Až ve třiceti procentech případů se hygiena nedovolá, ukazují data z trasovacího systému Daktela

Hygiena se nedovolá v jednom ze tří případů, ukazují data z trasovacího systému Daktela (zdroj: ČT24)

Většina krajských hygienických stanic používá při trasování nakažených covidem-19 nebo jejich rizikových kontaktů virtuální call-centrum Daktela. Údaje z něj průběžně zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví. Z dat lze vyčíst nejen to, kolik hygieniků se do trasování zapojilo a kolik hovorů se denně uskutečnilo, ale i rychlost a úspěšnost trasování.

Nejvíce práce má dle dat z Daktely Praha a Moravskoslezský kraj, kde se minulý týden v pracovní dny blížil počet telefonátů ke dvěma tisícovkám. Hygienické stanice se ale v mnoha případech lidem nedovolají, což se promítá do celkových čísel úspěšnosti hovorů.

I proto Daktela sbírá také data o takzvané dovolatelnosti. Z nich vyplývá, že se hygienici a trasovači nedovolají poměrně často. Nejvyšší pravděpodobnost úspěšného telefonátu je v Ústeckém, Královéhradeckém a Zlínském kraji, nejméně lidé zvedají telefon v Jihomoravském kraji, kde se daří dovolat jen v 60 procentech případů. O víkendu se obecně daří kontaktovat lidi lépe.

Průměrná délka hovorů je u pozitivních případů 11 minut, u rizikových kontaktů šest minut.

O víkendu se trasuje míň

Hygienikům s trasováním kontaktů pomáhá 519 dalších telefonistů, včetně 72 armádních hygieniků. Další desítky lidí se postupně proškolují.

Například ve čtvrtek 24. září se do Daktely přihlásilo 774 trasovačů, v sobotu 26. září to bylo o více než polovinu méně, 299. Počet hygieniků pracujících o víkendu se přitom promítá do úspěšného trasování pozitivních a rizikových kontaktů do 24 hodin.

V Praze nastoupila o prodlouženém víkendu 26. až 28. září přibližně pětina trasovačů oproti pracovním dnům, kvůli čemuž se po volných dnech stíhalo trasovat jen z poloviny. Podobný skluz měli například i v Jihočeském kraji. Ve Zlínském kraji naopak hygiena jela i přes víkend, i teď se tak daří do 24 hodin trasovat jak pozitivní, tak rizikové kontakty.

Ve většině případů se hygiena ozve do 24 hodin

Pokud je člověk pozitivní na covid-19, ve většině krajů se mu někdo z hygieny ozve do 24 hodin, podíl úspěšných telefonátů je kolem 90 procent. Hůře je na tom Praha a Jihomoravský kraj, kde se hygieně daří ozvat lidem do 24 hodin jen v 79 procentech, respektive 64 procentech případů.

Pokud je člověk považovám za rizikový kontakt, hygiena se mu také ve většině případů ozve do jednoho dne, jen v Moravskoslezském kraji se to k 29. září povedlo jen u 62 procent případů. I tam může za pokles nižší počet trasovačů o prodlouženém víkendu.

V rámci Daktely si mohou hygienici vypomáhat napříč kraji. Systém zatím nepoužívají v Plzeňském a Libereckém kraji, i tam by ale měl brzo začít fungovat.