Restaurace a bary budou od středy zavřené, začne platit i zákaz pití alkoholu na veřejnosti

Restaurace, bary a kluby budou muset být od této středy do 3. listopadu, tedy do konce nouzového stavu, úplně uzavřeny. Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Teprve od pátku přitom musejí restaurace zavírat ve 20:00. U stolů mohou sedět nanejvýš čtyři lidé, vedle toho musí být mezi sedícími odstup 1,5 metru. V jídelnách v obchodních centrech mohou být u stolu jen dva lidé.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že restaurace budou moci vydávat jídlo s sebou. Výdejní okénka restaurací budou moci fungovat do 20:00, řekl Prymula. Uzavřeny nebudou hotelové restaurace, hostům budou k dispozici také do osmé hodiny večerní.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák přitom v pondělí po zasedání tripartity uvedl, že premiér Babiš i ministr Prymula ubezpečili, že k úplnému zavření restaurací nedojde.

Na veřejně přístupných místech pak bude zakázáno pití alkoholu. Opatření má platit od půlnoci 14. října do 3. listopadu, kdy má skončit vládou vyhlášený nouzový stav

Zatímco většina opatření, o nichž ve čtvrtek vláda rozhodovala, platila už během jarní vlny epidemie, zákaz pití alkoholu na veřejnosti k nim nepatřil.

Data podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy ukazují, že restaurace nejsou častým místem nákazy, přesto se je vláda rozhodla na tři týdny uzavřít. Kabinet by měl nejpozději do konce týdne představit program záchrany gastronomického odvětví, včetně pomoci dodavatelům. V ohrožení je 200 tisíc pracovních míst, sdělil v pondělí Prouza.

Bez rychlé vládní pomoci hrozí masivní propouštění, sdělil Luboš Kastner z Asociace malých a a středních podniků ČR.

„Už v uplynulých týdnech se v souvislosti se zaváděním krizových opatření propadla návštěvnost gastronomických provozů na polovinu. Za současné situace musí vláda navrhnout a schválit záchranný balíček kompenzací pro provozovatele gastronomických zařízení, kteří potřebují platit své zaměstnance, nájmy a další náklady. Pokud nepřijde rychlá pomoc, hrozí masivní propouštění a ukončování provozu hospod a restaurací,“ uvedl Kastner, který je zároveň spolumajitelem skupiny Hospodska.