Američtí vládní epidemiologové obrátili: covid se přenáší i vzduchem

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je hlavním národním institutem Spojených států amerických pro veřejné zdraví. V pondělí tato agentura na svých stránkách uvedla, že nový koronavirus se může šířit vzduchem na vzdálenost více než 6 stop (asi 180 centimetrů), zejména ve špatně větraných a uzavřených prostorách. Zástupci agentury ale trvají na tom, že takové šíření je neobvyklé a současná pravidla pro společenské distancování mají stále smysl.

Řada odborníků aktualizované pokyny CDC kritizovala. Pro agenturu AP uvedli, že tento virus se může šířit snáze, než se zdá podle CDC. Navrhují současně, aby veřejnost nosila masky a roušky také při déletrvajících venkovních setkáních, kdy jsou od sebe lidé vzdálení více než 6 stop.

„Virus cestuje vzduchem a není tam žádná jasná hranice. Za linií šest stop nejste v bezpečí. Nemůžete si sundat roušku, když se od lidí vzdálíte na šest stop,“ uvedl doktor Donald Milton z Marylandské univerzity.

Spor o aerosol

CDC celé měsíce uvádí, že virus se šíří hlavně malými kapičkami ve vzduchu, když nakažená osoba kašle nebo kýchá. Většina pravidel CDC o společenském distancování je postavena právě na této myšlence a říká, že metr osmdesát je bezpečnou vzdáleností mezi lidmi, kteří nemají masky.

V některých rozhovorech již představitelé CDC připustili rostoucí množství důkazů, že virus se někdy může šířit pomocí ještě menších částic zvaných aerosoly. Zjednodušeně řečeno: tento virus se šíří i vzduchem, a to na výrazně větší vzdálenosti.

V aktualizaci zveřejněné na svých internetových stránkách agentura znovu potvrdila výsledky nedávného výzkumu, který ukázal, že lidé nakažení virem covid-19 byli v některých případech infekce od sebe vzdáleni více než dva metry – anebo že k nákaze došlo až poté, co nakažená osoba opustila místo, kde pak byli infikováni další lidé. Pokud by se virus přenášel jen pomocí kapének, nemělo by něco takového být možné.

Experti CDC upozornili, že přenos vzduchem je možný za specifických okolností. V těchto případech totiž došlo k šíření ve špatně větraných a uzavřených prostorách, kde lidé prováděli činnosti, které vedly k silnějšímu dýchání – jedná se například o zpěv nebo skupinové cvičení.

Stažená aktualizace

Minulý měsíc CDC spustilo mezi experty rozruch a posléze rozpaky, když nenápadně zveřejnilo aktualizaci, která naznačovala, že se stanovisko agentury vůči šíření nemoci skrze aerosoly změnilo, aby ji pak během několika dní zase stáhlo.

Tato aktualizace, která na stránkách CDC vydržela jen krátce, uváděla, že virus může vydržet ve vzduchu, a překoná tak vzdálenost více než 180 centimetrů. Agentura proto zdůraznila význam větrání uvnitř místností a veřejných prostor – tímto způsobem se může aerosol snadněji rozptýlit. CDC také v této později stažené aktualizaci přidalo zpěv a dýchání k možným cestám, jak se virus může přenášet vzduchem.

Federální hygienici později prohlásili, že šlo o omyl a že byla zpráva zveřejněna ještě před definitivní úpravou. Uvedli, že v postoji agentury nedošlo k žádné zásadní změně, ale že tento posun ještě lépe vysvětlí – a to se stalo v pondělí.

Přesnější informace

Skupina vědců, specialistů na virologii a epidemiologii, včetně citovaného Donalda Miltona, ve stejný den zveřejnila v odborném časopise Science otevřený dopis, v němž požadují přesnější pravidla a informace ohledně šíření koronaviru vzduchem.

Napsali v něm, že když hygienici mluví o velikosti částic a kapének, které se přenášejí vzduchem, musí používat jasnější jazyk. A současně musí realisticky popsat roli, kterou mohou hrát viry v droboučkých aerosolech při infikování lidí. Klíčové jsou přitom roušky a respirátory a zejména dobré větrání uvnitř uzavřených prostor. Mohou být přitom důležité i při nošení venku, doplnila Linsey Marrová z Virginia Tech.