Konec roamingu má háček: kdo volá do zahraničí, stále si připlatí. Europoslanci to chtějí změnit

Konec roamingu má háček: kdo volá do zahraničí, stále si připlatí. Europoslanci to chtějí změnit (zdroj: ČT24)

Mobilní operátoři účtují lidem, kteří volají na zahraniční čísla, zvláštní příplatek. Jak zjistila Česká televize, Evropský parlament kvůli tomu začal schvalovat takzvaný Telekomunikační kodex, který má takové praxi zamezit. Podle operátorů ale ceny odrážejí vyšší náklady na volání do zahraničí.

Lidé po celé Evropské unii volají od června bez roamingových příplatků. To ale platí jen pro hovory v zahraničí. Pokud zavolají do ciziny z domovského státu, hovor je vyjde dráž. „Pokud se tak volá například z Česka do Chorvatska nebo do Německa, tak se ceny pohybují různě, ale minuta stojí třeba třicet korun,“ říká europoslankyně Dita Charanzová (nestr. za ANO).

Všichni tři tuzemští mobilní operátoři mají na svých webech zvláštní ceníky. Například – hovor z Česka na Slovensko vyjde v základní sazbě u Vodafonu na 7 korun a 26 haléřů za minutu. Nepatrně levnější, o zhruba třicet haléřů, stojí totéž u T-Mobile. Dvanáct korun a 48 haléřů pak zaplatí zákazníci O2. Vůbec nejdražší je volání třeba do Řecka nebo Španělska.

„Je to absurdní. My jsme zůstali u toho roamingu vlastně na půl cesty, když jsme nedokázali tohle odstranit,“ dodává Charanzová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Cenami za volání do zahraničí se nyní zabývá Evropský parlament. Do května chce mít dohodu s Komisí a členskými státy. Ty by pak případné změny mohly zavést do dvou let. Podle výkonného ředitele Asociace provozovatelů mobilních telefonů Jiřího Grunda však trh mezinárodního volání, tedy mezinárodních hovorů, žádnou regulaci nepotřebuje. „Můžete využívat aplikace typu Viber nebo Whatsup a ty vás nestojí vůbec nic,“ vysvětluje Grund.

Speciální příplatky jsou podle operátorů na místě. Ceny podle nich zahrnují hlavně vysoké náklady na hovory do ciziny. Podle Grunda se ceny řídí tržními podmínkami a tím, jaké jednotliví operátoři mají například propojovací poplatky s operátory v zahraničí.

Pokud by Evropská unie přistoupila k regulaci, pak by podle operátorů zřejmě následovalo zvýšení cen domácích tarifů. Český telekomunikační úřad situaci odmítl komentovat. „Nemyslím si, že by docházelo vyloženě ke zdražování. Asi by to pokračovalo jako letos, zvýšil by se objem nabízených služeb a jen mírně by stoupla cena,“ míní vedoucí webu Mobil.iDNES.cz Jan Matura.

Podle odborníků není ale příliš pravděpodobné, že se levnější volání do zahraničí podaří vyjednat v nejbližší době. Například o zrušení příplatků za roaming se diskutovalo přes deset let.