V Česku začínají platit nová opatření. Na zastávku mohou cestující jen s rouškou

Od úterý začíná platit část nových opatření v boji s nemocí covid-19. Nasazenou roušku musí mít i lidé na zastávkách. Od středy se shromažďování omezí na šest osob, restaurace zůstanou zavřené všechny, školy s výjimkou mateřských a několika dalších výjimek přejdou na distanční výuku. Pandemie v Česku dále sílí, v pondělí stoupl počet nakažených o 4310, v úterý zatím o 3906. Jde o nejvyšší nárůst v prvním pracovním dni týdne od začátku epidemie.

On-line přenos

Šíření koronaviru - říjen

  • 22:48

    Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

  • 21:40

    Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

  • 20:14

    Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.

Kvůli vysokému počtu nově infikovaných vláda v pondělí zavedla další opatření, která mají bránit šíření nákazy. Lidé musí od úterý nosit roušky také na zastávkách veřejné dopravy, tedy na jejich nástupištích, v přístřešcích a čekárnách. Povinné zakrývání nosu a úst se začalo vracet od začátku září.

Od středy ještě ve větší míře přejdou školy (s výjimkou škol mateřských) na distanční výuku. Opatření se rozšířilo tak, že už zahrnuje oba stupně základních škol a nižší stupeň víceletých gymnázií. Zavřené budou od středy i základní umělecké a jazykové školy, ukončit je nutné i školy v přírodě. Nařízení se nevztahuje na školy a třídy podle § 16 odst. 9 školského zákona (tedy pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami) a na školy při zdravotnickém zařízení. Výjimku mají i školy při zařízeních pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy nebo školy ministerstva spravedlnosti.

Zavřené zůstanou i univerzity. Výjimka platí pro mediky a studenty zdravotnických oborů. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) jich v nemocnicích může v boji s koronavirem vypomáhat až 2400. 

Univerzitám a vyšším odborným školám je také od středeční půlnoci zakázáno poskytovat ubytování studentům, kteří mají v České republice jiné bydliště. Studenti tak budou muset vyklidit koleje a internáty. I v tomto případě platí výjimka pro studenty zdravotnických oborů. Podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) mohou v místě ubytování zůstat i studenti v karanténě a ti, kteří se nemohou vrátit domů.

Ve skupině nejvýše v šesti

Od středy bude shromažďování omezené počtem nejvýše šesti osob, a to s výjimkou zaměstnání či rodin. Zákaz se tak vztahuje i na bohoslužby a další náboženské obřady, slavnosti, taneční akce, spolkové akce, sportovní akce, přehlídky a ochutnávky.

Zákaz ale naopak nezahrnuje schůze a zasedání ústavních orgánů, soudů nebo politických stran. V takových případech se však nesmí sejít více než sto lidí, jednotlivcům musí být vyčleněno místo k sezení a mezi osobami musí být rozestup alespoň dvou metrů.

Výjimku mají i svatby a pohřby a následná oslava či smuteční hostina, pokud se koná nejpozději následující den. Maximální počet účastníků vláda omezila na 30. Pro konání takových oslav je vyčleněný i zvláštní režim restaurací, přítomnost hostů v provozovnách je zakázána jen od půlnoci do 6 hodin ráno.

Zvláštní režim bude platit i v nákupních centrech nad 5 tisíc metrů čtverečních, kde mají provozovatelé zamezit shlukování lidí. V prostorech nesmí být ani bezdrátové připojení pro veřejnost.

Do nákupních center i prodejen a provozoven služeb, s výjimkou stravovacích služeb, lze vstupovat a pobývat v nich nejvýše ve skupinách po dvou. Toto omezení se nevztahuje na děti doprovázející dospělou osobu ze společné domácnosti.

Vláda oznámila i zrušení širokého množství akcí od koncetrů a divadelních představení přes poutě po kongresy a veletrhy. Nařízení zastaví i provoz heren a kasin, zoologických zahrad, muzeí, galerií, hradů, zámků, planetárií a hvězdáren, koupališť a wellness zařízení, pokud se nejedná o poskytování zdravotních služeb.

Nebude možné využívat ani vnitřní prostory sportovišť. Zavřená zůstanou i zájmová, výchovná, rekreační nebo vzdělávací zařízení, která poskytují služby pro děti a dospívající ve věku od 6 do 18 let.

Právo na pokojné shromažďování vláda omezila maximálním množství 500 účastníků. Ti musí být rozčleněni do skupin nejvýše po dvaceti, mezi skupinami pak musí být dva metry odstup. Účastníci shromáždění budou muset mít nasazené roušky.

Události: Od středy platí nová opatření (zdroj: ČT24)

Do restaurace jen přes okénko

Z restaurací bude od středy vyloučena veřejnost. Povolený je prodej přes okénko, ale jen mezi 6 a 20 hodinou.

Stravovací zařízení mohou dále fungovat tam, kde nemá přístup veřejnost, například v zaměstnání, sociálních službách nebo při ubytovacích zařízení. I v takových případech však musí být zavřeno mezi 20 a 6 hodinou. Zákazníci pak od sebe musí mít odstup nejméně jeden a půl metru, pokud spolu nesdílí jeden stůl. U jednoho stolu pak mohou sedět nejvýše čtyři lidé, provozovatel také nemůže v místě poskytovat bezdrátové internetové připojení.

Vláda také zakázala konzumaci alkoholu na veřejně přístupných místech. 

