Při vyklízení studentských kolejí panuje chaos. Ministr školství Plaga už nařízení zmírnil

Studenti vysokých škol, kteří se nemohou vrátit domů nebo jsou v karanténě, mohou zůstat na kolejích, uvedl ministr školství Robert Plaga (ANO). Vyplývá to podle něj z dohody s ministerstvem zdravotnictví. Ostatní studenty vyzval, ať jedou domů a omezí sociální kontakty. Vláda v pondělí rozhodla, že kvůli zhoršující se situaci kolem šíření koronaviru od středy nesmí být na kolejích ubytovaní studenti, kteří mají bydliště jinde v České republice. Výjimku mají studenti s nařízenou pracovní povinností, studenti lékařských oborů či ti, kteří vykonávají pedagogickou praxi na školách.

Rozhodnutí kabinetu také zahrnuje zákaz ubytování žákům a studentům v domovech mládeže a internátech.

„S ministerstvem zdravotnictví se nám podařilo dohodnout, že studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou zůstat na kolejích. Stejně tak na nich zůstávají studenti v karanténě. S rektory jsme ve spojení. Přesto, pokud je to možné, prosím všechny, aby se vrátili domů a omezili sociální kontakty,“ uvedl ministr Plaga na Twitteru.

Postupem si nejsou jistí ani pracovníci kolejí

„Existuje nějaké nařízení vlády o tom, že mají studenti odejít z kolejí, ale odchod máme zabezpečovat my, tedy vysoké školy. Nařízení je nesmyslné proto, že to vysoké školy nedokážou zabezpečit. My na kolejích nevíme, kdo u nás bydlí. My umíme rozlišit, kdo nám vrátil klíče a kdo ne, ale ne to, zda student neodjel na 14 dnů například kvůli on-line výuce. Museli bychom to kontrolovat fyzicky, ale nemůžeme to dělat každou hodinu dva dny v kuse,“ popsal ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého v Olomouci Josef Suchánek.

„Zjišťujeme vše s naším právním oddělením. Měli jsme tu udržovací poplatek, když jsme přerušili výuku, studenti platili 20 procent běžného kolejného. Nevíme, jestli to bude možné dál,“ řekl ředitel kolejí Univerzity Pardubice Jan Brotánek.

„Studenty jsme už ale informovali, že musí opustit koleje, s tím, že se to netýká některých včera (v pondělí) zveřejněných výjimek, jako třeba studentů, kterým může být uložena pracovní povinnost. Poté se dozvíme, že je další výjimka, je to velmi nepříjemné, už to řešíme,“ řekl mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Studenty na kolejích drží kromě studia i práce

„Nás z Čech tu jsou jen zbytky a jsme tu jen, abychom mohli do knihoven, protože třeba nějakou hloupou náhodou chceme napsat nějakou práci. Nechápu, jaký je rozdíl mezi bytovkou plnou lidí a skoro prázdnými kolejemi. Možná jen ten, že v bytech je víc lidí než na kolejích,“ podotkl jeden ze studentů olomoucké univerzity.

Řada studentů na kolejích zůstala i kvůli přivýdělku. „Mám domluvenou práci na dva týdny dopředu a samozřejmě nechci dát výpověď,“ řekla Vlasta Macháčová, která studuje v Brně. Studenti také poukazují na to, že ne každý má rodinu, ke které se může hned vrátit.

Po sociálních sítích koluje petice, která vládu a krizový štáb žádá o přehodnocení opatření přikazujícího opuštění kolejí do 14. října a žádá o možnost pobytu na studentských kolejích v této náročné době. Autoři argumentují tím, že řada studentů pracuje nebo se potýká s nepříznivými podmínkami ve svém trvalém bydlišti, a nemají tak možnost své koleje opustit. 

„Na kolejích můžou zůstat ti, kteří jsou nasazeni dle krizového zákona⁠ v lékařství či sociální oblasti, a mohou zůstat i ti, kteří pracující pro univerzitu na konkrétních projektech. Vyzývám ale studenty, kteří mohou opustit koleje a utlumit své sociální kontakty, aby tak učinili,“ řekl ministr školství Plaga.

Také doplnil, že pro studenty, kteří mají strach z nakažení starších rodinných příslušníků, je možnost zařídit speciální mobilní odběrový tým, který je otestuje.