Turismus Čechů do zahraničí ožívá, zájem je o dražší destinace. Cizinci se ale do Česka vrací pomalu

Události: Češi víc nakupují zájezdy (zdroj: ČT24)

Češi začínají opět častěji utrácet za dovolené. Cestovní kanceláře říkají, že klientů přibývá a letos znovu nakupují zájezdy i s předstihem. Zájem je také o dražší destinace. Oproti tomu zahraniční turisté v Česku stále chybí.

Například na ostrov Srí Lanka v Indickém oceánu se oproti loňsku podle odhadů podívá zhruba o pětinu více Čechů. „Předpokládá se, že v roce 2024 odletí zhruba dvacet tisíc Čechů na Srí Lanku. Z toho zhruba šest tisíc odletí nebo odletělo charterem, to je přímý let Praha–Colombo,“ vysvětlil honorární konzul pro Srí Lanku Marek Němec.

Češi kupují také více zájezdy s předstihem. A častěji chtějí lepší služby. „Ten počet prodaných zájezdů je zhruba o třetinu vyšší, než byl loni touto dobou,“ řekl mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. „Takovým standardem už je běžně čtyř nebo pětihvězdičkový hotel ideálně přímo na pláži s all inclusive stravou,“ doplnil.

Mluvčí cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný potvrdil, že Alexandria za letošní leden a únor prodala ve srovnání s loňským obdobím o 30 až 40 procent více zájezdů.

Turistický ruch doma

Zatímco zahraniční dovolenou Češi objednávali v zimě s předstihem, tu v tuzemsku často rušili. Kvůli teplému počasí ukončila některá horská střediska sezonu dřív, než chtěla. Počet hostů se ale loni zvýšil. 

„Jenom v ubytovacích zařízeních se v České republice ubytovalo 22 milionů hostů, to je nárůst o třináct a půl procenta, vlastně návrat na úroveň před pandemií (covid-19),“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Na vysokou úroveň turismus ale dostali Češi, zahraniční návštěvníci se do země vracejí jen pomalu. „Češi utrácí více, ale je to za ty základní věci, základní parametry každé dovolené – ubytování, stravování a doprava. Už méně si dopřávali nějakých služeb navíc,“ prohlásil ředitel CzechTourism František Reismüller.

I proto se do Česka snaží nalákat zpátky cestovatele z Číny nebo Koreje, třeba případným rozšířením přímých leteckých spojení z Asie.