „(Můžeme pak) potřebovat rozšíření cestovního pojištění o rizikové sporty, jako třeba horolezectví, nebo budeme chtít provozovat ferraty nebo jet někde na raft a podobně,“ popsal Koblížek. Cena pojištění rizikových sportů je vzhledem k pravděpodobnosti zranění pochopitelně vyšší.

Mezi základní věci, které by mělo pokrývat každé cestovní pojištění, pak patří pojištění léčebných výloh v zahraničí nebo asistenční služba. Ta funguje jako jakýsi „přítel na telefonu“, na kterého se dá obrátit s problémy, které mohou během cestování vyvstat. „Ta nám řekne, co máme dělat. Upozorní nás třeba na to, abychom všechny doklady, které potřebujeme, měli pohromadě,“ doplnil Koblížek.

Obvyklou součástí cestovního pojištění je také pojištění zavazadel, které klienta pokrývá v případě jejich zničení, krádeže nebo ztráty. Podle Koblížka je dobré vzít v potaz, o jak cenná zavazadla se jedná a jak hodnotné věci v nich jsou. Dále by se při výběru mělo zvážit pojištění odpovědnosti, které pokrývá škody, které může klient způsobit třetí osobě na zdraví nebo majetku.

Koblížek podotkl, že je nutné prohlížet podmínky každé jednotlivé pojišťovny. Ucelený seznam, který by například uváděl všechny sporty, které pojišťovny pokládají za rizikové, podle něj neexistuje. Proto je dobré věnovat výběru pojištění nějaký čas, zmínil. „Některé pojišťovny mají rizikové sporty už v samotném základu,“ upozornil.

U řady cestovních kanceláří je možné domluvit si pojištění spolu se zájezdem, podle Koblížka tak činí asi 38 procent klientů pojišťoven. Někdy zase mají lidé cestovní pojištění zařízené už tím, že mají kreditní kartu. „Na to se spoléhá asi 28 procent klientů,“ podotkl Koblížek. Ne u všech kreditních karet je ale pojištění součástí, někdy se zase musí aktivovat. Také je nutné si ověřit, jestli takové pojištění pokrývá vše, co člověk na cestu potřebuje, dodal.