Soud zrušil pokuty pro Vodafone a T-Mobile. Antimonopolní úřad je podezíral z kartelu

Krajský soud v Brně už podruhé zrušil pokuty v celkové výši 11,8 milionu korun za kartel operátorů, kterou společnostem Vodafone a T-Mobile uložil v roce 2015 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na elektronické infodesce soudu.

Krajský soud se kartelovou dohodou, ke které podle rozhodnutí ÚOHS společnosti přistoupily v letech 2000 až 2003, zabýval už několikrát, konkrétním rozhodnutím ÚOHS z roku 2015 pak podruhé. Poprvé tyto konkrétní pokuty zrušil v roce 2018, loni v lednu ale Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti antimonopolního úřadu a první rozsudek krajského soudu zrušil a vrátil mu věc k novému posouzení.

Soudní pře se táhne více než patnáct let. Naposledy antimonopolní úřad uložil v listopadu 2015 pokutu 2,6 milionu Vodafonu a přes devět milionů korun společnosti T-Mobile.

Případ je jedním z nejdelších. Soudy se jím zabývaly několikrát. ÚOHS zkoumal chování operátorů z let 2000 až 2003. Firmy se tehdy dohodly, že budou propojovat hovory zákazníků svých sítí jen přímým propojením ve stanovených bodech.

Překážka pro přístup dalších telefonních operátorů

„Jednalo se tedy o vzájemnou výhradní spolupráci, jejímž prostřednictvím si obě společnosti poskytly pro přenos hovorů mezi svými sítěmi úplnou ochranu před konkurenčními poskytovateli, kterými byl v té době například Český Telecom či BT (Worldwide),“ uvedl tehdejší předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Podle Rafaje si firmy rozdělily trh, což současně vytvářelo překážku pro přístup dalších telekomunikačních operátorů k poskytování propojovacích služeb účastníkům řízení.

Firmy na to reagovaly podáním žalob. Nejdříve tvrdily, že je případ vykonstruovaný a založený na základním nepochopení technické stránky fungování sítí. Naposledy argumentovaly tím, že lhůta pro uložení pokuty byla promlčená. Na tuto argumentaci krajský soud přistoupil, Nejvyšší správní soud však konstatoval, že počátek lhůty stanovil špatně a musí situaci posoudit znovu.

Původní rozhodnutí ÚOHS vydal v roce 2003, pravomocné o rok později. Sankce tehdy byly vyšší. Předchůdce Vodafonu měl zaplatit 4,5 milionu a T-Mobilu 12 milionů korun. Správní soudy následně devět let projednávaly žaloby proti tomuto rozhodnutí. Vydaly dohromady desítku rozsudků. Případ souvisí i se stejně starými pokutami pro Vodafone a dnešní O2 Czech Republic.