Zájem o dovolenou v karavanu roste. Kraje na to reagují podporou vzniku stání pro obytná auta

V Plzeňském kraji vznikají první karavanová stání, která dotacemi podpořilo hejtmanství. Na jejich zřízení vyčlenilo celkem osm milionů korun, čímž reaguje na růst zájmu o individuální dovolené. Kempování na parkovištích se rozmohlo v době koronavirové pandemie, kdy byly hotely a penziony zavřené. Podporu pro karavanisty rozjely i další kraje v Česku.

Počet karavanů v Česku roste, s tím ale také poptávka po zázemí. Karavany jsou vlastně takové domy na kolech, mají kuchyň, koupelnu či toaletu. Potřebují se ale také připojit k elektrické síti. Právě to mají nabídnout stání pro karavany. 

Pět nových parkovacích stání pro obytná vozidla vzniklo v Plzni u přehrady České údolí. „Tady kdysi nedaleko byl kemp, takže sem karavanisté byli zvyklí zajíždět,“ popsal starosta městské části Plzeň 3 David Procházka (ANO).

Majitelé karavanů nová místa vítají. „Plzeň je známá svým pivem, takže je dobré, když máme kde zastavit, můžeme se v klidu napít, pak se ve vozidle vyspat a pokračovat v další jízdě bezpečně,“ řekl člen Asociace kempování a karavaningu Martin Štrimpfl. 

Nová stání na Šumavě

Víc než třetinu výdajů na vznik stání pro karavany, tedy 400 tisíc korun, poskytl Plzeňský kraj. Dotace míří ale i do dalších turisticky atraktivních míst, například na Šumavu. „Na jednotlivé subjekty je dotace půl milionu až sedm set tisíc korun – podle množství karavanových stání, podle množství nákladů jednotlivých účastníků,“ uvedl radní Plzeňského kraje pro oblast cestovního ruchu Libor Picka (STAN). 

Plzeňský kraj schválil už patnáct žádostí o dotace. Elektrické přípojky pro karavany vzniknou napříč celým krajem, například v Železné Rudě jich bude na parkovišti Kaskády hned jedenáct. „Služba bude návštěvníkům k dispozici 365 dnů v roce, bude mít automatický provoz a bude podle využitého typu služeb poplatná,“ prozradil starosta města Filip Smola (nestr.). 

Na narůstající popularitu kempování s karavanem reagoval také Jihočeský kraj. Za poslední dva roky na zřízení nebo modernizace těchto typů stání vyčlenil skoro deset milionů korun. „Protože když k nám lidé přijedou, bude se jim u nás líbit, tak se k nám budou vracet a podpoří tím i podnikatele pracující v cestovním ruchu,“ vysvětlila mluvčí Jihočeské centrály cestovního ruchu Jana Píchová. 

Podobnou podporu jako v Plzeňském kraji nabízejí na letošní roky také kraje Královéhradecký, Liberecký nebo Ústecký. Tam je ale možné hlásit se už jen do 2. května, tedy do úterý.