Další kompromis mezi kartou a hotovostí. Čtveřice bank spouští nový systém Cvak

Události: Nový systém Cvak (zdroj: ČT24)

Snahy o rozšíření bezhotovostních plateb pokračují. Čtveřice bank v Česku začíná obchodníkům nabízet nový způsob, jak se obejít bez terminálu a zároveň nevyžadovat jen hotovost. Slibuje, že ani pro zákazníky to nic složitého nebude.

Devadesát procent Čechů platí bezhotovostně alespoň jednou týdně. Více než polovina respondentů z posledního průzkumu se však setkala s tím, že podnik karty nepřijímal. Mimo jiné kvůli vyšším nákladům, které se s provozem platebních terminálů pojí.

Jako alternativu nyní čtveřice bank spouští nový systém s názvem Cvak, u kterého slibují nižší cenu za provedenou transakci. Obchodník ale bude muset mít nainstalovanou speciální aplikaci v mobilu. Dostane pak plastovou kartu s takzvaným NFC čipem, přes kterou mu budou lidé za zboží platit.

Problémy s placením platební kartou
Zdroj: Ipsos pro Air Bank/ČT24

„Zákazník se jen dotkne kartičky, otevře si odkaz, který se mu zobrazí — ukáže se mu platba, která tam v ten moment už čeká od obchodníka. A pokud má aplikaci zapojené banky, tak zaplatí velmi jednoduše přes svoji banku. Pokud nemá aplikaci zapojené banky, klikne na odkaz a zaplatí obdobně, jako platí třeba na internetu,“ vysvětlil ředitel divize Produkty a inovace Air Bank Jiří Suchý.

Od systému si zapojené banky slibují rozšíření bezhotovostních plateb do míst, kde nebyly tolik běžné, třeba do horských středisek.

Alternativy, jak se obejít bez terminálu, již existují a v některých zemích jsou běžné. Některé podniky třeba nabízejí zákazníkům platbu pomocí QR kódu. Možné je také posílat peníze přes telefonní číslo.