Zájem o spořicí účty vzrostl, ukázal průzkum. Lidé méně investují do nemovitostí

Události: Jak české domácnosti spoří (zdroj: ČT24)

Přibývá střadatelů, kteří se snaží zhodnotit své úspory. Podle průzkumu agentury Ipsos měla ještě před třemi lety čtvrtina oslovených lidí peníze v hotovosti nebo na běžném účtu. Teď už to není ani každý pátý. Vzrostl zájem o spořicí účty, naopak už není tak atraktivní investovat do nemovitostí.

Spořicí účet považuje v průzkumu za nejvhodnější způsob uložení peněz zhruba 37 procent respondentů. Investičním fondům věří asi dvanáct procent oslovených, sedm procent investuje do akcií, ale také třeba do drahých kovů.

„Nejzajímavějšími nástroji na tuto dobu jsou fondy se složením českých státních dluhopisů. (...) Nebojím se toho, že by český stát nedostál svým závazkům, a ty výkonnosti tam za mě budou zajímavější než na běžných a spořicích účtech v následujících dvou letech,“ podotýká finanční poradce a zemský ředitel 4fin Tomáš Trauške.

Vybrané nejžádanější způsoby ukládání peněz u Čechů
Zdroj: ČT24

Lidem, kteří nechtějí spořit nebo investovat za konkrétním účelem, radí peníze rozložit do různých produktů. Tak se rozhodla postupovat i Petra Štěpánková. „V současné době využívám především finanční investice a investice do nemovitostí mi přijde jako velmi rozumný doplněk,“ vyjmenovává.

Nemovitost ke zhodnocení peněz považuje za vhodný způsob zhruba třináct procent dotázaných. Ještě loni jich bylo patnáct procent. Zde ale naopak může poptávku podpořit snižování úrokových sazeb. Patrné je to už ve velkých městech, která poradci k nákupu investiční nemovitosti doporučují. „Ve chvíli, kdy se na trhu nedaří, jde dolů, tak potřebujete, aby i v tuhle chvíli jste měli dostatečnou poptávku, a to v maloměstech není,“ vysvětluje ředitel firmy Bureš & partneři David Bureš.

Obecně je v investicích opatrnější starší generace a volí jistější návratnost. Mladí lidé se zajímají hlavně o výnosnost a jsou ochotni podstupovat riziko.