Vláda se k návrhu lidovců o právech homosexuálních párů postavila neutrálně

Události: Dohady o úpravách registrovaného partnerství (zdroj: ČT24)

Kabinet Petra Fialy (ODS) probral návrh lidovců, který má podle předkladatelů vést k narovnání části práv homosexuálních párů. Vláda k němu zaujala neutrální stanovisko. Narovnání práv se jen přibližuje, uvedl po jednání ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Připomenul, že podobně se kabinet vyjádřil k dalším předlohám, které už sněmovna projednává, tedy k návrhu na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také k ústavnímu zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. Ministři z řad Starostů usilovali o odmítnutí normy, chybí jim v ní třeba rovnost v rodičovských právech. Proti jsou i Piráti.

Homosexuální partneři by podle lidovecké novely zákona o registrovaném partnerství a dalších zákonů požívali prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé. Předloha opomíjí rodičovská práva, na což upozornilo předběžné vládní stanovisko pro zákonodárce, ale i ministři z řad hnutí STAN a zástupci Pirátů ve vládě. Uvedli, že budou navrhovat negativní stanovisko, podle Šalomouna nakonec vláda došla ke kompromisnímu neutrálnímu „obrušování“ názorů.  

„Nejenom, že nezlepšuje postavení homosexuálních párů, ale naopak jim ještě nějaká práva bere. Pro nás je zásadní ten vztah k mateřství,“ sdělil k návrhu ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). 

Tisková konference po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Piráti prosazují, aby i lidé stejného pohlaví měli možnost uzavírat manželství. Starostové prosazují rovnost i v případě rodičovských práv.

Předseda lidovců Marian Jurečka před jednáním návrh hájil s tím, že vylepšuje normu z roku 2006 a odpovídá koaliční dohodě i programovému prohlášení vlády. Uvedl také, že KDU-ČSL nechce vést kulturní války.

Opozice se bude návrhy teprve zabývat. „Ty věci budeme mít na poslaneckém klubu, budeme o tom debatovat a zatím nemůžu říct tak ani tak,“ dodal předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Opoziční návrhy neuspěly

Na programu schůze měl kabinet také návrh opozičního hnutí ANO na omezení valorizace peněžitých náhrad v církevních restitucích, které odmítl. Kvůli nynější vyšší míře růstu cen chtějí předkladatelé změnit pravidla každoroční valorizace těchto náhrad, která nyní odrážejí inflaci. Nabídli ve dvou variantách stanovení pevné inflační doložky, od čehož si slibují rozpočtové úspory. Vláda podle podkladů svůj nesouhlas zdůvodnila porušením smluv, které stát v minulosti s církvemi k majetkovému vyrovnání uzavřel. Návrhy nyní dostane parlament.

Navrhované změny zákona by podle vládních legislativců představovaly zásah do právního principu, podle kterého se dohody mají dodržovat. „Je potřeba si uvědomit, že je zákon o církevních restitucích, ale tyhle náhrady jsou potom nejen v zákoně, ale s každou církví a náboženskou společností je uzavřena smlouva se státem, která také obsahuje tuto doložku,“ řekl Šalomoun. Návrh by podle něj byl protiústavní.

Návrh poslanců opozičního hnutí SPD na ústavní zakotvení práva na placení v hotovosti označila Fialova vláda za neopodstatněný a nadbytečný. „Podle vlády nejde o tak závažnou a fundamentální otázku, která by měla být řešena v rovině ústavního práva,“ poznamenal Šalomoun. Návrhem by se zasáhlo do autonomie vůle a zásady smluvní volnosti, kdy je možné se domluvit, jakým způsobem bude člověk závazek platit, míní.

Exportní strategie

Ministři vyslechli také plán exportní strategie pro příštích deset let. Má posílit postavení českých firem v dodavatelských řetězcích či vývoz diverzifikovat mimo trhy Evropské unie, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Dosavadní podporu exportérům chce podle něj resort rozšířit a přizpůsobit novým potřebám. Nová exportní strategie může přispět k tomu, aby byla tuzemská ekonomika odolnější, či zlepšit životní úroveň obyvatel, uvedli v tiskové zprávě zástupci Hospodářské komory.

„Hodnota exportu České republiky dosahuje více než 70 procent našeho hrubého domácího produktu a máme jednu z vůbec nejotevřenějších ekonomik na světě. Je tedy jasné, že podpora našich exportérů je klíčová pro udržitelnost a růst naší ekonomiky,“ sdělil Síkela.

Ministerstvo se v nové strategii podle Síkely plánuje zaměřit také na inovativní firmy, které do zahraničí dodávají konkurenceschopné produkty, a přispět k tomu, aby těchto společností bylo více. Podpora bude směřovat na všechny fáze jejich vývoje, tedy od nápadu realizace produktu po expanzi či pomoc se zajištěním financování a marketingu, doplnil ministr. 

Vláda také hlasovala pro změnu pravidel v nakládání s penězi vězňů. Vést by měla k tomu, že každému vězni s příjmem se bude tvořit rezerva na dobu po propuštění. Norma podle Šalomouna také umožní dozorovým státním zástupcům reportovat o incidentech, které se ve věznicích stávají, například o rvačkách či sebevraždách. 

Resort spravedlnosti chce novelou sjednotit postup při nakládání s příjmy vězňů, a zjednodušit tak postup při provádění exekučních srážek z finančních prostředků odsouzených. Změna podle úřadu zaručí to, že každému vězni s příjmem se bude z peněz tvořit rezerva, kterou dostane na svobodě. Každý odsouzený, jenž neodmítne pracovat, zároveň bude mít každý měsíc k dispozici alespoň minimální částku na nutné potřeby, například zdravotní či hygienické.

Spojenci budou moci přes české území

Spojenci mohou i příští rok přejíždět a přelétat přes české území. Vláda vyslovila souhlas s příslušným návrhem ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Kabinet tak postupuje každoročně, důvodem je usnadnit schválení požadavků spojenců.

Konkrétně se návrh týká přejezdů a přeletů ozbrojených sil států, které přistoupily k mnohostranným technickým ujednáním uzavřeným v rámci Evropské obranné agentury (EDA), dále členských států NATO, států zúčastněných v programu Partnerství pro mír (PfP) a zemí, s nimiž má Česko partnerské vztahy. 

„Tyto přelety a průjezdy jsou uskutečňovány nejen v rámci výcvikových aktivit, ale též v souvislosti s různými vojenskými operacemi. Úkolem České republiky je maximálně usnadnit realizaci požadavků na takové přelety a průjezdy a dostát tak svým závazkům vyplývajícím z členství v NATO,“ informovalo ministerstvo obrany. S případným přeletem ozbrojených sil dalších států musí souhlasit ministerstvo zahraničí.