Vláda zavedla nová omezení. „Já nevím, jaké chyby se staly, kde je nějaký zásadní problém,“ řekl Babiš

Mimořádná tisková konference po jednání vlády 12. října (zdroj: ČT24)

Do konce nouzového stavu se, podle usnesení vlády, bude od středy moci shromáždit maximálně šest lidí. Vláda také dočasně uzavírá restaurace, bary a kluby a na veřejných místech bude platit zákaz pití alkoholu. Všechny školy kromě mateřských a dalších výjimek přejdou do konce října na distanční výuku, říká další vládní usnesení. Na zastávkách MHD jsou už od úterý povinné roušky.

Shromažďování v Česku bude kvůli epidemii covidu-19 od středy omezené na maximálně šest osob. Opatření by mělo platit do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) upřesnil, že budou platit „klasické výjimky“. Ve větším počtu se tak mohou shromažďovat například rodinní příslušníci. „Opatření platí plošně, tedy nejen ve vnitřních, ale i ve venkovních prostorech. Jsou tu také výjimky, které se týkají různých statutárních orgánů, zasedání státní správy, samosprávy, politických stran, jinak je toto pravidlo skutečně plošné,“ uvedl.

Od středy do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii uzavřeny školy včetně prvního stupně základních, přejdou na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká, nevztahuje se také na školy a třídy podle § 16 odst. 9 školského zákona a na školy při zdravotnickém zařízení. Teprve od pondělí přitom platí opatření, na základě kterého se na druhém stupni základních škol učí prezenčně polovina dětí, zbytek na dálku. Po týdnu se měli žáci střídat.

„Omlouvám se ředitelům škol, omlouvám se rodičům, kteří jsou v neustálé nejistotě, ale je nutné to udělat a je nutné to udělat rychle,“ okomentoval opatření ministr školství Robert Plaga (za ANO). Dle jeho slov chce, aby se situace zlepšila tak rychle, aby se do lavic mohli vrátit nejen žáci základních škol, ale také studenti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) předeslal, že ošetřovné by mělo zůstat na 60 procentech základu výdělku, s minimem 400 korun denně. Dle jeho slov se na tom koalice dohodla.

Do třetího listopadu zůstanou zavřené restaurace, bary a kluby, fungovat budou moci do 20 hodin pouze výdejní okénka. Od pátku musela tato zařízení zavírat do 20. hodiny. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák přitom dříve v pondělí po zasedání tripartity uvedl, že předseda vlády Babiš i ministr Prymula ubezpečili, že k úplnému zavření restaurací nedojde.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Od úterý je v Česku povinné nosit roušky na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. V celé republice již platí povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov od 10. září. Chránit si ústa a nos je nutné při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Prymula řekl, že se kabinet nerozhodl jít cestou zemí jako Slovensko, které nařizuje plošné nošení roušek ve městech i obcích. „My se rozhodli nošení rozšířit jen o jednu věc, tedy nástupiště, zastávky a přístřešky, které souvisí s nástupem do MHD,“ rozvedl. Opatření je podle něj vhodné z toho důvodu, že v prostředcích hromadné dopravy už roušky povinné jsou.

Prymula: Opatření jsou nutná, abychom nepřesáhli kapacitu nemocnic

Na veřejně přístupných místech bude také zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit od půlnoci 14. října do 3. listopadu, kdy má skončit vládou vyhlášený nouzový stav.  Zatímco většina opatření, o nichž vláda v pondělí rozhodovala, platila už během jarní vlny epidemie, zákaz pití alkoholu na veřejnosti k nim nepatřil.

„Bez dobrovolného podřízení se opatřením to nezvládneme,“ konstatoval k novinkám ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Na jaře to zafungovalo, věřím, že to zafunguje i na podzim a že to zvládneme,“ dodal.

Prymula vysvětlil, že opatření jsou ve dvou oblastech nepříjemná. „Vidíme, že narůstající trend má parametry některých zemí, kde došlo k tomu, že se zavedla zcela plošná opatření. My toto udělat musíme, protože už nemáme další šanci, jsme nuceni přijmout opatření taková, která by během dvou, maximálně tří týdnů obrátila trend, který tu máme, protože jinak by došlo k přetečení kapacity nemocnic,“ okomentoval rozhodnutí kabinetu Prymula.

Babiš předeslal, že pokud se průměrné reprodukční číslo za týden sníží na hodnotu 0,8, budou výše uvedená opatření zmírněna. „Máme jen jeden pokus, který musí být úspěšný, abychom jako národ i tentokrát epidemii zvládli,“ nechal se slyšet ministerský předseda.

„Díky tomuto číslu jsme schopni predikovat, jaká je do budoucna nutná kapacita nemocnic,“ vysvětlil ministr zdravotnictví, který v pátek uvedl, že v současnosti je reprodukční číslo 1,5. „Deklarovanou kapacitu zdvojnásobníme, musíme provést restrukturalizaci lůžek,“ doplnil. V nemocnicích by podle Prymuly mělo pomoci až 2400 mediků a studenti absolventských ročníků dalších profesí, například farmaceutických škol.

Babiš má svědomí čisté

Premiér po pondělním zasedání vlády prohlásil, že má v souvislosti s koronavirovou epidemií čisté svědomí. „Já samozřejmě postupoval vždy podle nejlepšího vědomí a svědomí a podle doporučení expertů a epidemiologů,“ řekl Babiš. Dodal, že za ministry za první vlny epidemie přišel expert s modelem vývoje, podle kterého se pak vláda řídila.

Babiš také podotkl, že nemá pocit, že by se něco dělalo proti epidemii špatně. „Já mám čisté svědomí a ano, můžeme říkat, že máme tisíc mrtvých, ale to je průměr tří dnů. V České republice zemře 110 tisíc lidí za rok, já to nechci podceňovat, každý život je cenný a děláme maximum pro to, abychom to zvládli,“ tvrdí.

„Já nevím, jaké chyby se staly, kde je nějaký zásadní problém,“ dodal s tím, že nemá pocit, že by pochybil. „V březnu přišel někdo s matematickým modelem, v srpnu nikdo. Ti, kteří měli přijít, nepřišli,“ řekl také. Později však pochybení připustil. „Získali jsme obrovské zkušenosti. Nějaké chyby nastaly, tak jsme se z nich poučili a snažíme se je napravit,“ nechal se slyšet.

Hamáček dodal, že vláda ve finále nese odpovědnost za rozhodnutí a nesnaží se případné viny zbavit. „My samozřejmě přemýšlíme, co se dalo udělat jinak, lépe,“ řekl. Objektivní by však podle něj bylo, aby si sáhli do svědomí všichni. „My v půlce září mluvili o vyhlášení nouzového stavu a podívejte se, jaká byla reakce politiků a opinion makerů. Byl bych strašně rád, aby k tomu se stejnou pokorou přistupovali všichni a sáhli si do svědomí,“ podotkl.