Koordinátor očkování Blahuta se vzdal funkce. „Jsem rád, že je to za mnou,“ řekl

Události ČT: Vláda projednávala úpravu systému PES (zdroj: ČT24)

Národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta se vzdal své funkce. „Jsem strašně rád, že je to za mnou,“ řekl Deníku N. Skóre PES zůstává třetí den na 69 bodech. Ve čtvrtém z pěti stupňů rizika se drží 12 dní. V zemi stále platí pátý stupeň, vláda ale zatím rozvolnění nechystá, vyčkává, až klesne počet lidí v nemocnicích pod tři tisíce. Kritickou situaci hlásí například Karlovarský kraj. Na největších hraničních přechodech z Česka do Bavorska se od rána kvůli přísným německým opatřením tvoří fronty pendlerů.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta se v pondělí kvůli zdravotním důvodům vzdal své funkce. Na Twitteru ministerstva zdravotnictví o tom informoval šéf resortu Jan Blatný (za ANO).

„Vyšel jsem dnes vstříc panu doktoru Blahutovi, který se s ohledem na svůj zdravotní stav vzdává funkce národního koordinátora pro vakcinaci,“ napsal Blatný a Blahutovi poděkoval za vykonanou práci. „Funkcí jsem pověřil Kateřinu Baťhovou, která se danou agendou rovněž zabývá,“ uvedl. Baťhová dosud na ministerstvu působila jako ředitelka odboru mezinárodních věcí a EU.

Blahuta se koordinátorem stal loni v prosinci, z funkce tedy odchází po necelých dvou měsících. Dříve byl ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Nebudu to komentovat a jsem strašně rád, že je to za mnou,“ citoval server Deník N odcházejícího koordinátora očkování.

„Z venku neodhadnete, jak to bude fungovat. Volali mi a chtěli pomoc, ale je to marné, je to marné, je to marné. Ještě, že opravdu zdravotní obtíže mám, takže to je opravdu vše, co k tomu můžu říct,“ řekl Blahuta serveru iRozhlas.cz.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Událostech, komentářích prohlásil, že bude chtít vyjasnit, jak je možné, že Blahuta pracoval pro vládu pouze na částečný úvazek. „Nelíbí se mi to, budu se na to ptát. Je to věc, která se stát neměla, musíme v tom přidat,“ dodává směrem k očkování. Věří, že když se vláda do řešení strategie pustí, tak je stále prostor k zvládnutí vakcinace, až bude dostatek dávek.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka poukazuje na to, že Blahuta není prvním odborníkem, který odchází v podobné atmosféře. Připomíná například konec epidemiologa Rastislava Maďara v čele pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví v srpnu 2020. „Klíčoví odborníci odcházeli, odcházejí a asi i odcházet budou,“ konstatuje Jurečka.

Změny protiepidemického systému finišují

Jak budou definitivně vypadat opatření v nové verzi protiepidemického systému, není jasné ani po pondělním jednání vlády. Podle ministra zdravotnictví ale většina kabinetu souhlasila s jeho pracovním návrhem. „Seznámil jsem členy vlády s navrhovanou strukturou aktualizované tabulky systému PES, kde jsme v podstatě došli ke shodě. Byly ještě provedeny nějaké drobné, spíš kosmetické úpravy,“ uvedl Blatný.

„V úterý to bude představeno na radě vlády pro zdravotní rizika. A jak jsem avizoval, během středečního rána bude další jednání, které zhodnotí dosavadní epidemickou situaci, jednání s epidemiology, s dalšími odbornými skupinami ministerstva zdravotnictví, a tam by potom měla být definitivně stanovena doba, kdy bude nový systém uveden v činnost. Předpokládám, že to bude prvního února,“ dodal Blatný.

Ministr také zmínil, že v případě, že by v budoucnu převážila britská varianta koronaviru, budou změny rychlejší. „Hlavní je trvání na tom, abychom vždy měli dostatečnou kapacitu nemocnic,“ řekl. Odmítl názor bývalého ministra Romana Prymuly (za ANO), že by kvůli ní měl být vytvořen přísnější, šestý stupeň protiepidemického systému PES.

Podle něj není už moc dalších opatření, která je možné přidat. „Můžeme omezit styky pouze na vlastní rodinu, pohyb lidí kolem bydliště a zastavit provoz ve výrobních podnicích,“ uvedl.

Brífink po jednání vlády 25. ledna (zdroj: ČT24)

Vláda také odmítla návrh minstra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO), který chtěl, aby se za určitých podmínek otevřely lyžařské areály. Do středy, kdy bude další jednání vlády, má připravit přísnější podmínky pro případný provoz středisek a opět se o nich bude diskutovat.

Ministři budou s obchody jednat o cenách respirátorů

Vicepremiéři Karel Havlíček a Alena Schillerová (za ANO) budou v následujících dnech jednat s obchodními řetězci a Svazem obchodu a cestovního ruchu o cenách respirátorů. V pondělí totiž ministři diskutovali o možnosti zavést po vzoru Německa a Rakouska povinnost používat je v hromadné dopravě či obchodech. Vláda nyní podle Blatného uvažuje o jejich „důrazném doporučení“, nikoli o uložení povinnosti. Zopakoval, že snahou je to, aby se respirátory k lidem dostaly za přijatelných podmínek. 

