TÉMA

Spořící účty

Zájem o spořicí účty vzrostl, ukázal průzkum. Lidé méně investují do nemovitostí

Přibývá střadatelů, kteří se snaží zhodnotit své úspory. Podle průzkumu agentury Ipsos měla ještě před třemi lety čtvrtina oslovených lidí peníze v hotovosti nebo na běžném účtu. Teď už to není ani každý pátý. Vzrostl zájem o spořicí účty, naopak už není tak atraktivní investovat do nemovitostí.
25. 5. 2024|

PŘEHLEDNĚ: Banky zatím snížení úrokových sazeb vyhodnocují, s reakcí chtějí vyčkat

Rozhodnutí České národní banky (ČNB) o poklesu sazeb povede k postupnému snižování úročení spořicích účtů a termínovaných vkladů bank, shodují se oslovení experti. Zlevňovat by měly i hypotéky. ČT proto oslovila největší tuzemské banky s dotazem, zda a jak se v jejich nabídkách snížení základní úrokové sazby na 6,25 procenta projeví.
9. 2. 2024|

Zvýšení úrokových sazeb zdraží úvěry. Lidé mají nyní větší zájem o investice

Česká národní banka ve čtvrtek znovu zvedla úrokové sazby, což se kromě hypoték projeví i v ceně dalších úvěrů, které zdražením reagovaly už na předchozí kroky ČNB. Suma, kterou mají lidi půjčenou, se blíží dvěma bilionům a je větší než jeden státní rozpočet. Lidé také nyní stále častěji řeší spořicí účty a především investice. Podle některých analytiků jde navíc, s ohledem na inflaci, o výhodnější cestu. Menší banky se vyššími úroky na spořicích účtech snaží přilákat nové klienty.
6. 5. 2022|