Kraje, města i nemocnice hledají možnosti, jak se od středy postarat o děti zdravotníků

Události: Děti zdravotníků (zdroj: ČT24)

Kraje, města i zdravotnická zařízení řeší, kde a kdo bude hlídat děti lékařů, sester a dalších klíčových zaměstnanců. Někde teprve hledají prostory, jinde už vědí, kam budou moci rodiče od středy své děti přivést. Podle prezidentky České asociace sester by jich v některých nemocnicích mohlo kvůli uzavření prvního stupně základních škol chybět až 30 procent. Všechny základní školy podle rozhodnutí vlády čeká od středy úplné uzavření. Děti z prvního stupně by se do nich měly vrátit 2. listopadu.

Společně s uzavřením škol kabinet uložil povinnost zajistit péči o děti od tří do deseti let. Týká se to zaměstnanců bezpečnostních sborů, ozbrojených sil a dalších složek Integrovaného záchranného systému, hygienických stanic a poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, aby nebyl ohrožen chod kritické infrastruktury a zdravotní péče.

Například Středočeský kraj vyčlenil pro děti rodičů z řad těchto profesí celkem 34 škol. Kromě bývalých okresních měst mají tyto školy Brandýs nad Labem, Černošice, Jílové u Prahy, Jesenice u Prahy i ta na Rakovnicku, Rudná, Roztoky, Mníšek pod Brdy, Český Brod, Kralupy, Lysá nad Labem, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Poděbrady, Sedlčany, Nové Strašecí, Votice, Hořovice, Zruč nad Sázavou, Uhlířské Janovice a Sibřina u Prahy.

V Plzeňském kraji pro tyto děti zase vyčlenili celkem 24 škol a podobných zařízení. Skupinky tam mohou mít nejvíce 30 dětí, upřesnila mluvčí krajského úřadu Alena Marešová. Opatrování dětí včetně jejich stravování je pro rodiče zdarma. Do škol tam navíc mohou docházet i děti zaměstnanců vyčleněných zařízení.

Například Zlínský kraj zařídil pro děti zdravotníků, příslušníků bezpečnostních sborů a dalších pracovníků, kteří jsou potřeba pro zvládnutí pandemie koronaviru celkem 17 škol, uvedl Jan Vandík z odboru kanceláře hejtmana. Na Zlínsku pro ně bude od středy připraveno šest škol, z toho dvě přímo ve Zlíně. Ostatní jsou v Luhačovicích, Vizovicích, Otrokovicích a Valašských Kloboukách. Po čtyřech školách se otevře na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku, na Vsetínsku jde o tři školy včetně Základní školy Sychrov ve Vsetíně.

Zájemci o umístění dítěte ve škole ve Zlínském kraji budou moci kontaktovat přímo některou z vybraných škol.

V Libereckém kraji se o děti od středy postará vybraná desítka základních škol. Navíc budou připravené také tři mateřské školy v Jablonci nad Nisou, Jilemnici a Turnově. Fungovat mají od pondělí do pátku od 06:00 do 20:00, uvedl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

V Ústeckém kraji přijme děti zdravotníků a dalších nezbytných profesí 20 škol či školek, uvedl to mluvčí kraje Martin Volf. Region si navíc připravil i kapacitu do zásoby. „V případě kritického vývoje máme připravené další dvě základní školy v Ústí nad Labem pro pokrytí požadavku v rámci obce s rozšířenou působností,“ uvedl náměstek primátora Michal Ševcovic (Pro zdraví a sport).

Podobný počet, 21 základních škol, vyčlenil pro děti zdravotníků a pracovníků kritické infrastruktury Pardubický kraj. Uvedl to tamní hejtman Martin Netolický (ČSSD).

To Moravskoslezský kraj má na hlídání dětí připraveno 41 zařízení. Uvedla to mluvčí kraje Nikola Birklenová. Dopravu do zařízení musí zajistit rodiče sami. Budou v nich platit stejná hygienická opatření, jaká byla dosud nastavena ve školách, tedy například nutnost nosit roušku. 

Prostory hledají i města a obce

Na uzavření prvních stupňů základních škol se připravují i jednotlivá města. Praha uvedla, že ve spolupráci s městskými částmi zajistí péči o děti v 59 školských zařízeních. Podle mluvčího Víta Hofmana byl magistrát již v pondělí v kontaktu s radnicemi městských částí, které pražské základní školy zřizují. Primátorem vydané nařízení nyní odešle na radnice, které se podle něj zařídí. „Děti se do škol budou přiřazovat podle požadavků zaměstnavatelů. Oproti jaru je okruh zaměstnavatelů mírně rozšířen například o pracovníky v sociálních službách,“ vysvětlil mluvčí.