Čeští výrobci respirátorů vládu vyzvali, aby snížila nebo zrušila DPH na ochranné pomůcky, řekl předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs. Na respirátory se totiž vztahuje nejvyšší sazba DPH 21 procent. Schillerová chce mít jistotu, že marže by v případě takového kroku neskončila u výrobců či prodejců.

Podle asociace vláda v Rakousku schválila osvobození respirátorů od DPH, aby byly pro obyvatele cenově dostupnější. Tuto možnost už v pátek připustil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V pondělí uvedl, že by v takovém případě mohl hrozit konflikt s evropským právem. Stát má v rezervách 16 milionů respirátorů FFP2 a 80 milionů chirurgických roušek.

Výrobci varují před stanovením maximální ceny za respirátory. Podle nich to znevýhodňuje domácí výrobce, a naopak zvýhodňuje zahraniční firmy, které vyrábějí méně kvalitní respirátory.    

Epidemie zpomaluje, reprodukční číslo se ale mírně zhoršilo

V neděli bylo v nemocnicích 5621 lidí s covidem, v mezitýdenním srovnání počet hospitalizovaných klesl asi o 830. V těžkém stavu je 1021 pacientů.

V neděli přibylo 2376 případů covidu, což je nejnižší denní nárůst od 13. prosince. Do statistik přibylo dalších 84 úmrtí. Celkem už zemřelo 15 453 lidí, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku přes 940 tisíc nakažených. Téměř 820 tisíc z nich se už z nemoci vyléčilo. Aktuálně se s nákazou potýká zhruba 105 tisíc lidí, většina má lehký průběh onemocnění.

V posledních dnech v České republice epidemie zpomaluje. Za uplynulý týden přibylo zhruba 48 tisíc nakažených, o týden dříve to bylo přes 56 tisíc, a předtím dokonce skoro 89 tisíc nových případů za týden.

Index PES sleduje reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, průměr nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Čtvrtým hodnoceným kritériem je podíl hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici.

K pondělnímu dni se opět mírně zhoršilo reprodukční číslo, je 0,9. Roste už osmý den v řadě. Ostatní sledovaná kritéria se naopak mírně zlepšila. Na bodovém hodnocení se ale ani jeden posun neprojevil.

Situace v nemocnicích v Karlovarském kraji zůstává kritická

Podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví nejsou k pondělnímu dni žádná volná místa na jednotkách intenzivní péče pro pacienty s koronavirem. V nejvytíženějších nemocnicích v Chebu a v Karlových Varech leží 140 pacientů s covidem-19, nejvíce od propuknutí epidemie. Pacienty musí nemocnice dál převážet.

V posledním týdnu evidovalo ministerstvo v nemocnicích okolo 210 až 250 pacientů s koronavirem. Počet pacientů ale stále od ledna roste. Podle ministerstva tak jsou na oddělení ARO a JIP v pondělí volná jen tři procenta, nejsou žádná volná lůžka pro pacienty s covidem, pro ostatní jsou volné tři. Ubývá volných lůžek s kyslíkem na ostatních oddělení. Aktuálně je tam volných tak 19 lůžek pro covidové pacienty a 42 lůžek pro ostatní pacienty. Jde tak o deset procent kapacity těchto lůžek v kraji.

„Převozy pokračují dál, nic jiného nám nezbývá. V kraji už není kapacita, co se týče intenzivní péče,“ řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. S převozy pacientů do vzdálenějších nemocnic pomáhá vrtulník armády. V minulém týdnu převážel lidi s covidem nejčastěji do jižních Čech a na Vysočinu. Pacienty nevyžadující intenzivní péči přemisťují lékaři do covidových center v Mariánských Lázních a v Nejdku.

Chebská nemocnice musí nárůst počtu pacientů řešit i tak, že další oddělení přetváří na covidová. Novou covidovou stanici vytvořili na oddělení šestinedělí, které vedení z důvodu potřeby zdravotníků na jiných místech dočasně uzavřelo. „Oddělení slouží primárně pro pacienty určené k překladu či lehčí stabilní formy onemocnění. Lékaři byli dislokování z gynekologie a porodnictví, chirurgie, z dětského oddělení,“ řekl Podracký.

Nemocnice se kvůli koronavirové epidemii potýkají s nedostatkem personálu, především zdravotníků. Na výpomoc do nemocnic a pobytových sociálních služeb nasadila armáda 36 vojáků. V Nemocnici Cheb pomáhá osm vojáků, v Nemocnici Karlovy Vary šest, v Nemocnici Ostrov pět a v Nemocnici Sokolov dva. Nemají ale zdravotnické vzdělání, jsou k dispozici lékařům i sestrám při pomocných pracích. Nemocnice požádaly o prodloužení jejich pomoci.

Asi nejvytíženější vzhledem ke kapacitám personálu je chebská nemocnice. Na pomoc tam přišly zdravotní sestry z Lázní Kynžvart, které pomáhají i s covidovými pacienty. Slouží tam také zdravotníci z karlovarské nemocnice. Vedení nemocnice a města Cheb dále žádá bývalé i současné zdravotní sestry, aby přišly vytíženému personálu na pomoc. 

