Zdravotníci nestihli využít lázeňské vouchery. Ani nemohli, plány jim totiž překazila další vlna covidu

Zdravotníci nestihli využít lázeňské vouchery (zdroj: ČT24)

Řada zdravotníků z českých nemocnic nevyužila osmitisícový benefit, který mohli lékaři a sestry uplatnit na pobyt v lázních. Na státní vouchery měli nárok všichni zdravotníci, kteří se během jara starali o covidové pacienty v nemocnicích. Jenže v závěru roku přišla další vlna koronavirové nákazy a řada lékařů a sester program nestihla využít včas. Platnost lázeňských voucherů končí 31. prosince 2021.

Do lázní se těšila například sanitářka Stodské nemocnice Pavla Fichtlová. Ta působí právě na covidovém oddělení, na kterém momentálně pečují o osm nemocných. „Přijdu třeba druhý den do práce, pacient je zhoršený, to potom na nás psychicky působí daleko hůř,“ popisuje aktuální situaci stanitářka. 

Kvůli celkové fyzické i psychické vyčerpanosti chtěla Fichtlová na podzim odjet do Mariánských Lázní a využít tak poukaz na pobyt pro zdravotníky, kteří se o pacienty s koronavirem starali. Jenže tuto možnost už využít nestihne. „Zkomplikovala nám to další vlna covidu,“ dodala. 

I kdyby nemocnice chtěla své zaměstnance uvolnit, není to možné. Personálu je totiž málo a pacientů s covidem stále dost. „Víceméně narůstal počet pracovních neschopností, ošetřování členů rodiny, eventuálně nám děvčata chodila do karantény s dětmi,“ popsala situaci ve Stodě tamní hlavní sestra Pavlína Tůmová.  

Právě v nemocnici ve Stodě stihla lázeňské vouchery uplatnit jen asi třetina veškerého zdravotnického personálu, který měl na lázně nárok. Na čerpání programu měli lékaři, sestry i další personál z covidových oddělení zhruba čtyři měsíce.

Nejedná se o ojedinělou situaci. Například vedení Karlovarské krajské nemocnice musí vrátit víc než polovinu peněz z dotace. „Pro nemocnici je to administrativní zátěž. Bylo by jednodušší, kdyby byla posunutá platnost, než abychom vraceli, znovu žádali a znovu čerpali,“ řekl ředitel nemocnice Josef März.

Zda bude program pokračovat, zatím není jisté

Pobytu v lázních využily v Česku tisíce zdravotníků. Zatím se ale ještě neví, zda bude program obnoven. To už je totiž na nové vládě. „Budeme ho (program) vyhodnocovat zkraje příštího roku, potom budeme řešit i s ministerstvem financí, jak dál v tomto pokračovat,“ sdělil mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Svaz léčebných lázní předběžně počítal s tím, že příspěvky na lázně pro zdravotníky budou obnoveny už v březnu příštího roku. „Škoda je, že teď bude jakási časová mezera, protože on (program) byl vypsán jenom na letošní rok,“ uvedl prezident svazu a ředitel Léčebných lázní Jáchymov Eduard Bláha. 

Současně k 31. prosinci končí kromě poukázek pro zdravotníky i státní lázeňské vouchery pro veřejnost, které měly přilákat tuzemskou klientelu do českých lázní.