Děti se budou učit v budovách základních a mateřských škol, nejvíce jich je v Praze 13, a to sedm. V počtem obyvatel největší městské části, Praze 10, jich magistrát určil pět, například v Praze 1 pak tři.

V součinnosti s kraji potom hledají kapacity, kde o děti pečovat i další města a obce. Třeba v Mladé Boleslavi je mohou rodiče ve středu odvést na 5. základní školu. „Škola je připravena věnovat se žákům, jejichž rodiče jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, městské policie, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví a tak dále. V tuto chvíli máme připravený provoz školy k tomuto účelu do 1. listopadu,“ uvedl náměstek primátora Daniel Marek (STAN). Výuka bude vždy od 7:30 do 16:00.

V Liberci bude potom na péči o děti rodičů pracujících ve službách Integrovaného záchranného systému a v dalších exponovaných krizových profesích připravena Základní škola a Mateřská škola Barvířská. „Zatím máme přihlášených šest dětí. Uvidíme, kolik jich ve středu přijde,“ říká její ředitel Miloslav Kuželka. Na jaře se v Liberci po dobu devíti týdnů o děti záchranářů starala Základní škola Ještědská. V prvním týdnu přišlo šest dětí, maximálně jich tam v jednom týdnu chodilo 46. „Tehdy ale byly zavřené i mateřské školy, ty zatím fungují,“ dodal Kuželka.

V Ústí nad Labem budou moci děti zdravotníků a lidí dalších vybraných profesí zase přijít do Základní školy Vinařská, město ji vybralo kvůli její poloze. Základní škola Vinařská má nejvýhodnější polohu vzhledem k blízkosti Masarykovy nemocnice. Rovněž není žádný problém s dopravní obslužností u této školy.

Pro hlídání děti zdravotníků a dalších pracovníků kritické infrastruktury státu vyčlenilo místo už i město Chrudim. Půjde o Základní školu Dr. Malíka a mateřskou školu Na Valech. Kolik dětí bude vyčleněná zařízení navštěvovat, není zatím jasné.

„Máme srovnání s jarem, kdy to byly jen jednotky dětí. Možná to ovlivní výše náhrady mzdy zaměstnanců, která se může snížit,“ uvedl tamní starosta František Pilný (ANO). Školku Na Valech by mohlo navštěvovat až 20 či 25 dětí a jídlo pro ně by se případně muselo dovážet. Podobným způsobem by mohly rozšířit provoz i některé další mateřské školy ve městě.

Město Ostrava už v úterý dopoledne avizovalo, že vyčlení tři základní a mateřskou školu. Nabídku vybraných zařízení mohou od středy využít kromě lékařů a zdravotníků také pracovníci v sociálních službách, městští či státní policisté, hasiči a další. „Cílem je umožnit těmto lidem vykonávat práci, která souvisí s prevencí šíření koronaviru a léčbou osob, které onemocněly covidem-19,“ vysvětlila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Školy a ostatní zařízení určené pro děti rodičů z řad profesí důležitých pro zvládnutí pandemie koronaviru budou otevřená ve všech okresech pro skupiny maximálně 30 dětí. Povinností školských zařízení bude vytvořit mimo jiné podmínky pro distanční výuku. Děti se budou ve školách také stravovat v jídelnách, a to bezúplatně. Zdarma je celá služba.

Některé nemocnice osloví studenty

Jak s naložit s uzavřením škol řeší i samotná zdravotnická zařízení. „Začali jsme zjišťovat, kolik zaměstnanců by mělo zájem o hlídání dětí přímo v areálu nemocnice. Pokud bude dostatečný zájem, znovu jako na jaře bychom chtěli zajistit hlídání dětí, opět třeba i s pomocí studentek střední zdravotní školy,“ uvedl mluvčí společnosti Karlovarská krajská nemocnice Vladislav Podracký. Podle zkušeností z jara by se to podle něj mohlo týkat desítek zdravotníků, zejména sester, jejichž děti nebudou moci navštěvovat základní školy.

Problémů s úbytkem personálu kvůli zavření prvních stupňů se obává i nemocnice v Krnově na Bruntálsku. Její vedení očekává, že část zaměstnanců zůstane doma s dětmi. „První případy ošetřovného již máme hlášeny a další jistě přibydou,“ řekl náměstek ředitele pro léčebnou péči Bronislav Sedláček. Situaci navíc zhoršuje, že se tam covidem nakazilo už 30 pracovníků z různých pracovišť a další zřejmě přibudou.

