„Je to nesmysl.“ Babiš popřel registraci v hospodách, kterou zmínil Prymula

Registrace lidí v hospodách kvůli snazšímu odhalovaní výskytu nemoci covid-19 je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nesmysl a nebude zavedena. Uvedl to ve čtvrtek v předvolební debatě České televize. O zapisování lidí v restauracích mluvil odpoledne ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve sněmovně. Babiš tvrdí, že byl Prymulův výrok vytržen z kontextu.

„Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která potom výrazně umožní trasování v případě právě zapojení chytré karantény,“ řekl ministr Prymula podle záznamu jednání na webu sněmovny.

Reagoval tak na dotaz pirátského poslance Ondřeje Profanta, kterého zajímalo zlepšení systému takzvané chytré karantény.

Večer však Prymula tvrdil, že nic takového nenavrhuje. „Nikdo neřekl, že bude registrace v restauracích zavedena. Je to jen teoretické opatření, pravděpodobnost asi deset až 15 procent,“ napsal ministr na Twitteru.

Také premiér Babiš večer ve volební debatě ČT informaci popřel. „Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o nějakém formuláři v hospodách, to je nesmysl. Žádný formulář nebude,“ uvedl předseda vlády. Podle Babiše Prymula mluvil o situaci v Německu nebo Velké Británii. „Je to dezinformace vytržená z kontextu,“ dodal premiér.

Události, komentáře: Co zaznělo v superdebatě ČT (zdroj: ČT24)

Prymula: Je třeba masivní kampaň ve prospěch aplikace eRouška

Prymula ve sněmovně také uvedl, že se chystá masivnější kampaň ve prospěch rozšíření mobilní aplikace eRouška, kterou zatím používá zhruba 560 tisíc lidí. Dosavadní kampaň je podle ministra nedostatečná. Aplikace má pomoci při sledování možných kontaktů s osobami nakaženými koronavirem.

Pirátský poslanec Ondřej Profant dosavadní vládní kroky v boji proti koronaviru označil za nepřesvědčivé. Podle zákonodárce má na tom podíl to, že vláda nezveřejňuje dostatek informací a její rozhodnutí jsou nepředvídatelná, což vede k problémům ekonomiky.

Prymula nechce, aby si lidé vybírali nemocnice

K vytížení nemocnic ministr uvedl, že potřebné údaje už mají k dispozici samy nemocnice, lékaři a záchranné služby. „Od pondělí bude systém propojen tak, že každý (účastník systému) bude vidět každého,“ slíbil Prymula. Data vytíženosti nemocnic podle krajů budou podle ministra zveřejňována jednou týdně, vytížení jednotlivých nemocnic ale ne. Důvodem je podle Prymuly obava z toho, že lidé by si vybírali, do které nemocnice chtějí.

K Profantově žádosti o zveřejnění modelů vývoje epidemie ministr řekl, že těchto modelů bylo zveřejněno už několik, ale žádný z nich nebyl dostatečně realistický. Prymula uvedl, že skokový nárůst počtu pacientů s nemocí covid-19 na počátku září nikdo nepředvídal.

Ministr zdravotnictví zákonodárce také ujišťoval, že vláda neplánuje zavádět na základních školách distanční výuku. „U středoškoláků má zavedení distančního vzdělávání nejmenší dopad na kvalitu poskytovaného vzdělání na rozdíl od druhých stupňů, kde se skutečně nechystáme tato opatření provést,“ odpověděl Prymula na dotazy Vojtěcha Munzara (ODS), podle kterého by měla být prezenční výuka zachována v co nejširší míře.