Najít lékaře je těžké, v Karlovarském kraji situaci nevyřešily ani vysoké náborové příspěvky

Další náborové příspěvky pro lékaře na Karlovarsku (zdroj: ČT)

Nemocnicím v Karlovarském kraji chybí desítky zaměstnanců. Situaci komplikuje i doba letních dovolených. Zdravotníci tak musejí často pracovat přesčas. Vedení kraje už několik let nabízí novým lékařům náborové příspěvky. Nemocnice to vnímají jako výraznou pomoc, navíc je využívá i Zdravotnická záchranná služba. U některých specializací ale nepomůžou ani benefity, lékařů v regionu je totiž málo.

Nové pracovníky by uvítali i na operačním středisku záchranky. Například Jitka Lacková pracuje jako operátorka už třináct let, je také vedoucí směny. „Nejnáročnější je, když zavolají třeba lidé, kteří jsou ve stresu, a je s nimi horší domluva,“ popsala. 

Na operačním středisku záchranky vyřídí s kolegy více než 71 tisíc telefonátů za rok. Kapacity je však třeba rozšířit o další posily. Právě i Zdravotnické záchranné službě tak mohou pomoci náborové příspěvky od Karlovarského kraje.

Ani stovky tisíc nenalákají dost posil

„Náborové příspěvky jsou určeny lékařům – tu nejvyšší částku mohou získat primáři a odborní asistenti, tu nejnižší ale potom také třeba nezdravotnický personál,“ uvedla mluvčí Karlovarského kraje Jitka Čmoková. Konkrétně primář může získat 600 tisíc korun, lékař 400 tisíc, zdravotní sestry nebo řidiči záchranky pak 150 tisíc korun.  

Díky příspěvkům Karlovarského kraje se od roku 2018 podařilo získat přes 160 nových zaměstnanců. Jenže ani to nestačí, stále jich v nemocnicích v Karlových Varech a Chebu chybí desítky.

„V Karlových Varech nám chybí spíše jednotky lékařů na klíčových odděleních a samozřejmě řádově nižší desítky sester. V Chebu je to lékařů více, tam je to okolo patnácti až dvaceti lékařů a sestry opět v nižších desítkách,“ popsal situaci ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März. Pro nemocnici jsou náborové příspěvky klíčové, díky nim jenom loni získala sedmnáct lékařů a stejný počet sester. 

S nedostatkem personálu se potýká také sokolovská nemocnice. V létě je navíc situace ještě horší než ve zbytku roku. „V průběhu dovolených je to malinko horší, protože musíme ten stávající personál víc saturovat a víc ho využívat než v běžném ročním období,“ sdělil lékařský ředitel Nemocnice v Sokolově Andrej Farkaš.  

Za pět let rozdělil Karlovarský kraj v náborových příspěvcích 61 milionů korun. Nemocnicím by do budoucna mohla pomoci i výstavba služebních bytů, které by novým zaměstnancům mohly nabídnout.