Rychlejší změnou čísla se lidé stanou pro mobilní operátory váženějšími zákazníky, soudí vládní zmocněnec Dzurilla

Vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Od zkrácení doby pro převedení čísla při změně mobilního operátora a od změny u poplatku za předčasné ukončení smlouvy si vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla slibuje vyšší konkurenci mezi operátory. Řekl to v pořadu Interview ČT24. Uvedené změny jsou součástí návrhu novely, který ve středu schválila vláda.

Rychlejší změna operátora by měla podle Dzurilly umožnit, aby se „o nás operátoři nestarali jen tehdy, když nám končí závazek, ale nepřetržitě“. A to i proto, že přechod k jinému poskytovateli mobilních služeb by podle novely bylo možné uskutečnit bez nutnosti kontaktovat stávajícího operátora. 

Novela počítá také s tím, že v případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících trvání smlouvy nehradili nic.

Konkrétně má změna zákona přinést zkrácení doby převedení čísla při změně mobilního operátora na dva dny místo současných deseti. Zmocněnec se domnívá, že to zvýší schopnost zákazníků vyjednávat. „Určitě to zvýší konkurenci, protože budu moci měnit, když se v průběhu roku objeví lepší tarify u někoho jiného. Budu daleko váženějším zákazníkem.“

Dzurilla uvedl, že v současné době je 450 tisíc přestupů ročně, což je málo. Český zákazník je podle něho hodně konzervativní, zůstává hodně často u svého operátora. 

On sám už dlouho tarif neměnil, protože ten současný mu připadá jako dobrá nabídka. Má v něm neomezené volání, neomezené SMS, 1000 minut do EU plus 4 GB dat za 500 korun. O něco později v pořadu dodal, že je to tarif jeho manželky. Kromě toho má i státní telefon s tarifem vysoutěženým v roce 2017 na ministerstvu financí. „Stojí 47 korun neomezené volání a SMS a za 150 korun neomezená data“. Je velmi levný, uznal.

Průměrná cena za 1 GB ve 4G síti
Zdroj: ČT24

Dzurilla v pořadu připustil, že za cenu, kterou čeští zákazníci platí, dostávají výrazně méně dat než v mnoha jiných zemích. Rozdíly jsou podle něho dány současným konkurečním prostředím i vývojem trhu v minulosti.

Trh se dostal do toho, že je hodně statický. Nabídky, které jsou, klesají hodně společně. To znamená, že ceny se víceméně kopírují, není tam dynamika z toho, že by do toho přišel svěží vítr, který by to rozmpumpoval dál.
Vladimír Dzurilla
vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci

Podle něho nejde jen o tlak vlády, ale i o to, aby zákazníci vyžadovali levnější služby, aby po operátorech chtěli stále víc.

Dzurilla zároveň uznává argumenty operátorů, že hodně investovali, aby měli v Česku kvalitní sítě s výborným pokrytím. 

Dzurilla si nemyslí, že Češi si za současné poměry mohou částečně sami, protože mobilní data málo využívají a hledají wi-fi, jak uvedla pro ČT ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Zmínil, že lidé s nízkými tarify mají obavy, aby nepřekročili datový limit, aby nepřekročili útratu, kterou mají zafixovanou. Vykrývat se to snaží přes připojení do wi-fi sítě, dodal. 

Na straně operátorů je daleko větší prostor, abychom za cenu, kterou platíme, dostávali daleko více dat. A tím vlastně se začnou sítě daleko více používat.
Vladimír Dzurilla
vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci

Když se ale člověk bude cítit se svým tarifem komfortně, to znamená, že bude vědět, že limit nepřekročí, určitě to bude bez problémů a lidé budou data daleko více používat, domnívá se vládní zmocněnec.

Velkou změnu si Dzurilla slibuje od připravovaného příchodu čtvrtého operátora. Věří, že konkurenci rozhýbe, jako se to stalo v některých jiných evropských zemích. „Chceme, aby přišel do prostředí, které je pro něj prediktivní.“

Národní regulátor (Český telekomunikační úřad) pro možné uchazeče připravil materiál, aby věděli, za kolik se tady staví, jaké jsou poplatky, uvedl vládní zmocněnec. Stát také stanoví, jaké budou závazky z aukce frekvencí.

To vše proto, aby si mohl nový operátor připravit vlastní strategii, aby si mohl vše spočítat. Než vybuduje svou síť na nové frekvenci, bude využívat národní roaming, jehož podmínky stanovuje ČTÚ. Dzurilla si také myslí, že čtvrtý operátor bude dostávat  nabídky od současných operátorů sdílet jejich infrastrukturu (například „sdílet stožáry“).