Dovolenou může ztrpčit krach cestovní kanceláře i chybějící pojištění

Události: Jak vybírat cestovní kancelář (zdroj: ČT24)

Hlavní sezona dovolených ještě pořádně nezačala a stovkám lidí už ji kazí problémy s krachujícími cestovními kancelářemi. Zdaleka se to netýká jen těch malých. Objednané a zaplacené zájezdy zrušila třeba i německá FTI, třetí největší evropská kancelář. Dotkne se to skoro 180 tisíc jejích klientů.

Byla to dovolená, na kterou bude dlouho vzpomínat. Určitě ale ne v dobrém. Hned druhý den po příletu do Turecka se Kateřina Hradiská na recepci hotelu dozvěděla, že německá cestovní kancelář FTI, se kterou odjela, zkrachovala. Žádný delegát se s ní prý na místě nebavil.

Největší překvapení přišlo ale přímo na letišti. „Letenky jsme neměli zaplacené. Měli jsme jenom místenky v letadle, takže jsme si je museli na letišti zaplatit. Třináct tisíc pro dvě osoby,“ popisuje Hradiská.

Teď řeší náhradu za zakoupené letenky s německou pojišťovnou. Ta už ale avizovala, že vypořádání za zkrachovalou FTI může trvat i měsíce.

Podobné podmínky u unijních cestovek

Experti v podobných situacích turistům radí, aby sledovali, zda tuzemské cestovní kanceláře mají uzavřené pojištění pro případ úpadku. Bez něj nesmějí zájezdy nabízet. Certifikáty mají firmy většinou na svém webu. Jsou i na webu ministerstva pro místní rozvoj.

Seznam se neustále aktualizuje. „Klient, který si zakoupí zájezd u cestovní kanceláře, která skončí, se musí obrátit na pojišťovnu. Na českém trhu má klient jistotu, že dostane sto procent investovaných prostředků zpátky,“ říká poradce ministra pro místní rozvoj Stanislav Zíma.

Důležitý je také rozdíl mezi cestovní kanceláří a cestovní agenturou. Zatímco cestovní kancelář zájezd organizuje, agentura ho jen prodává. Informace o cestovní kanceláři ale agentura musí zákazníkovi poskytnout. Agentura nabízí zájezdy hned několika cestovek najednou. A to nejen těch se sídlem v Česku, ale i v cizině.

„Jestliže je pořadatel toho zájezdu ze zemí Evropské unie, tak podmínky budou podobné. Pokud je ze zemí mimo Unii, tak podmínky mohou být výrazně složitější,“ popisuje Zíma.

Při každé cestě za hranice, i do sousedních zemí včetně Slovenska, by lidé neměli také zapomínat na pojištění. Loni v létě cestovatelé hlásili nejvíc pojistných událostí z Egypta. Z celkového počtu jich byla téměř polovina. S velkým odstupem následovaly Turecko a Řecko.

Nejčastějšími zdravotními komplikacemi, které loni lidé na dovolených řešili, byly zažívací potíže, dále nachlazení a kožní onemocnění, včetně alergických reakcí nebo spálenin od slunce.

Dvě platební karty

Lidé také řeší, zda před dovolenou směnit peníze, nebo odjet do zahraničí jen s platební kartou. Po Evropě i podle finančních poradců stačí menší částka. Lépe by se lidé měli připravit na cestu mimo starý kontinent.

„Pokud Češi cestují třeba do Tuniska nebo nějaké asijské země či Jižní Ameriky, tak je třeba si tady rozměnit eura a dolary a ty až v dané zemi směnit za tamní měnu,“ radí finanční poradce z FinGo Jiří Fajt.

V současné době lidé pořídí jedno euro kolem 25 korun. Dolar přibližně o korunu levněji. V České republice jsou podle expertů výhodnější kurzy ve směnárnách než v bankách.

Při výběru nebo platbě v cizině je možné si zvolit českou či místní měnu. „Když platím nebo vybírám v lokální měně, tak kurz zajišťuje moje banka a ten bývá téměř ve sto procentech výhodnější,“ říká Fajt.

Na dovolenou do zahraničí odborníci doporučují mít kromě hotovosti také alespoň dvě platební karty. Kromě debetní je dobré mít také jednu kreditní.

I do Chorvatska by se měli lidé vybavit drobnou hotovostí, ideálně bankovkami nižších hodnot. Při výběru hotovosti by lidé měli upřednostnit bankovní, nikoliv anonymní bankomaty. V těch třeba v Chorvatsku si provozovatelé mohou počítat poplatek až třicet procent.