TÉMA

Karlovarská krajská nemocnice

Najít lékaře je těžké, v Karlovarském kraji situaci nevyřešily ani vysoké náborové příspěvky

Nemocnicím v Karlovarském kraji chybí desítky zaměstnanců. Situaci komplikuje i doba letních dovolených. Zdravotníci tak musejí často pracovat přesčas. Vedení kraje už několik let nabízí novým lékařům náborové příspěvky. Nemocnice to vnímají jako výraznou pomoc, navíc je využívá i Zdravotnická záchranná služba. U některých specializací ale nepomůžou ani benefity, lékařů v regionu je totiž málo.
20. 7. 2023|

Chátrající pavilon nemocnice ve Varech čeká demolice. Navštěvují ho vandalové, kteří narušují provoz zařízení

Management karlovarské nemocnice uspěl u hejtmanství s žádostí o urychlení demoličního výměru pro pavilon M. K jeho zbourání by tak mohlo dojít dřív, než se plánovalo, tedy do konce letních prázdnin. Objekt se totiž stal útočištěm lidí bez domova. Ti budovu ničí, podařilo se jim už například poškodit potrubní poštu, která je pro nemocnici velmi důležitá. Naposledy přerušili optický kabel s internetovým připojením.
10. 6. 2023|

Lékaři v karlovarské krajské nemocnici dostanou přidáno, víc peněz bude mít i další personál

Navýšení mezd lékařů o zhruba šest procent přineslo úterní jednání odborů s vedením krajské nemocnice v Karlových Varech. Víc peněz prostřednictvím paušálu dostane i nelékařský personál. Kolektivní vyjednávání trvalo déle než v minulých letech, začalo už loni na podzim.
21. 3. 2023|

Karlovarská nemocnice zmodernizovala magnetickou rezonanci. Umožní rychlejší vyšetření i diagnostiku

Nemocnice v Karlových Varech zahájila provoz zmodernizované magnetické rezonance. Výhodou přístroje je snadnější manipulace, kvalitnější zobrazení i rychlejší diagnostika a vyšetření. Jde o první přístrojové vybavení Karlovarské krajské nemocnice pořízené z dotace z programu Evropské unie. Modernizace vyšla na dvacet milionů korun.
19. 1. 2022|

Zdravotníci nestihli využít lázeňské vouchery. Ani nemohli, plány jim totiž překazila další vlna covidu

Řada zdravotníků z českých nemocnic nevyužila osmitisícový benefit, který mohli lékaři a sestry uplatnit na pobyt v lázních. Na státní vouchery měli nárok všichni zdravotníci, kteří se během jara starali o covidové pacienty v nemocnicích. Jenže v závěru roku přišla další vlna koronavirové nákazy a řada lékařů a sester program nestihla využít včas. Platnost lázeňských voucherů končí 31. prosince 2021.
23. 12. 2021|

Nejhorší epidemická situace je v Karlovarském kraji, nemocnice už aktualizují pandemické plány

V Česku opět stoupá počet nakažených covidem-19. Aktuálně nejhorší situace je v okrese Karlovy Vary, kde je počet nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden vyšší než 67 případů, v celém kraji pak 33. Celorepublikově se takzvané incidenční čílo pohybuje na hodnotě 18. Nemocnice v Karlovarském kraji se tak už připravují na nárůst pacientů a znovu plánují covidová oddělení.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 18:56|

Po měsíci nabízí očkování proti covidu bez registrace bezmála stovka míst napříč všemi kraji

Naočkovat se bez registrace proti covidu-19 je možné už na 93 místech napříč Českem. Nejvíc možností je v Praze a Jihomoravském kraji. Pouze jedno místo nabízí Moravskoslezský kraj. Bez registrace očkují stávající centra v nemocnicích, obchodní centra i mobilní provozy. První dvě očkovací centra bez registrace se lidem otevřela 12. července v Praze. Naposledy přibyla nová v sobotu v Karlových Varech a v pondělí v Telči a sedmi jihomoravských nemocnicích.
12. 8. 2021|

