Také první stupeň základních škol přejde od středy na dálkovou výuku. S jeho návratem do tříd se počítá 2. listopadu

Od středy 14. října do 1. listopadu budou kvůli koronavirové epidemii až na výjimky uzavřeny základní školy, včetně prvního stupně, a přejdou na distanční výuku. Mateřských škol se opatření netýká. Uvedl to ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Dodal, že s návratem prvního stupně do tříd se „bezpodmínečně“ počítá od 2. listopadu. Podobně jako na jaře budou vyčleněna školská zařízení k zajištění péče o děti pracovníků záchranného systému, hlavně sestřiček a lékařů, řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Vláda v pondělí také nařídila hejtmanům určit školy nebo školní zařízení pro péči o děti zaměstnanců bezpečnostních sborů, obecní policie, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví nebo zaměstnanců v sociálních službách ve věku tří až deseti let.

Asociace krajů by podle pondělního vyjádření hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (za ČSSD) seznam škol měla zaslat do úterý Ústřednímu krizovému štábu a ministerstvu školství.

Zástupci škol: Výuka na dálku je problematická, snad nepotrvá déle

Zástupci ředitelů a učitelů škol doufají, že v pondělí oznámený přechod na výuku na dálku bude platit od středy skutečně jen do 1. listopadu, jak oznámil premiér. Distanční vzdělávání mladších školáků je podle nich problematické a také u starších žáků je pomalejší než když se učí ve škole. Řadě základních škol navíc zatím chybí vybavení na dálkovou výuku, protože jim nedošly objednané počítače. Vyplývá to z vyjádření zástupců školských spolků, které oslovila agentura ČTK.

Podle předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého bude výuka na dálku problematická hlavně pro prvňáky a druháky, možná i některé třeťáky. Podle něj se mělo udělat vše pro to, aby tyto ročníky mohly zůstat ve školách, protože distanční vzdělávání v jejich případě nemůže fungovat bez asistence rodičů. „Pokud by to bylo opravdu jen na 14 dní, to si umím představit, ale pokud by to mělo trvat déle, tak to teda děj se vůle boží,“ řekl. 

Podle Černého řada škol a učitelů zatím nemá vybavení na výuku na dálku. Školy podle něj třeba počítače a další potřebnou techniku začátkem září sice objednaly, ale řada jich zboží zatím nedostala. „Najednou to objednali všichni, takže to, co dřív trvalo do týdne, tak nyní trvá měsíc a déle,“ řekl. Učitele by podle něj navíc bylo potřeba ještě proškolit, což mnoho škol chtělo udělat, až budou mít k dispozici vlastní počítače. Výuka na dálku tak po zkušenosti z první vlny epidemie bude nyní podle Černého lepší než na jaře, ale nebude odpovídat představě o tom, jaká by měla být.

Na druhém stupni základních škol přitom teprve od pondělí funguje střídavá výuka – prezenční a distanční. Od středy však také druhý stupeň přejde kompletně na dálkovou výuku. „Omlouvám se ředitelům škol, omlouvám se rodičům, kteří jsou v neustálé nejistotě, ale je to nutné, je to potřeba udělat rychle,“ řekl ministr školství Robert Plaga (ANO). Je si přitom vědom limitů distančního vzdělávání. Vyjádřil naději, že i další ročníky se dostanou co nejdříve zpět do tříd. 

„Jako ministr školství jsem co nejvíce bojoval za zachování prezenční výuky, v nejdelším možném čase a rozsahu. Přesto, když jsem o víkendu viděl předpokládaná čísla vývoje, která by dostala kapacitu nemocnic na svou hranici, dal jsem na tlak těchto čísel a doporučení expertů. Bylo nutné zavést opatření k omezení sociálního kontaktu a snížení reprodukčního čísla,“ vysvětlil Plaga pro ČT24.   

Změny na středních a vysokých školách

Výhradně na dálkovou výuku – s některými výjimkami – už přešly od pondělí střední a vysoké školy. Na středních školách bude nově od středy zakázána i prezenční praktická výuka, jež se mohla dosud konat.

Na vysokých školách se budou moci konat pouze zkoušky s účastí do deseti osob. Výjimku ze zákazu fyzické přítomnosti na vysoké škole budou mít studenti účastnící se klinické a praktické výuky a praxe v oborech všeobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a dalších zdravotnických studijních programech a ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi v mateřských, na základních a středních školách. Informoval o tom ministr školství.

Od středy nebudou také smět být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají jiné bydliště v České republice. Výjimku mají studenti s vládou nařízenou pracovní povinností nebo studenti zmíněných oborů. Vláda také zakázala poskytování ubytování žákům a studentům v domovech mládeže a internátech. Zakázány budou rovněž školy v přírodě.

Na základních uměleckých školách bude od středy znovu zrušena i individuální výuka „jeden na jednoho“.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák již v pondělí dopoledne řekl, že na jednání tripartity (zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů) převládal názor školy uzavřít.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ještě před jednáním vlády uvedla, že je nutné s rozhodnutím o uzavření i prvního stupně základních škol zajistit také chod kritické infrastruktury (například zdravotnictví, sociální služby, vodárenství, plynárenství, energetika, doprava, těžba uhlí, hasiči, policisté). Tedy to, aby nedošlo k odchodu rodičů z těchto zaměstnání do domácností, kde by hlídali své děti (do 10 let věku). 

Například někteří ředitelé velkých nemocnic varovali, že by takto mohli přijít třeba až o třetinu vysoce kvalifikovaných pracovníků, kteří obsluhují specializované přístroje a není možné je nahradit narychlo zaškoleným personálem. Řešením mohou být podle nemocnic dětské skupiny či školy vyčleněné například pouze pro děti zdravotníků, hasičů či policistů.

Také Asociace ředitelů základních škol nesouhlasila s možným celostátním uzavřením prvních stupňů škol. Uvedla to ještě v době, kdy se takové první zprávy objevovaly, ale vláda ještě definitivně nerozhodla. Podle zástupců asociace by to mohlo ochromit celou společnost a mít vážné následky na vzdělání dětí.