Chátrající pavilon nemocnice ve Varech čeká demolice. Navštěvují ho vandalové, kteří narušují provoz zařízení

Bezdomovci ohrožují provoz nemocnice (zdroj: ČT24)

Management karlovarské nemocnice uspěl u hejtmanství s žádostí o urychlení demoličního výměru pro pavilon M. K jeho zbourání by tak mohlo dojít dřív, než se plánovalo, tedy do konce letních prázdnin. Objekt se totiž stal útočištěm lidí bez domova. Ti budovu ničí, podařilo se jim už například poškodit potrubní poštu, která je pro nemocnici velmi důležitá. Naposledy přerušili optický kabel s internetovým připojením.

V pavilonu M se v minulosti léčily děti. Už sedm let je ale objekt zavřený. Pacienty tam vystřídali hledači kovů a bezdomovci. „Nájezdy bezdomovců nebo možná i vandalů byly velmi časté, takže kromě toho, že tady vytrhávali veškeré eletrické vedení, snažili se nabourat i na topení, vytrhávali kabely včetně narušení potrubní pošty,“ uvedla mluvčí nemocnice Markéta Singerová. 

Právě potrubní pošta je pro karlovarskou nemocnici velmi důležitá. Slouží například k odesílání vzorků krve. „V určité době jsme museli vzorky krve z nemocnice vozit auty na transfuzní stanici, pak zase nějakým způsobem převážet výsledky,“ uvedla mluvčí. 

Odeslat výsledky e-mailem totiž nebylo možné. Při poslední nezvané návštěvě totiž někdo přerušil také optický kabel. Personál transfuzní stanice tak zůstal bez telefonického a internetové připojení.

Budova je ve špatném stavu

Budova pochází z roku 1907. Musí však jít k zemi, protože už je ve velmi špatném technickém stavu. „Byla celkem významná, také proto se jí v rámci nemocnice říkalo zámeček,“ prozradil historik a archeolog z Muzea Karlovy Vary Jiří Klsák.

Nemocnice teď požádala kraj, aby k demolici došlo dřív, a to právě proto, že v poslední době pravidelně dochází kvůli řádění vandalů a lidí bez domova k problémům. Karlovarský kraj žádosti vyhověl. Budovu nejpozději v srpnu stavbaři zbourají.