Na jihu Čech začínají docházet volná lůžka v nemocnicích. Situaci komplikuje epidemie žloutenky

Události ČT: Na jihu Čech ubývají lůžka v nemocnicích kvůli žloutence (zdroj: ČT24)

V nemocnicích v Jihočeském kraji začínají docházet volná lůžka pro lidi ve vážném stavu. Situaci výrazně komplikuje epidemie žloutenky typu A, nakažení totiž musí být v nemocnici. Lidé se hepatitidou nakazili v kantýně v Českých Budějovicích. Hygienici zatím evidují 37 nemocných, podle nich však ještě další desítky lidí se žloutenkou přibudou.

Většina pacientů s hepatitidou na jihu Čech zvládá infekci dobře, někteří však mají závažný průběh žloutenky a jsou na hranici selhání jater. Mírnější průběh má například Oldřich Šikula, i přesto však musí být v nemocnici. „Ze začátku jsem si myslel, že je to akorát nějaká chřipka,“ řekl. 

Podle lékařky z nemocnice v Českém Krumlově Jany Sehnálkové mohou být infikovaní lidé propuštěni domů až v případě, kdy se výsledky jaterních testů budou blížit k hodnotám normy.   

Lidé byli se žloutenkou původně hospitalizovaní v českobudějovické nemocnici. Proto, aby v zařízení byl dostatek lůžek pro pacienty s koronavirem, museli lidi se žloutenkou převézt také do Českého Krumlova. 

Zdravotníci očekávají další desítky nakažených žloutenkou

Zdravotníci museli během jediného dne upravit část interního oddělení českokrumlovské nemocnice na infekční. Pro tyto potřeby vzniklo téměř čtyřicet lůžek, skoro všechna jsou momentálně obsazená. 

„Mělo by přibýt padesát možná i víc pacientů v příštím týdnu,“ odhaduje situaci předsedkyně představenstra Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. Žloutenka má totiž inkubační dobu 14 až 50 dní.

Nemocnice v Českém Krumlově pro desítky dalších pacientů sice připravuje místo v nové léčebně dlouhodobě nemocných, má však málo postelí i zdravotníků. „To budou muset být externisté, to už nepůjde vzít z těch kapacit. Šlo by to vzít, ale museli bychom omezit třeba operativu,“ řekla Roithová.

Kantýna se uzavřela

Hepatitidou typu A se lidé nakazili na přelomu září a října při obědě v českobudějovické kantýně. Ta je momentálně celá vydezinfikovaná a také uzavřená. „Já tam chodím nepravidelně, jeden den v týdnu. Mám rád smažené, řízky, vývary, polívky, tak to si ještě budu muset nějakou dobu odpustit,“ řekl Šikula.  

Jihočeští hygienici teď podobně jako u koronaviru trasují kontakty nemocných žloutenkou, kteří musí podstoupit očkování.