Čtvrtý velký operátor v Česku nebude, vyplývá z aukce kmitočtů

Čtvrtý velký mobilní operátor v Česku nebude, vyplývá z výsledků aukce kmitočtů, kterou provedl Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Klíčové kmitočty pro chytré mobilní sítě 5G v pásmu 700 megahertzů (MHz) si mezi sebou rozdělí O2, T-Mobile a Vodafone. Tyto firmy si také se společnostmi CentroNet a Nordic Telecom rozdělily bloky v pásmu 3400 až 3600 MHz. Kmitočty se celkem vydražily za 5,6 miliardy korun. Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) považuje dražbu za úspěšně dokončenou. Podle něj se tak zvýší konkurenční tlak na operátory a na další snížení cen.

Český telekomunikační úřad v páteční tiskové zprávě uvedl, že z původních sedmi zájemců tak v aukci nakonec uspělo pět, mimo zůstaly firmy Poda a Sev.en Innovations. Souhrnná vyvolávací cena byla 5,4 miliardy korun.

Aukce měla přivést na trh jednoho či více nových operátorů, kteří by zvýšili konkurenci na trhu, což by mohlo vést k poklesu ceny mobilních dat.

„Výsledky aukční fáze a zájem o nabízené kmitočty ukazují, že jsme podmínky výběrového řízení nastavili správně pro dosažení jejich cílů. Pro prohloubení hospodářské soutěže je jistě dobrou zprávou, že svoji pozici operátoři posílí i vstoupí noví operátoři v pásmu 3400 až 3800 MHz. Celková částka je 5,596 miliardy korun, což je vyšší částka, než bylo očekáváno,“ uvedla v pátek předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková.

Události: Aukce kmitočtů pro chytré mobilní sítě 5G (zdroj: ČT24)

Kdo co získal

Telekomunikační úřad dražil kmitočty v pásmu 700 MHz uvolněné přechodem TV vysílání na DVB-T2 a také frekvence 3,4 až 3,6 gigahertzů (GHz). Souhrnná vyvolávací cena byla asi o 900 milionů korun nižší, než byl původní záměr úřadu v minulém roce. Důvodem byly výsledky podobných soutěží jinde ve světě i zlevnění jednoho z frekvenčních bloků, na který je navázána povinnost poskytovat takzvaný národní roaming.

ČTÚ uvedl, že v pásmu 700 MHz získala společnost O2 Czech Republic blok o velikosti 2x10 MHz, spojený se závazkem národního roamingu a služeb pro krizové a bezpečnostní složky státu. Další bloky v tomto pásmu získaly společnosti T-Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic.

Bloky o velikosti 20 MHz v pásmu 3400 až 3600 MHz, spojené se závazkem pronájmu kmitočtů pro podporu takzvaného Průmyslu 4.0, pak podle úřadu získaly firmy O2 Czech Republic a CentroNet. Dalšími úspěšnými uchazeči v tomto pásmu byly společnosti T-Mobile Czech Republic, Vodafone Czech Republic a Nordic Telecom 5G, dodal ČTÚ.

Nordic Telecom bude nabízet i mobilní služby

Společnost Nordic Telecom v reakci na výsledky dražby uvedla, že plánuje českým zákazníkům nabídnout kromě stávajících služeb fixního připojení k internetu také mobilní služby. „Úspěch v aukci je pro nás dalším krokem k tomu, abychom se stali důležitým hráčem i na trhu mobilních služeb. Díky nově získaným 5G frekvencím hodláme nabízet mobilní služby zákazníkům na celém území republiky,“ uvedl v pátek ředitel pro vnější vztahy firmy David Voska.

Server Lupa.cz ale upozornil, že firma bude závislá na takzvaném národním roamingu v síti O2. Šéfredaktor serveru David Slížek zmínil v pořadu Devadesátka ČT24,  jak dražba probíhala. V pásmu 700 MHz, kde lze vystavět celoplošnou síť, jednotliví (současní) operátoři vydražili – až na jeden případ – své bloky za vyvolávací ceny. „Tam se příliš nesoutěžilo.“ O trochu více se soutěžilo v pásmu 3400 až 3600 MHz.

„Aukce byla velice krátká, je vidět, že se operátoři navzájem nijak neprali. Vypadá to, že zejména v pásmu 700 MHz to byla jasná volba pro všechny.“ Slížek řekl, že právě zde byl vyhrazen jeden blok pro čtvrtého velkého nezávislého operátora s celoplošnou sítí a je evidentní, že se o tento blok nikdo nepřihlásil. Proto ho mohl v druhém kole získat T-Mobile.

Šéfredaktor Lupa.cz David Slížek v Devadesátce ČT24 (zdroj: ČT24)

Šéfredaktor se domnívá, že vzhledem k podmínkám neměl žádný velký hráč motivaci se o toto pásmo ucházet. Mnohem lákavější pro něho bylo ucházet se o pásmo 3400 až 3600 MHz, které obsahuje národní roaming.

