Nejhorší epidemická situace je v Karlovarském kraji, nemocnice už aktualizují pandemické plány

Karlovarský kraj má nejvíc nových případů covidu-19 (zdroj: ČT24)

V Česku opět stoupá počet nakažených covidem-19. Aktuálně nejhorší situace je v okrese Karlovy Vary, kde je počet nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední týden vyšší než 67 případů, v celém kraji pak 33. Celorepublikově se takzvané incidenční čílo pohybuje na hodnotě 18. Nemocnice v Karlovarském kraji se tak už připravují na nárůst pacientů a znovu plánují covidová oddělení.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) stojí za vysokou incidencí v Karlovarském kraji víc faktorů. „Může to být faktor příhraničního regionu. Jsou také efekty návratů lidí z dovolených, víme od tamních hygieniků, že jsou tam importy ze zahraničí,“ uvedl Vojtěch.

Několik pozitivně testovaných osob udávalo také účast na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. „Epidemickým šetřením se však nepodařilo prokázat souvislost mezi případy,“ upozornila mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaela Zajíčková.

Festival, který provázela přísná epidemická opatření, skončil minulou sobotu. Lenka Holá ze společnosti Anygence, která testování na festivalu zajišťovala, řekla, že testy na místě odhalily jeden pozitivní případ nákazy. Doložení bezinfekčnosti, tedy očkování, prodělání nemoci nebo negativní test, byly podmínkou vstupu na festivalové akce.

Víc pozitivně testovaných ve školách

Vyšší počet nakažených v kraji ukázalo také testování ve školách, zejména na středních. Ve středu 1. a ve čtvrtek 2. září se odehrálo první kolo. Samotesty tehdy podle hygieniků odhalily 19 pozitivních žáků a dva dospělé. Konfirmačními PCR testy se zatím nákaza potvrdila u 11 dětí, další se budou ještě prověřovat.

„Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Pokračování testování ve školách je jedno z případných lokálních opatření, kdyby se ukázalo, že se tento trend projevil i v další vlně testování, jejíž výsledky čekáme,“ řekl ministr zdravotnictví. „Nemyslím si, že v tuto chvíli jsme v situaci, kdy bychom dělali nějaká razantní restriktivní opatření,“ dodal Vojtěch.

Situaci chce dál monitorovat a na konci září vyhodnotit, podle kterého z možných scénářů se epidemie v Česku vyvíjí. Ani podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím není připraven žádný návrh nových opatření.

„V tuto chvíli žádná opatření neplánujeme. Vše bude záležet na aktuálním vývoji epidemiologické situace, která se dynamicky mění,“ řekla také mluvčí krajské hygienické stanice.

Nakažení senioři nebyli očkovaní

V Karlovarské krajské nemocnici jsou na infekčním oddělení hospitalizováni čtyři lidé s covidem- 19, mají středně těžký a lehčí průběh. Další dva jsou na standardních lůžkách v Ostrovské nemocnici. Jde o dva manželské páry, jeden přicestoval z USA, další čtyři pacienti mají společné to, že se nakazili v rodině od svých vnoučat. Všem je více než osmdesát let. „Ti pacienti jsou neočkovaní, proto ten průběh je takový, jaký je. Je nutnost hospitalizace a nutnost podávat kyslík,“ poznamenala lékařská ředitelka Karlovarské nemocnice Dagmar Uhlíková.

Nemocnice v Karlovarském kraji se už začínají připravovat na další možnou vlnu pandemie a aktualizují pandemický plán. „Při vytíženosti kapacity infekčního oddělení budeme přidávat další lůžkové stanice. Musí být členěné s důrazem, aby tam byl přívod kyslíku,“ dodala Uhlíková.

Také v Chebské nemocnici mají připravené dva nové infekční boxy. „Fungují jako normální intenzivní lůžko s tou přidanou hodnotou, že dokáže izolovat pacienta do ostatních pacientů,“ popsal ředitel Nemocnice Cheb Martin Krušina.

Očkování v kraji pokračuje, počty nově očkovaných se ale dál snižují. Zatímco minulé pondělí bylo vyočkováno 840 dávek, toto pondělí to bylo jen 381. Minulý týden začalo fungovat nové očkovací místo v Chebu v kostele sv. Kláry na Františkánském náměstí a v Karlových Varech v Obchodním centru Varyáda. Na očkování se bude v kraji dál podílet i mobilní tým zdravotníků.