Nemocnice obnovují návštěvy, lidé ale musí dodržovat přísná opatření

Nemocnice vzhledem ke zlepšení epidemické situace v posledních dnech obnovují možnosti návštěv. Lidé ale musí dodržovat přísná hygienická pravidla. Návštěvník je povinen zdravotnickému personálu předložit dokument o negativním antigenním nebo PCR testu, který není starší 48 hodin, nebo musí mít certifikát o očkování, případně potvrzení o prodělaní covidu-19, od kterého neuplynulo více než 90 dní. Povinný je také nasazený respirátor. Některá zařízení si navíc nastavila vlastní pravidla, omezují například dobu nebo počet návštěv.
19. 5. 2021Aktualizováno19. 5. 2021, 17:38|

Policisté a hasiči stále čekají na slíbené odměny za pomoc při covidu

Mimořádné odměny za nasazení v době pandemie zatím policisté a hasiči nedostali. Podle původního plánu ministra vnitra je měli mít už v rámci květnové výplaty. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tvrdí, že teď záleží na ministryni financí. Ta se vyplacení odměn nebrání, nejdřív má prý ale ministr vnitra peníze hledat ve svém resortu. Celkem má jít o zhruba osm set milionů korun.
16. 5. 2021|

Karlovarskému kraji chybí lékaři, primáři nabídne až 600 tisíc nástupní bonus

Víc než půl milionu korun nabídne primáři Karlovarský kraj za to, že nastoupí do nemocnice. Taková nabídka je v českých zdravotnických zařízeních ojedinělá. Karlovarský kraj tím chce předejít personální krizi, i v případě další vlny pandemie. Náborové příspěvky nabízí i řadovým lékařům a zdravotním sestrám.
14. 4. 2021|

Ministerstvo zmírní zákaz neakutní péče v nemocnicích, v Chebu už ruší covidové oddělení

Ministerstvo zdravotnictví chce současný zákaz neakutní péče v nemocnicích do týdne zmírnit. Nemocnice by si pak samy rozhodovaly o návratu ostatních pacientů podle toho, jak jim ustupující koronavirová epidemie uvolní kapacity. Projeví se to nejspíš v druhé půlce dubna. Plošný návrat odkladné necovidové péče nastane ještě později.
4. 4. 2021|

Ministerstvo nepustí chebskou nemocnici k penězům na nové onkologické vybavení. Je to diskriminace, zlobí se kraj

Z diskriminace obyvatel Karlovarského kraje obvinil krajský úřad ministerstvo zdravotnictví poté, co nepovolilo kraji využít dotace z programů REACT-EU na obnovu vybavení onkologického oddělení chebské nemocnice. Podle ministerstva není možné dotace využít, když kraj nemá plnohodnotné onkologické centrum. Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) uvedl, že se kraj pokusí nalézt jiné zdroje financování, vlastní zdroje by nerad použil.
30. 3. 2021|

Hackeři zaútočili na tři pražské polikliniky, píše Deník N

Hackeři zaútočili na tři soukromé polikliniky v centru Prahy, uvedl server Deníku N. Poliklinikám v Legerově, Kartouzské a Myslíkově ulici nefunguje podle serveru e-mailová pošta ani objednávkový systém. Lékaři navíc přišli o přístup do databází laboratoří. Internetový útok na společnost Poliklinika IPP potvrdila její jednatelka a také Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).
16. 3. 2021|

Přeplněné nemocnice by mohly zastavit veškerou péči kromě intenzivní, řekl ministr Blatný

V nemocnicích zbývá podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého asi 15 procent volných lůžek. Vyčerpaná, tedy pod pět procent volných, by mohla být za dva až tři týdny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) proto napsal hejtmanům a ředitelům zařízení, že v případě nepříznivého vývoje by nemocnice mohly omezit veškerou ostatní péči kromě té intenzivní.
23. 2. 2021Aktualizováno23. 2. 2021, 23:24|

Z přetížených nemocnic v Chebu a Sokolově převážejí sanitky nemocné s covidem

Z přetížených nemocnic v Sokolově a v Chebu záchranáři odvezli 25 pacientů se středně těžkým průběhem covidu-19 do zařízení v jiných krajích. Sanitky dorazí odpoledne do Prahy, Plzeňského a Středočeského kraje. Nemocnice totiž potřebují uvolňovat místa na intenzivní péči a nově i na běžných odděleních pro nové pacienty s koronavirem, řekl mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kvůli kritické situaci v kraji slíbil další lékaře a také více převozů nemocných.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 14:09|

