Zlevní data, když je budou lidé více používat? Spíše až s příchodem čtvrtého operátora, očekávají politici

Otázky Václava Moravce, I. část (zdroj: ČT24)

Situaci na trhu s mobilními daty by mohl výrazně zlepšit pouze příchod čtvrtého operátora, soudí politici, kteří byli hosty Otázek Václava Moravce. Zatímco však podle místopředsedy vládního ANO Jaroslava Faltýnka dělá kabinet pro jeho příchod vše, co může, opozice tvrdí opak. Podle Jakuba Michálka (Piráti) premiér ani ministryně průmyslu a obchodu s žádným novým operátorem nejednali, Martin Kupka (ODS) navíc varoval, že podmínky v Česku nejsou pro nového operátora lákavé.

„Čím méně dat se používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější,“ řekla ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) a vyvolala tím bouři reakcí – třeba vtipy o tom, že kdo bude jezdit hodinu kolem domu, bude pak mít levnější benzin. Vážně se ale politici shodují na tom, že spíše než zvýšené používání mobilních dat zlepší situaci na trhu konkurence v podobě čtvrtého operátora.

Opozice však viní vládu, že pro příchod nové silné firmy, která by dokázala stávající trojici vážně zatopit, mnoho nedělá. Aukce kmitočtů, která by měla nového operátora přivést, přitom má proběhnout ještě letos.

Podle místopředsedy Pirátů Jakuba Michálka by bylo potřeba, aby kabinet možné uchazeče o místo na českém trhu oslovil. „Pan (premiér Andrej) Babiš řeší na svých zahraničních cestách Apple Store, ale (…) s kolika zahraničními telekomunikačními firmami jednal o vstupu na český trh?“ otázal se Michálek a hned si odpověděl, že s žádnou. Podobný přístup podle něj volí také ministryně Nováková.

Místopředseda Babišova hnutí ANO a šéf jeho poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek naopak věří, že vláda dělá, co může. „Možná po zítřku se naše veřejnost dozví, že pan premiér začal problém řešit osobně. Poslal 22. 2. dopis šéfovi Asociace mobilních operátorů panu (Jiřímu) Šuchmanovi. Píše, že chce řešit ceny, přenos čísla, pokuty za předčasné ukončení smlouvy a také přípravu tendru na čtvrtého operátora,“ uvedl Faltýnek.

Podle Jakuba Michálka je to ale chybné zacílení. „Pan premiér to řeší tak, že se sejde se zástupci, s lobbisty ostatních operátorů a s nimi bude jednat, jak sem přilákat čtvrtého operátora,“ míní.

Místopředseda ODS Martin Kupka zase upozornil, že Andrej Babiš sliboval, že se do věci vloží, již v minulých letech. „Už v roce 2017 se rozhořčoval, že není možné, aby tady data stála tolik,“ připomněl.

Kupka se domnívá, že pro nástup silného konkurenta stávajícím mobilním operátorům bude zásadní připravit vhodné legislativní prostředí, aby mu kvůli zdlouhavému stavebnímu řízení netrvala výstavba sítě příliš dlouho.

Stavební řízení je podle opozičního poslance nutné zjednodušit – zmínil se například o jeho elektronizaci – a zároveň by chtěl budování části potřebné infrastruktury předem zajistit. Například by pak automatickými součástmi nových silnic a železnic měly být chráničky optických kabelů. Nový operátor podle něj pak „půjde rovnou k Ředitelství silnic a dálnic, ke Správě železniční dopravní cesty a s každou novou cestou budou připravené chráničky“.

Zákon má snížit poplatky za přenesení čísla. Možná i něco více

I když politici očekávají opravdu zásadní změnu až od příchodu nového operátora, chtěli by poslanci některá pravidla na mobilním trhu změnit již předtím prostřednictvím zákona. Připravují ho Piráti a podle Jakuba Michálka by především měl snížit poplatek za přestup k jinému operátorovi.

„Dnes lidé platí tisíce korun, my bychom chtěli, aby to byly maximálně stovky. Když budou zákazníci moci přecházet, samozřejmě se vytvoří konkurenční prostředí,“ řekl místopředseda navrhující strany.

Podle Jaroslava Faltýnka je ale návrh zákona „málo ambiciózní“. ANO zřejmě předlohu podpoří, ale chce ji pozměnit. Jednak by chtěl, aby se na přenesení čísla čekalo místo deseti dnů maximálně dva, přičemž by bylo možné změnu provést bez kontaktu zákazníka s původním operátorem, jednak chce, aby se v zákonu změnil pojem „spotřebitel“ na „uživatel“. To Faltýnek považuje za způsob pomoci malým podnikatelům, protože pak by nemuseli být automaticky považováni za firemní zákazníky.

Pozměňovací návrhy k zákonu podle Martina Kupky zřejmě připraví i ODS. Zda její poslanci zvednou pro pirátský návrh ruce, ale bude místopředseda strany vědět teprve, až bude znát podrobnosti. „Pokud bude přinášet reálnou naději na změnu, tak jej určitě podpoříme,“ očekává.

Zdůraznil však, že zákon nepovažuje za celkové řešení situace na mobilním trhu. „Konkurence je to nejsilnější a nejviditelnější, co může změnit situaci na trhu,“ ujistil.