Ministerstvo kultury sníží filmové pobídky. Kvůli úsporám škrtne 200 milionů

Dotační škrty se dotknou i kultury, sníží se filmové pobídky pro natáčení snímků v Česku (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury v příštím roce sníží filmové pobídky pro natáčení snímků v Česku o 200 milionů korun. Klesnou tak z 1,4 na 1,2 miliardy korun. Plánovaná úspora je součástí dotačních škrtů celkem za 84 miliard korun, na kterých se minulý týden při schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok shodla vláda. Fialův kabinet plánuje zrušit i státní dotace některým spolkům, které sdružují legionáře a starají se o propagaci odkazu Tomáše Garrigua Masaryka. Právě to kritizuje část vládních poslanců.

Zahraniční produkce znamenají pro českou ekonomiku přínos v řádu několika miliard ročně. V případě posledního u nás natočeného velkofilmu to bylo přes 2,5 miliardy. Pětinu této částky pokryjí filmařům právě pobídky. Plánované úspory by mohly znamenat jejich menší zájem.

„Těch dvě stě milionů představuje řešení, které neznamená žádný zásadní dopad pro filmový průmysl, protože se teď pobídky nečerpají. Chceme ale do budoucna systém velmi rychle znovu uvolnit,“ řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Kromě toho chce vláda také o 150 milionů korun seškrtat výdaje na propagaci cestovního ruchu nebo plánuje o sto milionů snížit výdaje na reklamu na zemědělské produkty. „Bude to mít pozitivní vliv na hospodaření státu. Zbavujeme se dotací, které neplnily ten původní smysl,“ vysvětlil premiér Petr Fiala (ODS).

Seznam škrtaných dotací se ještě může změnit

Milionové dotace plánuje kabinet odebrat i spolkům, které se zabývají sdružováním legionářů a propagací demokratických hodnot 1. republiky, například Československé obci legionářské. 

Právě to chtějí při projednávání státního rozpočtu na rok 2024 zvrátit někteří koaliční poslanci. „Je to všechno podstatné pro hodnotový růst naší společnosti, poznávání minulosti a dotýká se to naší politické současnosti,“ upozornil předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). 

„Určitě se tomu budeme věnovat a budeme se pokoušet obejít i všechny koaliční partnery,“ konstatoval poslanec Josef Flek (STAN).

Někteří ministři připustili, že seznam dotací určených ke škrtnutí se ještě může změnit. Záležet podle nich bude na jednání s koaličními poslanci při schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok. „Je samozřejmě možné, že poslanci ještě budou mít některé návrhy,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nicméně prohlásil, že pokud bude docházet k jakýmkoliv změnám, tak musí být koaličně dohodnuté. „V této chvíli si nemyslím, že k něčemu takovému dojde.“ 

Poslanci chtějí předložit návrhy na změny v dotačních škrtech při listopadovém schvalování rozpočtu.