Čeští turisté zvyšují nároky. Žádají lepší služby i spoje

Události: Češi na dovolené (zdroj: ČT24)

Na horách i na vodních cestách začala turistická sezona a do cestovních kanceláří se vracejí klienti. Předprodeje zájezdů na léto jsou v meziročním srovnání až o 30 procent vyšší, podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se tak dostávají na předpandemickou úroveň. Češi, kteří se rozhodnou vyjet do zahraničí, se navíc nebojí utrácet. Roste zájem o luxusnější hotely, kompletní služby nebo i vzdálenější exotické destinace.

Přestože hlavní sezona v bulharském hlavním městě Sofii ještě nezačala, ulicemi se již proplétají hloučky turistů. Do Bulharska se na léto přestěhuje i Vladimir Marinov, který však míří k Černému moři. „Dokonce minulý týden byli na pláži. Není to jako v červnu, ale minulý měsíc byl tak teplý, že to turisté využili,“ popsal.

Do stejné lokality zamíří většina českých turistů v Bulharsku. Vyžadují stále vyšší kvalitu služeb. „Dříve lidé často jezdili do penzionů bez stravy. V dnešní době naprosto dominují hotely s all inclusive.

V exotice jsou oblíbené například Spojené arabské emiráty. I zde dominují ty kvalitnější hotely,“ nastínil mluvčí CK Alexandria Petr Šatný.

Že Češi zvyšují své nároky, potvrzují další cestovní kanceláře, podle kterých tuzemští turisté vyhledávají i vzdálenější místa. „Začali jsme létat z Prahy přímými lety do Vietnamu, Dominikánské republiky a na Kubu. Ukázalo se, že když Češi mohou letět přímo z Prahy někam do vzdálené exotické destinace, tak to výrazně zvyšuje atraktivitu země,“ sdělil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Dobrou sezonu očekávají i na Lanzarote, jednom z Kanárských ostrovů. Klienti si častěji než dřív vybírají čtyřhvězdičkové hotely a kompletní služby. Nároky ale zvyšují i na dovolené v klasických destinacích. „Všímáme si například u Chorvatska, Albánie nebo Černé Hory, že už tolik nejezdí autem, ale vybírají například leteckou dopravu,“ řekl mluvčí Čedoku Filip Platoš. Nejvíc turistů odcestuje tradičně do Chorvatska, podle odhadů letos až 800 tisíc.

„Díky tomu, že si lidé hodně kupovali zájezdy v prvním momentu, kdy byly až třicetiprocentní slevy, tak se dá říct, že se realizují ceny velmi podobné těm loňským,“ nastínil mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Řada cestovních kanceláří zdražila zájezdy už loni. Letos tak ceny upravují o jednotky procent.

Zahraniční návštěvníci utrácejí víc než Češi

Za týdenní dovolenou letos podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Češi průměrně utratí zhruba dvacet tisíc korun na dospělou osobu. U dětí se ceny snižují často i o několik desítek procent.

I za jarní dovolenou jsou Češi připraveni utratit o něco více. Přesto v porovnání se zahraničními turisty o menší částky. „Když si spočítáte rozdíl, tak se bavíme o dvojnásobku,“ uvedl ředitel CzechTourism František Reismüller. V autokempu v Chabařovicích na Ústecku se může čtyřčlenná rodina ubytovat například v chatce za 750 korun za noc. Za týdenní dovolenou v Česku utratí lidé průměrně 6200 korun na jednu osobu.

V zahraničí vyjde nejlevněji zájezd k Jadranu za zhruba 10 400 korun. Za pobyt v Tunisku zaplatí asi 15 300. Za ostatní destinace jako Egypt, Turecko, Bulharsko nebo Řecko už klienti nechají víc. Stejně jako v případě, že necestují sami. „Rodina s většími dětmi nakupuje v cestovních kancelářích a agenturách svou týdenní letní dovolenou v rozmezí 60 až 80 tisíc korun na rodinu,“ řekla ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Chaloupková.

Záleží ale také na tom, v jakém cenovém režimu zájezd lidé nakupují. Obvykle se vyplatí koupit dovolenou s předstihem nebo naopak na poslední chvíli.