Konec nočního života

Přítomnost veřejnosti zakázala vláda i v hudebních, tanečních, herních a podobných klubech a na diskotékách. Prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský uvedl, že s ohledem na vývoj situace v Česku „už není možné na nic čekat a je třeba zatáhnout za brzdu“. Zároveň ale upozornil, že zejména noční podniky nová omezení prakticky zavřela. „Podnikatelé by rádi otevřeli, ale ztrácí smysl povolávat lidi do práce na to, aby otevřeli okénko, a před ním nebude nikdo stát,“ uvedl.

Řada z provozovatelů podle něj vyčerpala veškeré úspory a podpora ze strany státu tento obor spíše minula. „Jednoznačná podpora by byla sanování mezd,“ uvedl. Pokračovat by tak dle jeho názoru měl program Antivirus, který hradí zaměstnancům část mzdy.

Prodloužení programu Antivirus A na celou dobu opatření proti šíření koronaviru a zpětně ke dni vyhlášení nouzového stavu chce vládě navrhnout ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Kompenzace by měla být nově stoprocentní a strop vyplácené náhrady by se měl zvýšit na 50 tisíc korun.

V Česku zemřelo už více než tisíc lidí s covidem-19

Nejrychleji se nyní nemoc šíří na Uherskohradišťsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno téměř 570 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Druhým nejpostiženějším okresem je Žďár nad Sázavou se 449 případy a třetím Příbramsko se 434 případy na 100 tisíc obyvatel za poslední týden. Dlouhodobě problematická je i Praha, kde za posledních sedm dní připadá na 100 tisíc obyvatel téměř 352 případů. V hlavním městě je aktuálně 11 879 nakažených.

Od 1. března, kde se v České republice objevily první případy covidu-19, se koronavirem nakazilo přes 124 tisíc lidí. Necelá polovina z nich už se z nemoci uzdravila. Aktuálně nemocných je přibližně 66 tisíc.

U většiny nakažených má nemoc mírný průběh nebo jsou úplně bez příznaků. V nemocnicích je podle posledních údajů resortu zdravotnictví 2503 lidí s prokázaným koronavirem, stav 467 z nich je těžký. Od začátku října vzrostl počet hospitalizovaných na více než dvojnásobek.

Od začátku epidemie zemřelo v Česku 1097 lidí s nemocí covid-19, z toho 54 v pondělí, nejvíc úmrtí za jeden den od začátku epidemie. Od začátku měsíce zemřelo 427 lidí s koronavirem.

Tempo růstu rychle stoupá

Hranice prvních 10 tisíc nemocných padla 13. června, tedy tři a půl měsíce od začátku pandemie. Dalších 10 tisíc přibylo za dva měsíce (16. srpna), k dosažení hranice 30 tisíc prokázaných nákaz stačilo 23 dní (9. září).

Pak se ale počet nakažených začal zvyšovat už v řádu několika tisíc denně: na celkových 40 tisíc přibylo případů za týden (16. září), dalších 10 tisíc za pět dní (21. září), 60 tisíc bylo dosaženo za čtyři dny (25. září), 70 tisíc za pět dní (30. září) a poté dvakrát za tři dny (80 tisíc 3. října a 90 tisíc 6. října). Hranice 100 tisíc nakažených byla prolomena 8. října za dva dny, a dalších 10 tisíc přibývalo opět vždy za dva dny.

Události: Kapacita nemocnic (zdroj: ČT24)

Babiš a Hamáček jednali s prezidentem

Prezident Miloš Zeman v úterý odpoledne v Lánech přijal premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Jednali o současné epidemické situaci a o nových opatřeních, které byly oznámeny v pondělí. Prezident se již v uplynulých dnech vyjádřil, že je proti takzvanému lockdownu. Další uzavření ekonomiky si Česko podle něj nemůže dovolit.

Babiš s Hamáčkem prezidentovi zároveň doporučili, aby oslavy 28. října na Pražském hradě byly v omezeném režimu. Zeman podle premiéra souhlasil s tím, že by se vyznamenání 28. října předávala bez účasti veřejnosti a politiků. Dorazili by jen vyznamenaní. 

Nesmí se stát, že by nemocnice nedokázaly pečovat o nemocné, řekl Prymula

Mimořádný projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly (zdroj: ČT24)

Uzavřít restaurace i školy a zásadně omezit shromažďování maximálně na šest lidí se vláda rozhodla, aby předešla nutnosti plošné uzávěry, takzvaného lockdownu. Řekl to v odloženém televizním projevu ministr zdravotnictví Roman Prymula. Opatření bude možné podle dalšího vývoje buď začít uvolňovat, nebo i zpřísnit, zdůraznil. Ministerstvo podle Prymuly chystá kroky, které mají zajistit, že v nemocnicích nedojdou místa pro nemocné, zároveň nadále připravuje celostátní testování na covid-19.

„Apeluji na vás a znovu vás prosím, abyste se, pokud to bude trochu možné, vyhýbali blízkým kontaktům s ostatními zákazníky a dodržovali hygienu rukou. Pokud tato opatření budou dodržována, není důvod, abychom obchody zavírali,“ řekl ve svém projevu. 

Další zpřísnění ministr zdravotnictví nevyloučil. Záležet bude hlavně na tom, jakému náporu budou čelit nemocnice. „Zda budeme muset opatření zpřísňovat, nebo naopak uvolňovat, budeme primárně rozhodovat podle toho, jaká bude míra jejich naplněnosti. Musíme se za každou cenu vyhnout situaci, kdy bychom se o některého z nemocných nedokázali z kapacitních důvodů postarat. Nejvýznamnější bude naplněnost kapacit jednotek intenzivní péče, na druhém místě celkové zatížení nemocnic,“ stanovil Prymula.