Na Trutnovsku se nákaza šíří nejrychleji

Aktuálně se koronavirus v Česku nyní nejrychleji šíří v Královéhradeckém kraji. Nejhůře je zasažen okres Trutnov. Za posledních sedm dní tam přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel zhruba 1123 případů, v pondělí 18. ledna činil sedmidenní nárůst zhruba 1043 případů.

Následuje Chebsko v Karlovarském kraji, kde přibylo za sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel zhruba 1069 případů, jak vyplynulo z údajů ministerstva zdravotnictví.

Naopak nejlépe na tom pak byly v Hradeckém kraji okresy Náchod, Hradec Králové, Jičín a Rychnov nad Kněžnou. 

V úterý se spustí registrace k očkování pro zdravotníky

Registrační systém k očkování proti covidu-19 pro zdravotníky se spustí v úterý, ovšem kvůli nedostatku vakcíny bude sloužit spíš jen pro přihlášení než k rezervaci termínů, sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Odložena bude registrace pro další skupiny obyvatel, která se měla spustit 1. února. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že se otevře, až bude dostatek vakcíny.

Podle Babiše to bude záležet na zájmu o očkování ze strany seniorů starších 80 let. V Česku jich podle údajů statistického úřadu žije kolem 440 tisíc. Od 15. ledna se mohou registrovat v internetovém očkovacím systému. Do víkendu se jich zapsalo asi 183 tisíc a z nich zhruba sto tisíc čeká na přidělení termínu.

Ministr zdravotnictví Blatný v neděli v České televizi uvedl, že očkování této prioritní skupiny, v níž jsou také zdravotníci a lidé v domovech seniorů, se asi o měsíc zpozdí. Původně mělo být hotové do konce února.

Pro další zájemce se měl systém otevřít původně 1. února. Měl se spustit ve stejnou chvíli pro všechny, po velkém náporu na registrační systém 15. ledna, kdy se mohli registrovat jen senioři, ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že nejspíš bude další skupiny do systému pouštět postupně.

I občanů Česka patřících do druhé prioritní skupiny je asi 3,5 milionu. Jde o lidi starší 65 let, chronicky nemocné s vybranými vážnými nemocemi nebo lidi ve vybraných povoláních důležitých pro chod státu, jako jsou policisté, vojáci nebo učitelé. V rámci skupiny jsou lidé rozděleni do pásem podle rizika, ve vyšším budou mít přednost. Nejdříve by se měli dočkat nejstarší, naopak mezi posledními jsou učitelé. 

V Ostravě se testuje ze slin

Vítkovická nemocnice v Ostravě začala v pondělí využívat pro testování na koronavirus i vzorky ze slin. Tamní laboratoře patří k prvním v Česku, které mají novou metodu k dispozici. Výsledek testu ze slin je podle studií stejně přesný jako PCR test z výtěru nosohltanu, je ale rychlejší.

Události ČT: V Ostravě testují na koronavirus ze slin (zdroj: ČT24)

Při testování musí člověk v ústech nashromáždit dostatek slin, předtím nesmí asi deset minut nic jíst, pít ani kouřit. „Ty sliny je daleko snazší odebrat, nemusíme mít tolik erudovaného personálu,“ řekla vedoucí laboratoře klinické mikrobiologie AGELLAB Ostrava-Vítkovice Hana Bílková Franková. 

Kapacita by se tak díky novému způsobu testování mohla až zdvojnásobit. V tuto chvíli však jde pouze o zkušební testování prvních dvou set lidí. U všech zdravotníci provedou i klasický stěr z nosohltanu. Na základě výsledků by pak mohla tuto metodu využívat i další odběrová místa. 

Na hranicích se tvoří fronty pendlerů

První pracovní den se na hraničních přechodech s Bavorskem se ráno tvořily kilometrové kolony. Německo od neděle považuje Česko za vysoce rizikovou oblast, lidé dojíždějící za prací musí podstoupit testy každých 48 hodin. 

Pendleři se začali testovat už od čtyř hodin ráno, jak potvrdila z Pomezí nad Ohří redaktorka České televize Marcela Durasová. Většina z pendlerů v koloně stála tři hodiny i déle a čekala na svůj test, uvedla. Mnozí už měli přitom dávno být na svém pracovišti v Bavorsku. Pendleři se tak shodují na tom, že delší dobu se tento režim zvádat nedá.

„Tři sta metrů jedu tři hodiny. Tregédie. Já doufám, že buď budu pozitivní, anebo že mi dnes dá šéf výpověď, modlím se, aby to tak dopadlo. Jakákoliv jiná alternativa je pro mě špatně, protože tohle už nehodlám absolvovat,“ řekl ČT jeden z nich.

Dodal, že je to diskriminace. „Proč to nepotřebují Němci, tam taky jezdí lidé dvě stě, tři sta kilometrů do práce, stejně jako my,“ dodal. Čechů jezdí denně do Německa za prací kolem šedesáti tisíc.