Podobné komplikace teď řeší i v benešovské nemocnici. Už nyní je tam personální situace napjatá, protože s přibývajícími pacienty s covidem-19 je poskytování péče náročnější a zároveň roste počet nakažených zdravotníků. Podle vedení by pro děti zaměstnanců měla být v provozu jedna ze základních škol.

„V této situaci je každý zdravotník v provozu klíčový, a proto se nemocnice jako zaměstnavatel bude snažit situaci řešit ve spolupráci s městem Benešov,“ vyjádřilo se už v pondělí vedení zařízení.

Uzavření prvních stupňů základních škol by způsobilo problémy i v nemocnici v Mladé Boleslavi. „V tuto chvíli máme kvůli covidu v neschopnosti zhruba 25 až 30 lidí, denně se to mění,“ řekla v pondělí mluvčí Hana Kopalová. Nelze podle ní říct, o kolik sester by mohla nemocnice přijít. „Roli tam hraje, zda sestřičky mají hlídání, nebo manžel je doma na home office. Takže nevíme, o jak velký počet se jedná,“ uvedla.

O kolik zaměstnanců přijde, netuší ani nemocnice v Rakovníku. „Na jaře výrazný dopad na personální kapacity nebyl. S dětmi byl často doma druhý rodič, který byl doma na home office nebo kurzarbeitu,“ uvedl mluvčí zařízení Jan Ziegler. Doma podle něj zůstaly hlavně samoživitelky.

V Krajské nemocnici Liberec zase věří, že sestry a zdravotníci využijí nabídky škol, které se pro jejich děti chystá otevřít město, chtějí jim ale také najít studenty na výuku. „Snažíme se jim pomoci i jako nemocnice, abychom předešli personálnímu kolapsu. Sháníme někoho, kdo bude vyučovat jejich děti obdobně jako na jaře, kdy to bylo ve spolupráci s pedagogickou fakultou,“ uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. O kolik rodičů by mohlo jít, zatím neví, po zkušenostech z jara očekává desítky případů.

Při volné kapacitě do škol mohou i další děti

Školy, které mají po středečním uzavření prvních stupňů kvůli epidemii koronaviru fungovat pro děti rodičů ve zdravotnictví či v kritické infrastruktuře, mohou při volné kapacitě sloužit i dalším dětem, uvedlo ministerstvo školství. Hejtmani školám nemohou péči o jiné skupiny diktovat, po dohodě na základě místní potřeby ale tyto instituce mohou fungovat i pro další žáky.

Krajské úřady pak nemůžou výčet profesí, pro jejichž děti budou školy fungovat, rozšiřovat o další cílové skupiny zaměstnanců. „To však neznamená, že by v určených školách nemohla být v rámci kapacitních možností v nezbytných případech poskytována péče i dětem jiných skupin zaměstnanců s ohledem na místní potřebu a podmínky, ale jen to, že výkon této péče není možné určeným školám nařídit - může tedy ale probíhat na základě vzájemné dohody s krajským úřadem, zřizovatelem a školou,“ uvedl tiskový odbor ministerstva školství.

Určení škol a spádové zařazení dětí do nich budou řídit kraje. Podobně byla část škol otevřena při jarní vlně epidemie koronaviru. Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že tehdy je využilo zhruba šest tisíc dětí.

Hromadné hlídání podle prezidentky asociace sester postrádá logiku

Plánované hromadné hlídání dětí zdravotníků kritizuje prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová. „Nevidím v tom logiku. Pokud se všichni budeme muset uchýlit k této variantě, že stejně budeme mít děti pohromadě, pak nechápu, proč muselo dojít k uzavření prvních stupňů,“ uvedla Šochmanová.

Rozhovor s prezidentkou České asociace sester Martinou Šochmanovou (zdroj: ČT24)

„Pochopitelně řada sester jsou i matky a určitě zůstanou se svými dětmi doma,“ potvrzuje. „Myslím, že můžeme jít i na číslo, že na některých zdravotnických zařízeních to udělá až 30 procent,“ odhaduje stav chybějících zdravotních sester.

Všechna zdravotnická zařízení se podle ní snaží takové situaci předejít a hledají různé možnosti, jak se o děti postarat. „Budeme se snažit, aby i studenti nám mohli pomoci, buď hlídat přímo doma u zaměstnanců, nebo i nějakou formou firemní školky,“ doplňuje Šochmanová.

„Myslím, že nejlepší variantou by bylo, pokud by nedošlo k uzavření základních škol na prvním stupni,“ uzavírá.