TÉMA

Hotovost

Etiopské bankomaty vydávaly miliony dolarů. Fronty studentů rozháněla policie

Lidé v Etiopii o víkendu neskrývali překvapení poté, co zjistili, že si mohou z bankomatů vybrat mnohem vyšší částky, než mají reálně na svých účtech. Kvůli technické závadě systému vydala státní Etiopská komerční banka (CBE) v přepočtu 951 milionů korun a teď prosí své klienty, aby jí peníze vrátili. Chyba se dotkla i bankovní aplikace, která umožňovala převody do jiných finančních ústavů. Na incident upozornila zpravodajská stanice BBC.
19. 3. 2024|

Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.
24. 1. 2024|

Vláda se k návrhu lidovců o právech homosexuálních párů postavila neutrálně

Kabinet Petra Fialy (ODS) probral návrh lidovců, který má podle předkladatelů vést k narovnání části práv homosexuálních párů. Vláda k němu zaujala neutrální stanovisko. Narovnání práv se jen přibližuje, uvedl po jednání ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Připomenul, že podobně se kabinet vyjádřil k dalším předlohám, které už sněmovna projednává, tedy k návrhu na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také k ústavnímu zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Ministři z řad Starostů usilovali o odmítnutí normy, chybí jim v ní třeba rovnost v rodičovských právech. Proti jsou i Piráti.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 19:40|

Češi stále více platí kartou. Některá místa přesto odmítají používat terminály

V Česku zesílila debata o platbách kartami. Řadě zákazníků se nelíbí, když obchodník či provozovna přijímá jen hotovost. Důvody, proč někde karty nepřijímají, jsou různé – od poplatků až po potřebu peněz pro dodavatele i zaměstnance. Data ale ukazují, že počet terminálů dál roste.
16. 7. 2023|

Kartou se platí častěji, v některých obchodech se dá vybrat u kasy jako v bankomatu

Obliba bezhotovostních plateb dál roste. Za rok podle bank vzrostl počet transakcí zhruba o čtvrtinu. Přesto zůstává i dost prodejen nebo provozovatelů služeb, kteří berou od zákazníků jen hotovost. A měnit to neplánují. Odrazují je například poplatky za platební terminál a s ním spojená další administrativa.
11. 6. 2023|

Z Česka do Ruska a zpět tečou miliony přes neoficiální směnárny. Sankcím navzdory

Desítky neoficiálních směnáren posílají miliony z Česka do Ruska i obráceně, a daří se jim tak obcházet sankce. Zjistil to web Investigace.cz spolu s ČT. Zájemci o převody kontaktují zprostředkovatele přes skupiny na sociálních sítích. Jeden z ruských podnikatelů, který nebankovní transakce nabízí, žije v Teplicích.
23. 4. 2023|

Prezidentská kancelář podává po auditu trestní oznámení na Správu Pražského hradu

Kancelář prezidenta republiky (KPR) na základě externího auditu ve Správě Pražského hradu (SPH) podá trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti. V pondělní tiskové zprávě zástupci kanceláře prezidenta Miloše Zeman upřesnili, že podezření se týkají porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, zkreslování údajů o stavu hospodaření, porušení povinnosti při správě cizího majetku, krádeže, zpronevěry či podvodu.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 15:34|

Senát zamítl iniciativu k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti

Senát na své středeční schůzi zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mělo by se prý vyřešit v běžném zákoně. Zamítnutí komora přijala o jeden hlas. Zákonodárci v průběhu jednacího dne také jednoznačně odmítli navrhovanou automobilovou emisní normu Euro 7. Ztotožnili se tak s názorem ministerstva dopravy, které její současnou podobu označilo za nepřijatelnou.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:54|

Speciálně vycvičení psi pomáhají celníkům odhalovat pašované bankovky. Případů přibývá

Pašování peněz je podle celní správy vzhledem k válečným konfliktům ve světě čím dál častějším problémem. Vyhledávat pašované bankovky celníkům pomáhají speciálně vycvičení psi. Jejich výcvik chtějí celníci posílit. Tento týden proto pořádají mezinárodní kynologický seminář v Heřmanicích na Frýdlantsku.
24. 11. 2022|

Uprchlíci mají v Česku problém směnit ukrajinské hřivny. Ruce od nich dávají pryč banky i směnárny

Ukrajinští uprchlíci v Česku se potýkají s obtížnou směnou peněz. Prakticky žádná banka totiž ukrajinské hřivny nevykupuje, stejně jako většina směnáren. Podle zákona to dělat nemusejí. Měna země, kterou napadla ruská armáda, navíc výrazně ztrácí hodnotu.
16. 3. 2022|

Rubl dosáhl historického minima. Moskevská burza se neotevře ani v úterý

Ruský rubl klesl po vyhlášení nových ekonomických sankcí proti Rusku o téměř třicet procent a dostal se na nové historické minimum vůči americkému dolaru. Později začal část ztrát mazat. Rusové čekají dlouhé fronty před bankami v obavách, že jim přestanou fungovat platební karty, informoval web BBC News. Ruská akciová burza v pondělí neotevřela, neobchoduje se ani na trhu s finančními deriváty. Ruská centrální banka zvýšila hlavní úrokovou sazbu na dvacet procent. EU a USA na ni uvalily sankce a odstřihly ji od aktiv.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 20:12|

30 let zpět: Zahájení provozu prvního bankomatu

Dnes jsou bankomaty běžnou součástí měst i obcí. V tehdejším Československu se objevily právě před 30 lety. Reportáž z února 1992 ukazuje uvedení do provozu prvního bankomatu u nás. Výběr bankovek však ještě zdaleka nebyl pro všechny. Na běžné používání si veřejnost ještě musela počkat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
19. 2. 2022|

Německo bude od neděle považovat Česko za vysoce rizikové

Německo bude od neděle považovat Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast, což pendlerům zkomplikuje každodenní dojíždění za prací. Bavorsko bude vyžadovat testy každých 48 hodin, je ale podle českého ministerstva zahraničí připraveno po jednom testu týdně v Česku další testy českým pracovníkům hradit. Sasko přistoupilo na kompromis a bude požadovat jen dva testy na koronavirus týdně. Evropská unie také zavede v hodnocení nákazy kategorii zvláště rizikových zemí, jejichž obyvatelé budou potřebovat k cestám testy. Na večerním summitu lídrů to řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
21. 1. 2021Aktualizováno21. 1. 2021, 23:31|

Češi čím dál více preferují placení kartou, trend posílila koronavirová pandemie

Češi při nakupování na internetu čím dál více upřednostňují placení kartou před dobírkou. Tento trend posílila pandemie covidu-19. Na internetu lidé nakupují častěji, navíc i věci, které dříve nenakupovali. V obchodech začali upřednostňovat bezkontaktní placení. Někteří omezili výběry z bankomatů, protože se hotovosti báli či ji během pandemie nepotřebovali. Výsledky průzkumu zveřejnila Česká bankovní asociace.
28. 5. 2020Aktualizováno28. 5. 2020, 15:36|