Plzeňská hygiena má problémy s trasováním, teprve nyní se učí s centrálním systémem

Studio ČT24: Problémy hygieny v Plzeňském kraji (zdroj: ČT24)

V Plzeňském kraji nefunguje chytrá karanténa. Zdejší hygienická stanice místo centrálního systému pro trasování dosud využívala vlastní systém, který byl prý lepší. Centrální program Daktela je přitom podle odborníků naprosto klíčová věc pro boj s pandemií – jinak se může sledování nemocných a jejich kontaktů úplně rozpadnout v celém Česku.

Špatné zkušenosti se v regionu šíří. Ty, kdo přišli do styku s člověkem pozitivně testovaným na koronavirus, mnohdy nikdo nekontaktuje. Ti, co byli na testech, zase často marně čekají na výsledky.

Výjimkou nejsou ani případy, kdy se lidé prostřednictvím SMS zprávy dozvědí, že byli pozitivní, aniž by na testech byli.

„Já už mám druhý týden 38 horečky a nikdo s námi nic nechce. Na hygieně mi řekli, že toho mají strašně, že nás nemůžou vzít,“ líčí své zkušenosti seniorka Eva Jiskrová. Na test ji neposlala ani její praktická lékařka, kterou kontaktovala. Prý nemá typické příznaky.

Události: Problémy s trasováním (zdroj: ČT24)

Linky hygieny jsou přetížené a někteří se na ně marně snaží dovolat i několik dní. „Bojujeme s epidemií celostátně a měli bychom mít jednotný software, abychom mohli všechna data adekvátně používat,“ shrnul ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Součástí chytré karantény je systém Daktela. Díky němu si mohou jednotlivé hygienické stanice pomáhat, sdílet data, lépe trasovat a hlídat další šíření nákazy. V Plzeňském kraji ale tento systém nefunguje. V létě se ale na tamní hygieně změnilo vedení.

„Tehdejší vedení od systému ustoupilo, takže my ho teď znovu zavádíme,“ tvrdí ředitel plzeňských hygieniků Přemysl Tomašuk.

Bývalý ředitel Michal Bartoš to ale odmítá a poukazuje na celou řadu nesrovnalostí, se kterými se hygiena potýká po jeho odchodu. „Jsou zrušeny některé infolinky, bohužel i včasnost poskytování výsledků asi není na úrovni, na jaké by měla být,“ míní Bartoš.

Plzeňský kraj na systém postupně přechází, zatím ale zpracoval jen zlomek vytrasovaných. Podle ministerstva zdravotnictví kvůli jejich nefunkčnímu systému nepracuje Daktela spolehlivě ani ve zbytku republiky. Už v polovině září přitom používání systému nařídila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Problém Česka, ne krajů, vysvětluje Dzurilla

„Vnímáme, že pandemie není problémem jednotlivých krajů, ale celé České republiky. Potřebujeme se s ní vypořádat jako celek,“ zdůrazňuje vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla. Problémem podle něj také je, že Daktela zastřešuje i novinky jako samotrasování či eRoušku.

„Všechno vidíme v Daktele. Bez toho, abychom je měli připojené, to vidět nemůžeme a tím pádem jim nemůžeme ani pomoct,“ vysvětluje Dzurilla. Systém podle něj nesouvisí s problémy, které vznikají při posílání SMS zpráv, protože to je povinnost laboratoří.

V Plzeňském kraji nyní probíhá školení pro práci s centrálním systémem. Jedno se uskutečnilo už na jaře. Vedení stanice také nakoupilo nové počítače, aby hygienici mohli s Daktelou pracovat.