Čili i se ziskem jen malého bloku má právo fungovat v celoplošných sítích jednoho velkého operátora. V tomto případě O2. A může se tak s relativně nízkou investicí stát celoplošným hráčem.

Ministr Havlíček je spokojen

Výsledky aukce kmitočtů 5G zvýší konkurenční tlak na operátory a na další snížení cen, uvedl ministr Havlíček. Dražbu označil za úspěšně dokončenou. 

 „Díky novým hráčům a větší konkurenci může dojít k dalšímu snížení cen mobilních dat,“ uvedl Havlíček podle tiskové zprávy ministerstva průmyslu.

„Protože bylo málo pravděpodobné, že pásmo 700 MHz využije nový operátor, došlo ke změně konceptu aukce připravené za minulého předsedy ČTÚ a důraz se nově kladl na zvýšení konkurence přes pásmo 3,4 až 3,8 GHz,“ uvedl a dodal:  „Jsem rád, že se i ve složitém období pandemie koronaviru podařilo aukci dokončit, a věřím, že nově nastavený národní roaming a další hráči na mobilním trhu výrazně pomohou snížit ceny mobilních dat pro všechny. Důležité také je, že se aukci podařilo realizovat ještě v tomto roce, a to s víc než očekávaným rozpočtovým výnosem.“

  • Pásmo 700 MHz budou moci provozovat tři společnosti: O2, T-Mobile a Vodafone, 80 MHz v pásmu 3,5 GHz společnost Centronet a frekvence 3,4 až 3,8 GHz společnosti Nordic Telecom a PODA, uvedlo ministerstvo průmyslu a obchodu v tiskové zprávě. Český telekomunikační úřad naopak ve své zprávě uvedl, že firma PODA (stejně jako Sev.en Innovations) úspěšná nebyla. 

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko pak doplnil, že „v pásmu 3,4 až 3,8 GHz máme nového významného hráče na mobilním trhu a také se posílila role dalších operátorů, a to PODA a Nordic Telecom. Oproti původní podobě aukce se našla možnost i průmyslového využití části spektra, což je velmi důležité pro naši ekonomiku“.

Dodal, že to významně pomůže modernizaci a digitalizaci. „To vše díky inovativnímu pojetí aukce, které dobře reaguje na českou strategii rozvoje 5G sítí.“ Náměstek se rovněž domnívá, že kromě finančních benefitů se dá také čekat, že dojde k dalšímu rozvoji digitální infrastruktury v České republice.

Šéfredaktor Slížek je mnohem skeptičtější. Aukci rozhodně nepovažuje za nějaký zásadní úspěch. „Je pravda, že nám tady teoreticky vzniknou jeden až tři menší operátoři, kteří mohou působit v síti jednoho velkého operátora a poskytovat služby celoplošně,“ řekl. Připomenul také, že Nordic Telecom už oznámil, že se na to chystá.

„Nicméně všichni tito hráči budou závislí na tom velkém operátorovi a, jak vidíme na Slovensku, kde existuje čtvrtý operátor, který funguje v podobném režimu, tak to není úplně ideální model.“ Takový operátor má podle Slížka těžkou cestu, jak svou síť rozvíjet. Na Slovensku tak Štvorka trhem výrazně nezamíchala. Proto se domnívá, že ani v Česku současná aukce situaci na trhu nijak zásadně neprospěje, že by se něco výrazně změnilo. 

„Ta velká trojka (O2, T-Mobile a Vodafone) podle mého názoru jednoznačně vyhrála. Shrábla to zásadní, co v aukci bylo,“ dodal Slížek. 

Výměna šéfa ČTÚ v letošním roce

Havlíček se kvůli aukci kmitočtů 5G na začátku letošního roku dostal do sporu s tehdejším předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem. Novák sám oznámil rezignaci kvůli snaze ministerstva průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce, vláda ho nakonec odvolala. Na jeho místo dosadila dosavadní členku rady Hanu Továrkovou, která dostala za úkol přivést na trh čtvrtého operátora.

„Soutěž, kterou vypsal ČTÚ, nebyla ve prospěch konkurence,“ uvedl tehdy premiér Andrej Babiš (ANO). Kvůli činnosti úřadu jsou podle něj v Česku proti zbytku Evropy podstatně dražší platby za mobilní služby. „Pan ministr Havlíček dospěl k závěru, že pan Novák by neměl být předseda ČTÚ,“ dodal Babiš.

V následujících měsících Továrková nechala podmínky aukce upravit tak, aby odpovídaly záměru ministerstva průmyslu a obchodu prohloubit konkurenci na trhu a přilákat nové operátory. „Samozřejmě mě mrzí, že 5G aukce neskončila příchodem velkého čtvrtého infrastrukturního hráče, ale úspěšným operátorům upřímně gratuluji,“ napsal v pátek na twitteru bývalý šéf ČTÚ Novák.