Turistický průmysl padl kvůli pandemii na dno. Lidé více cestují v obytných karavanech i virtuálně

Události: Turismus se potácí v krizi (zdroj: ČT24)

Odvětvím, na kterém se rok 2020 podepsal snad nejhůře, je turistický průmysl. Za koronavirové krize osiřely i ty nejvyhledávanější cestovatelské atrakce na celém světě. A miliony lidí, které turismus živí, přišly o práci. Někteří ale i v této situaci našli nový recept na úspěch.

Nejtypičtějším obrazem sezony 2020 je klid i na místech, kde obvykle nebývá k hnutí. Ještě v loňském roce se v Ejlatu, oblíbeném letovisku na jihu Izraele, vystřídalo na dva a půl milionu turistů. Letos to je jen zlomek.

„Je to jako město duchů, není tu nic. Můžu vám říct z vlastní zkušenosti, že domů nenosím žádné peníze,“ říká místní taxikář Jigal Zohar.

Ve městě v cestovním ruchu pracovalo 80 procent lidí. Před pandemií covidu-19 nezaměstnanost dosahovala tří procent. Letos atakovala hranici pětasedmdesáti procent.

Egypt může přijít o více než dvě miliardy dolarů

Alarmující ztráty hlásí také Egypt. Podle tamních úřadů země může přijít jen v letošním roce o 2,3 miliardy dolarů. Mezinárodní měnový fond varuje, že srovnatelný propad hrozí všem frekventovaným destinacím od Řecka až po Kostariku.

O výrazný díl příjmů přicházejí i v zemích, kde se cestování teprve rozvíjí. Rwanda vloni v turismu utržila 500 milionů dolarů. Letos budou tržby minimální. I proto se je snaží kompenzovat podle jednoduchého pravidla: když nemohou turisté do Afriky, Afrika může za nimi. Alespoň virtuálně.

„Pro mě jako pro tvůrce virtuálních cestování je to ve skutečnosti příležitost,“ sděluje například generální ředitel firmy Kigali 360 Patrick Karangwa.

Byznysu s obytnými vozy se během pandemie daří

O příležitosti letos mluví také firmy, které pronajímají karavany a obytné vozy, tedy žádané cestovatelské vybavení. „Zůstaňte venku, v kempu nebo v lese. A buďte sami. Proto teď byznys s obytnými vozy exploduje,“ míní majitel Nohrova centra obytných vozů Mike Nohr.

I proto lidé nově objevují dříve opomíjená místa, často za humny – podobně jako na ukrajinském ostrově Džarylač. „Naše duše tady relaxuje. Už je téměř nemožné najít na Ukrajině takový ostrov,“ říká turista z Kyjeva Anatolij Skachkov.

Místo diskoték a rušných promenád přírodní pláže a divoká zvířata. Místo suvenýrů a občerstvení jen písek, kámen a tráva. I taková je podivná sezona 2020.