Trojí testování, nebo respirátor. Vláda schválila pravidla pro nový školní rok

Testování, očkování, nebo povinný respirátor: vláda schválila pravidla pro školy (zdroj: ČT24)

Děti se na začátku školního roku třikrát otestují na koronavirus: prvního, šestého a devátého září. Pokud tříkolové testování odmítnou, budou nosit respirátor. Kabinet v pondělí večer mimořádně projednal opatření ve školách na další školní rok, současně oznámil, že se s novým měsícem zvyšují limity návštěvnosti kulturních a sportovních akcí na sto procent kapacity.

Vláda schválila, že se děti na začátku školního roku otestují na koronavirus prvního, šestého a devátého září. Mohou se nechat testovat i v některém oficiálním testovacím místě a poté doložit potvrzení o testu. Pokud se testování vyhnou, budou muset nosit ochranu dýchacích cest. Povinnost nosit roušky bude ve společných prostorách školy. Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Podle Vojtěcha se schválené mimořádné opatření ohledně škol týká čistě testování a odpovídá tomu, co vláda odsouhlasila už dříve. Podle již dříve schváleného materiálu se žáci základních a středních škol na začátku září třikrát otestují antigenními testy na covid-19, které jim dodá stát. Děti v prvních třídách se budou moci testovat až druhý školní den. Školy mohou využít i PCR testy, musí si je ale zajistit samy. Mohou pak na ně dostat příspěvek 200 korun.

Děti, které se nenechají testovat, budou muset nosit ochranu dýchacích cest. Podle Vojtěcha ale nebudou nijak vyňaty z kolektivu. Podmínky pro testování budou podle ministra platit i pro zaměstnance škol. Test nebudou muset absolvovat ti, kteří mají dokončené očkování nebo prodělali v posledních 180 dnech onemocnění covid-19. 

Změnou od září projde také režim pěveckých sborů; zpívat budou moct až v padesáti lidech najednou, od konce května byla omezená účast maximálně 30 lidmi. U spolkových aktivit, které se opakují pravidelně, stále se stejnými účastníky, jako je například sportovní příprava nebo činnost skautů či chození dětí do sokolnického spolku, bude od září platnost antigenních testů týden. 

Zvýší se kapacity v kulturních sálech i na sportovních akcích

Na kulturních a sportovních akcích bude smět být počínaje novým měsícem rovněž zaplněno sto procent kapacity sálu. Do zaplnění 3000 osob bude jedno, zda budou mít lidé platný test na koronavirus, budou očkováni proti koronaviru nebo zda v posledních 180 dnech prodělali tuto chorobu.

Při vyšší kapacitě musí být nově minimálně polovina obsazena osobami, které jsou plně očkované nebo prodělaly onemocnění covid-19. Zbylou část mohou obsadit také testované osoby.

Podle Vojtěcha jde o férovou dohodu, se kterou souhlasili zástupci ministerstva kultury i sportovního sektoru. Podmínky se rozvolňovaly už od srpna, kdy se odsouhlasilo, že na sportovních a kulturních akcích mohlo být až 7000 lidí venku a 3000 osob uvnitř. Nad tento limit ale do vnitřních prostor mohli lidé pouze po covidu nebo s vakcínou.

Zároveň se podle něj zvyšuje kapacita naplnění muzeí, galerií, zámků nebo zoologických zahrad na 100 procent. V současnosti může být maximální kapacita naplněná nejvíce z 75 procent. Organizátoři ale budou muset umožnit návštěvníkům 1,5metrové rozestupy. V restauracích pak bude moci být u stolu šest místo současných čtyř lidí, což je podle Vojtěcha změna kosmetického charakteru.