Olomoucká radnice chce mírnit dopady bezdomovectví, uvažuje o nabídkách práce

Olomoucký magistrát chce důkladněji řešit problém bezdomovectví. Město má s lidmi bez domova bohaté zkušenosti, v poslední době ale přibylo i stížností obyvatel. Radnice tvrdí, že problém není možné odstranit úplně, jeho dopady chce ale mírnit.

Přednádražní prostor, Wurmova ulice nebo Bezručovy sady. To je jen několik míst v Olomouci, kde se ve větší míře pohybují lidé bez domova. Obyvatelé města si na ně často stěžují, vadí jim žebrání, vulgární vyjadřování nebo pití alkoholu na veřejnosti.  Místa s nejčastějším výskytem bezdomovců ukazuje i mapa.

 „Záměrně neříkám, že chceme problém vyřešit, protože zcela vyřešit problém bezdomovectví nedokázal nikdo, tím méně město za současných legislativních podmínek,“ řekl olomoucký primátor Mirek Žbánek (ANO). Město si ale údajně uvědomuje, že nemůže rezignovat a musí dělat vše pro to, aby dopady chování bezdomovců minimalizovalo.

Ilja Hradecký z neziskové organizace Naděje ale upozorňuje, že problémy nezpůsobují jenom bezdomovci. Žebrají často i ti, kteří bydlení mají. „Na lidi bez domova je nutno pohlížet tak, že jsou lidskými bytostmi a jsou v nouzi. I lidé bez domova jsou obyvatelé a i oni jsou obtěžováni jinými lidmi,“ doplnil.

Město spojilo síly s policií i charitou

Na radnici nedávno vznikla pracovní skupina, ve které jsou kromě představitelů města také zástupci charity, městské i státní policie, dopravního podniku nebo technických služeb. Na řešení problémů s nimi spolupracují i komise městských částí a komise pro prevenci kriminality a bezpečnost. 

Díky spolupráci se už radnici podařilo získat informace o situaci bezdomovců ve městě. Primátor řekl, že z přibližně šesti až sedmi stovek lidí bez domova v Olomouci patří k těm problematickým zhruba desetina.

Novinkou, která se městu osvědčila, je zavedení pravidelné hlídky strážníků ve Wurmově ulici, kde se nachází sídlo Charity. „Opatření jsme přijali na základě stížností obyvatel na narušování veřejného pořádku. Lze očekávat, že přítomnost hlídky výskyt takových jevů eliminuje,“ řekl ředitel Městské policie Olomouc Pavel Skalický. 

Hlídka strážníků ve Wurmově ulici v Olomouci
Zdroj: ČT24/Marek Vrlák

Dalším problematickým místem je prostor před hlavním vlakovým nádražím. Tam se podle vedení města nejčastěji vyskytují lidé, kteří jsou průběžně přes celý den pod vlivem alkoholu a obtěžují okolí. Radnice uvažuje, že nechá odstranit část laviček, na kterých lidé bez domova posedávají.

Policisté mohou maximálně převézt opilé osoby na záchytnou stanici, vymáhání uložených pokut ale není účinné. „Radnice a městská ani státní policie nemají v rukou legislativní nástroj, kterým by tyto osoby mohly vykázat,“ říká primátor. 

Represe problém neřeší, jen jej prohlubuje.
Ilja Hradecký
občanské sdružení Naděje

Lidé bez domova by mohli pomoci s úklidem

Město také zvažuje, že by bezdomovce zapojilo do různých pracovních projektů. Na tomto postupu se zástupci Olomouce domlouvali s technickými službami. Lidé bez domova by mohli například pomáhat s úklidem v některých lokalitách. Organizaci práce by měla na starosti právě Charita, která své klienty dobře zná. 

Radnice chce komunikovat i se živnostníky, protože důležitým řešením může být i ztížení přístupu podnapilých k alkoholu. Podle vedení města v tuto chvíli nemají opilí bezdomovci žádný větší problém sehnat v různých prodejnách levný alkohol. 

Azylový dům nenahradí skutečné bydlení

V Olomouci fungují i azylové domy, ty jsou ale podle Ilji Hradeckého z Naděje jenom přechodnou pomocí. Ukončit bezdomovectví podle něj může jenom opravdové bydlení v bytě, jak to už teď funguje v Brně nebo Ostravě. 

„Základem je prevence ztráty bydlení. To znamená sociální práci na obcích, včetně terénní. To jest vyhledávání domácností ohrožených vystěhováním a podpora směřující k tomu, aby k vystěhování nedošlo,“ řekl Hradecký s tím, že růst počtu bezdomovců je důsledkem skoro třicet let zanedbané sociální práce na obcích. 

Podle primátora Olomouce je problémem legislativa a pravomoci měst a policie. „Chci iniciovat jednání s našimi zákonodárci, aby byly velmi chabé nástroje obcí legislativně posíleny. Chci toto téma otevřít i na setkání Svazu měst a obcí,“ doplnil. Bezdomovectví podle něj není bezpečnostní ale hlavně sociální problém, který prý obce samy úplně vyřešit nemohou.