Doba letních dovolených se blíží, dopravce už část spojů k moři vyprodal

Události: Cestování na dovolenou (zdroj: ČT24)

Sezona dovolených se blíží. A právě léto chce mnoho lidí strávit u moře. Kromě ubytování tvoří významnou položku rozpočtu doprava. Ta, která se vyplatí do jedné destinace, nemusí být výhodná do jiné. V červnu dopravci zavádějí letní spoje nebo posilují ty do žádaných destinací. Češi tradičně nejčastěji jezdí do Chorvatska, Itálie, na oblibě nabývají ale i polské pláže u Baltu.

V posledních letech provozoval jeden z velkých českých dopravců mezi Českem a Chorvatskem vlaky. Letos je nahradil autobusy. První spoj vyrazil z nádraží v Praze na Florenci v pátek. Tento měsíc a v září bude jezdit třikrát týdně. V červenci a srpnu pak každý den. Cesta do Splitu trvá sedmnáct hodin.

„Jezdím do Chorvatska pravidelně, většinou to bylo autem. Ale protože teď jedu na kratší čas, na pět dní, tak radši pojedu autobusem, abych se mohla cestou trošičku věnovat i sobě,“ nechala se slyšet Jindřiška Žemličková. To Radomil Lamer plánoval cestovat k moři vlakem, ale kvůli rozhodnutí dopravce i on nakonec zvolil autobus.

„Na začátku sezony jsme víc než z poloviny vyprodáni s tím, že největší zájem je o páteční a víkendové termíny, které jsme připraveni podle potřeby posilovat. Dostatek volných míst je zatím ve druhé části sezony,“ popsala mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová.

Pro cestu do chorvatské Rijeky je cenově nejvýhodnější vlak (necelých 1100 korun). Z tuzemska už ale nefunguje žádné přímé spojení. Proto může z hlediska pohodlí lépe vycházet autobus, v němž jednosměrná jízdenka vyjde na necelých 1300 korun. Naopak za letenku lidé zaplatí tři a půl tisíce.

Cesta k Baltu

Stejně jako v předchozích letech pojedou vlaky z Bohumína také do polského města Hel. První spoj vypraví český dopravce ve spolupráci s polským 21. června. Vlakem k Baltskému moři se už třikrát s manželem vypravila Jana Bajerová. Tento druh dopravy jim prý „vyloženě vyhovuje“.

„V případě polského Gdaňsku se cestujícím na začátku července nejvíce vyplatí cesta vlakem, která stojí zhruba 900 korun. Nejméně výhodnou variantou je naopak automobil,“ vypočítává analytik portálu Portu Marek Pokorný.

Při cestě na sever Itálie je nejvýhodnější na začátku prázdnin letenka. K dostání je za necelých 900 korun. Autobusem se do Benátek lze dostat asi za 1300 korun. Vlak, kde je třeba počítat s jedním až dvěma přestupy, stojí přes dva tisíce.

Na dovolenou do zahraničí loni vyjelo téměř šest milionů Čechů. Převážná část tam strávila čtyři až sedm nocí. Většina lidí dává přednost individuální organizaci pobytu. Takto v uplynulém roce do ciziny odjely skoro tři miliony Čechů. Ubytování nebo dopravu řešilo přes cestovní kancelář nebo agenturu asi 260 tisíc turistů. Dva miliony a dvě stě tisíc Čechů si koupily kompletní zájezd.

Nejvíc lidí, přes 800 tisíc, si vybralo Chorvatsko. Přibližně sedm set tisíc Čechů jelo objevovat sousední Slovensko. A zhruba 640 tisíc tuzemských turistů vycestovalo do Itálie.

Na dovolenou Češi loni vyjížděli nejčastěji autem. Týkalo se to dvou a půl milionu lidí, letecká doprava za tímto číslem lehce zaostala.

Důkladné plánování

Cesta vlastní dopravou vyžaduje důkladnou přípravu. Nutné je ověřit si, jaké předpisy platí v dané zemi. Dopředu by si lidé měli pořídit dálniční známky a kdo chce ušetřit, měl by si naplánovat místa, kde bude cestou tankovat.

Při cestě do Chorvatska doporučuje analytik Purple Trading Petr Lajsek natankovat plnou nádrž ještě v tuzemsku, Rakousko ideálně přejet na jeden zátah a pak doplnit palivo ve Slovinsku, kde vychází levněji než u nás.

Při cestě třeba do italského Bibione je opět dobré naplnit nádrž až po okraj ještě v Česku. „Rakousko je nicméně výrazně levnější než právě Itálie, která je, co se týká cen pohonných hmot, jednou z nejdražších zemí. Litr benzinu tam stojí klidně i 47 až 50 korun, záleží na oblasti. Litr nafty kolem 42 až 43 korun,“ sdělil Lajsek. V Polsku je cena paliv víceméně srovnatelná s tou u tuzemských pump.

Při cestě k moři autem je nicméně zpravidla třeba počítat i s dalšími výdaji – například na dálniční známku nebo mýto. Známky lze přitom pořídit i přes internet. „V Polsku jsou zpoplatněné jenom některé úseky dálnic, není tam žádná dálniční známka,“ přibližuje výhodu našeho severního souseda oproti cestám přes Rakousko, Slovinsko či Chorvatsko produktová manažerka společnosti Travel Family Lenka Laus.

Lidé by podle cestovních kanceláří nejen při cestě autem do zahraničí neměli zapomenout na pojištění, ke zvážení je i zaplacení asistenční služby pro případ nehody.