Kvíz: Polovina českých turistů navštívila místo z filmu. Poznáte ho i vy?

Téměř polovina turistů v Česku navštívila v posledních pěti letech místo, kde se natáčel film, pohádka nebo seriál. Vyplynulo to z průzkumu české centrály cestovního ruchu CzechTourism. České lokace zároveň nepřestávají být lákavé i pro filmaře – jak tuzemské, tak zahraniční. Jak dobře znáte místa spojená s filmy, si můžete ověřit v kvízu na konci článku.

Turisté, kteří cestují za filmem, bývají podle CzechTourismu dvojího druhu. Běžnější jsou ti, kteří se díky filmu nadchnou pro určitou zemi, oblast či město a chtějí vše poznat na vlastní oči. A pak jsou tu fanoušci, kteří chtějí vidět přesné lokace spojené s konkrétním titulem. Často se jedná o fantasy filmy a čarodějnické ságy, ale s boomem streamovacích platforem také různé seriály či akční snímky.

Podle průzkumu patřily v uplynulých pěti letech mezi nejčastější cíle zámky a hrady jako Hluboká nad Vltavou, Bouzov, Červená Lhota či Karlštejn a dále města Český Krumlov a Praha, zejména pak jejich historická centra. Filmoví cestovatelé jako svůj cíl často volí i Lednici, Telč, Hoštice nebo Karlovy Vary.

Dalšími vyhledávanými místy jsou například romantický hrad Bouzov, skalní město Adršpašsko-teplické skály, oblast Českého ráje, rokokový zámek Dobříš, Krkonoše nebo jeden z nejstarších a nejvýznamnějších královských hradů v České republice Křivoklát. 

Česko vyhledávají zahraniční filmaři

Zahraniční filmaři nejčastěji natáčejí v Praze, nicméně lokace v tuzemsku často slouží i jako filmová Vídeň. Do Česka přitom míří nejen evropské či americké produkce, ale točí se tu i scény pro indický Bollywood.

„Česko patří mezi vyhledávané lokace ze strany zahraničních produkcí. Kromě toho, že se jim náklady vynaložené na najímání tuzemských herců či za pronájem míst ve srovnání s jinými zeměmi vyplácí, oceňují také zdejší fanoušky a šikovnost ‚českých ručiček‘,“ uvedl ředitel CzechTourismu František Reismüller. Jako příklad uvedl křišťál ze Sklárny Pačinek, který se objevil ve snímku Na nože: Glass Onion s Danielem Craigem.

Filmový průmysl má význam i z hlediska ekonomiky státu. Podle CzechTourismu filmování přináší příjmy i do segmentů ne přímo spojené se samotnou tvorbou, profitují z něj tak i oblasti ubytování, dopravy, stavebnictví, gastronomie či oděvnictví.