Češi obytňáky křižují Evropu. Zájem roste i přes vyšší ceny

Zájem o půjčení karavanů mezi Čechy roste. Oproti minulým sezonám mají půjčovny více obsazeno, a to hlavně na začátku července. ČT to potvrdila Asociace kempování a karavaningu. Podle ní vyrazí v letních měsících do zahraničí rekreanti na přibližně 7 500 cest ve zhruba 1 200 obytných vozech vypůjčených v České republice. Nejčastěji pak zamíří do Skandinávie, na jih Itálie nebo do Polska.

‚‚Letos vnímáme větší zájem o naše služby oproti minulým sezonám. Naše klasická cílová skupina jsou rodiny s dětmi,‘‘ uvádí Martin Hulín ze společnosti Karavany Česko. Obsazenost půjčoven se liší kraj od kraje. Zatímco v těch pražských hlásí téměř vyprodáno, v Ústí nad Labem mají termíny ještě volné.

Největší nápor půjčovny zažívají v čase letních prázdnin. Doba, kdy je ale třeba zajistit termín, se rok od roku posunuje směrem k zimním měsícům. ‚‚Karavan jsme rezervovali už na konci zimy a problémy s termíny nebyly. Loni jsme karavan objednávali v květnu, volný termín jsme sehnali až na září, ale alespoň byl za příznivější ceny než v plné sezoně,‘‘ podotýká Adéla z Prahy, která má s rezervací karavanů víceré zkušenosti.

Trend rezervování termínů se značným předstihem potvrzuje i Asociace kempování a karavaningu. ‚‚Minulý rok si zájemci rezervovali termíny na poslední chvíli, letos si rezervovali termíny na prázdniny už v lednu,‘‘ říká Roman Váňa ze jmenované asociace.

Podle provozovatelů půjčoven cestovatelé čím dál častěji vyrážejí s karavany do Skandinávie. Jedním z důvodů je, že například v Norsku neexistují žádná omezení, kde lze karavan zaparkovat a přespat v něm. Cestovatelé tak mohou kempovat „na divoko“, tedy nocovat, kde se jim zlíbí. Rekreanti vedle Skandinávie často volí i jih Itálie nebo Polsko.

Dva týdny za 60 tisíc

V případě, že se čtyřčlenná rodina rozhodne cestovat půjčeným obytným vozem 14 dní, cena půjčovného vychází průměrně na 63 tisíc korun. Navíc je třeba započítat ceny kempů a limit počtu ujetých kilometrů. V případě jeho překročení si některé půjčovny účtují poplatky za ujeté kilometry navíc.

‚‚Není to nejlevnější záležitost, k nám ale většinou chodí zájemci, kteří vědí, v jakých cenových relacích se půjčovné pohybuje, takže nejsou překvapeni," říká majitelka půjčovny Prokopovy obytňáky Denisa Prokop. „Pro naše zájemce je to většinou dlouhodobý sen,“ dodává a podotýká také, že přichází čím dál více úplných začátečníků s karavaningem.

Jak se ukazuje, zdražení služeb se nevyhnulo ani segmentu půjčoven obytných vozů. „Navyšujeme půjčovné zhruba o 15 procent. Je to nezbytné kvůli zvýšeným nákladům na nákup vozů,“ uvádí Martin Hulín z půjčovny Karavany Česko. Podle asociace by ale zdražování mohlo být i vyšší, vstupní náklady na pořízení a opravy vozidel se podle ní zvýšily až o 30 procent.

Raději vlastní nebo přestavěné

„Zvyšování cen jsme pocítili a nemám na mysli jen zvyšování cen karavanů, ale zvyšování cen obecně. Hodně jsme proto rozmýšleli, jestli dovolenou nezrušit. Nakonec jsme se rozhodli, že pojedeme, i když je to na hranici našich finančních možností,‘‘ komentuje situaci cestovatelka Adéla.

Podle asociace ale stále více lidí investuje do koupě svého vlastního vozu. Cena se v současnosti pohybuje kolem 2,5 milionu korun. I proto se čím dál větším hitem v Česku stávají přestavěné dodávky. Cena takové renovace vyjde svépomocí od desítek tisíc až po stovky tisíc korun.

Podle statistik ministerstva dopravy se počet registrovaných vozů zvyšuje ročně až o tři tisíce. Minulý rok bylo celkově registrovaných obytných vozidel 59 277, v roce 2022 pak 56 460.