Minuta volání do pěti korun, SMS nejvýš za dvě do všech členských zemí, dohodli se zástupci EU

Po odstranění roamingu, tedy volání ze zahraničí do domácí sítě, přijde i levnější volání mezi členskými zeměmi. Dohodli se na tom v noci na středu zástupci Evropského parlamentu a zemí Evropské unie. Cena hovoru do všech zemí EU by neměla přesáhnout 4,87 korun, textová zpráva pak 1,54 koruny bez DPH. Dohoda by mohla platit od května příštího roku.

Místopředseda Evropské komise pro jednotný digitální trh Andrus Ansip výsledek vyjednávání ocenil. „Zvýší to propojení Evropy i její konkurenceschopnost. Pokládáme základy rozvoje sítí páté generace (5G) v EU,“ poznamenal. Příslušné spektrum by mělo být k dispozici na konci roku 2020.

Politická dohoda na podobě nového kodexu pro elektronické komunikace je totiž především krokem v přípravě pravidel, která mají Unii připravit na dobu sítí příští generace s vysokou rychlostí a širokým pokrytím.

Noční dohoda nakonec určuje, že horní hranice nemůže přesáhnout 19 centů (4,87 Kč) za minutu plus daň. Cena za textovou zprávu by neměla přesáhnout šest centů (1,54 Kč) a DPH.

Noční dohodu vnímá česká europoslankyně Dita Charanzová jako velké vítězství pro obyvatele EU. „Jsem ráda, že je pod ní podepsána Česká republika. Z mého pohledu se jedná o první krok k tomu, abychom domácí a mezinárodní hovory v rámci EU brzy využívali za naprosto stejných cenových podmínek,“ uvedla.

Roamingové poplatky při volání ze zahraničí byly zrušeny už loni. Nastala tak situace, kdy telefonní hovor přes hranici různým směrem stál různé částky.

Nová pravidla mají zajistit i dostupnost spolehlivého internetu, lepší ochranu spotřebitelů včetně možnosti kompenzace při potížích u přechodu mezi operátory, a také například zavádějí evropský systém mobilního varování. Nyní je čeká ještě schválení v europarlamentu a v Radě EU. Pak budou mít státy dva roky na to, aby pravidla převedly do svého vlastního práva.