T-Mobile nabídne od září tarify s možností neomezených dat. Čeká se, co konkurence

Mobilní operátor T-Mobile nabídne od září tarify, které si zákazník složí sám z hlasové a datové části. Jejich velikost si zvolí podle svých potřeb, může tedy dát přednost i variantě s neomezenými daty. Nabídka navazuje na časově omezenou prázdninovou nabídku, kterou využilo přes 700 tisíc lidí. Neomezená data nabízí i konkurenční Vodafone, ovšem s omezením, operátor O2 svou nabídku teprve připravuje.

Pokud si zákazník zvolí nabídku Neomezeně HD, pak zaplatí měsíčně 875 korun a data bude mít neomezená, po prvních 50 GB se však rychlost sníží na 10 Mbit/s. K tomu lze přikoupit i neomezené volání za 400 korun. Druhý neomezený datový tarif Neomezeně MAX  pak vyjde na 1175 Kč měsíčně, u něj nedochází ke zpomalování po dosažení limitu 50 GB a má i vyšší limity pro země EU i mimo Unii. 

„V nových tarifech reflektujeme základní požadavky našich zákazníků, především potřebu větší porce dat a možnost získat nabídku na míru,“ uvedl ředitel T-Mobile pro ČR Juraj Bóna.

Společnost zavedla neomezená data po dobu letních prázdnin: „Během kampaně Neomezené léto, které využilo přes 700 tisíc zákazníků, jsme získali jasnější představu o tom, jaký je reálný objem dat, jež jsou zákazníci schopni zkonzumovat, pokud si nemusí hlídat spotřebu, a tato data se odrážejí v konkrétních tarifech,“ dodal.

Od září si mohou zákazníci zvolit variantu smlouvy s dotací na telefon, kdy budou vázáni na 24 měsíců, či bez dotace – ale za stejnou cenu měsíčního paušálu jako při variantě s dotací. Všechny tarify pak lze sdružit pod program Magenta 1, což cenu tarifů sníží o deset až 25 procent.

Konkurenci má zvýšit příchod čtvrtého operátora

Konkurenční operátor Vodafone nabízí od konce června nové tarify s nabídkou neomezených mobilních dat. Podmínkou je ale objednání pevného připojení a pořízení služby nejméně pro dva členy domácnosti. Rychlost mobilního připojení je omezená na 10 Mbit/s. Základní cena za jednu SIM kartu začíná na 599 korunách měsíčně, k tomu je ale nutné připočítat platbu za pevné připojení.

O2 se chystá novou nabídku tarifů představit v půlce září. „Plánujeme představit revoluční nabídku mobilních tarifů, které budou mnohem lépe zohledňovat datové potřeby zákazníků,“ uvedla koncem června mluvčí společnosti Lucie Jungmannová.

Mobilní operátoři v Česku čelí dlouhodobé kritice za vysoké ceny mobilních dat. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve také uvedl, že když mobilní operátoři nezlevní data, je podle něho na místě uvažovat o jejich zdanění.