Koordinátor očkování Blahuta se vzdal funkce. „Jsem rád, že je to za mnou,“ řekl

Národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta se vzdal své funkce. „Jsem strašně rád, že je to za mnou,“ řekl Deníku N. Skóre PES zůstává třetí den na 69 bodech. Ve čtvrtém z pěti stupňů rizika se drží 12 dní. V zemi stále platí pátý stupeň, vláda ale zatím rozvolnění nechystá, vyčkává, až klesne počet lidí v nemocnicích pod tři tisíce. Kritickou situaci hlásí například Karlovarský kraj. Na největších hraničních přechodech z Česka do Bavorska se od rána kvůli přísným německým opatřením tvoří fronty pendlerů.
25. 1. 2021Aktualizováno25. 1. 2021, 22:31|

Vedení Karlovarské krajské nemocnice rezignovalo, navzdory problémům s koronavirem

Představenstvo Karlovarské krajské nemocnice a. s. (KKN) rezignovalo na funkce. Oficiální důvod je rozdílný pohled vedení nemocnice a zřizovatele, kterým je kraj, na další směřování zařízení. Potvrdil to mluvčí KKN Vladislav Podracký. Změna ve vedení nemocnic v Karlových Varech a Chebu přichází krátce po sestavení nové krajské vlády tvořené zastupiteli za STAN, Piráty, Místní, ODS a KDU-ČSL, VOK a SNK1. Opozice kritizuje, že rezignace přišla v době, kdy vrcholí pandemie koronaviru.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 12:28|

Nemocnicím dochází personál, té jihlavské pomůže armáda. PES zůstává vysoko v pátém stupni

Ačkoli od pondělí již dostávají zdravotníci ze všech krajů první vakcíny proti covidu-19, začínají se nemocnice potýkat s nedostatkem personálu. Mnoho zdravotníků se koronavirem nakazilo, ústavy proto stahují lékaře a sestry z jiných oddělení, jihlavská nemocnice už požádala o pomoc armádu, pomoci by mělo osm vojáků. Nákaza se před koncem roku začala šířit nebývalým tempem. Dalších 6220 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem přibylo v neděli.
4. 1. 2021Aktualizováno4. 1. 2021, 21:59|

Kraje, města i nemocnice hledají možnosti, jak se od středy postarat o děti zdravotníků

Kraje, města i zdravotnická zařízení řeší, kde a kdo bude hlídat děti lékařů, sester a dalších klíčových zaměstnanců. Někde teprve hledají prostory, jinde už vědí, kam budou moci rodiče od středy své děti přivést. Podle prezidentky České asociace sester by jich v některých nemocnicích mohlo kvůli uzavření prvního stupně základních škol chybět až 30 procent. Všechny základní školy podle rozhodnutí vlády čeká od středy úplné uzavření. Děti z prvního stupně by se do nich měly vrátit 2. listopadu.
13. 10. 2020|

Vystačí si ekonomika Karlovarského kraje s lázněmi a potřebuje region vysokou školu? Debatovali lídři kandidátek

Pandemie koronaviru dopadla na lázeňský sektor v Karlovarském kraji. Lídři kandidátek pro říjnové krajské volby hovoří o nutnosti rozšířit záběr regionu, aby na lázeňství nebyla jeho ekonomika tolik závislá. Pomoci by tomu mohlo vysokoškolské vzdělání, které má v kraji udržet mladé a vzdělané lidi. Uchazeči o hejtmanství diskutovali také o tom, jak do západního cípu Česka přilákat turisty.
10. 9. 2020|

Při srážce osobních vlaků na Karlovarsku se zranily desítky osob, dva lidé zemřeli

Na trati mezi Perninkem a Novými Hamry na Karlovarsku se po třetí hodině odpoledne srazily dva osobní vlaky. První ze spojů jel z Johanngeorgenstadtu do Karlových Varů, druhý se pohyboval v opačném směru. Po srážce jsou dva mrtví, sedm těžce zraněných a dvacet tři lehce zraněných. Situace uzavřela trať, stejně tak přilehlou silnici.
7. 7. 2020Aktualizováno7. 7. 2020, 21:04|