Brno dalo padesáti rodinám bez domova bydlení. Po roce je většina z nich bez dluhů

Brněnský projekt Rapid Re-housing se městu finančně vyplatil, za rok ušetřilo asi 1,5 milionu korun, ukazuje nová studie Ostravské a Masarykovy univerzity. Brno nabídlo v roce 2016 padesáti vylosovaným rodinám v nouzi městské byty se sníženým nájemným. Drtivá většina z nich po roce prodloužila smlouvu a 78 procent z nich nemělo žádný dluh. K pozitivům pak patří také zlepšení zdravotního stavu matek.

Roční náklady projektu Rapid Re-housing činily 10 milionů korun: z toho 9,5 milionu pokryla evropská dotace, ze zbylého půl milionu uhradilo 150 tisíc město Brno a zbytek jeho partneři jako Ostravská univerzita a IQ Roma servis. Stěhování rodin probíhalo do června 2017. Letošní průzkum tak probíhal rok po nastěhování poslední rodiny. 

Výsledky ukázaly, že z 50 rodin bylo 48 schopných smlouvu prodloužit, 78 procent přitom nemělo žádný dluh. U dalších se musela řešit menší forma finanční pomoci. Dvě rodiny pak skončily kvůli finančním problémům úplně. 

Město podle výzkumného týmu z Ostravské univerzity a Masarykovy univerzity ušetřilo především v ústavní péči o děti nebo v azylovém bydlení. Potřebné nebyly ani časté výjezdy sanitek nebo hospitalizace, jako kdyby rodiny bydlely v nouzových podmínkách.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že se u rodin snížilo riziko stěhování i riziko onemocnění matky jako pečující osoby, ale také riziko hospitalizace člena rodiny nebo využití sanitky, dále se snížilo riziko pobytu dítěte v náhradní rodinné péči. Naopak se zlepšil zdravotní stav matek.

Pokud by Brno v systému zabydlování rodin pokračovalo, může se město podle vedoucího výzkumníků Štěpána Ripky do deseti let dostat s bezdomovectvím rodin k nule. Na začátku projektu bylo v Brně v bytové nouzi přes 400 rodin.

Nová koalice zatím pokračování projektu zvažuje

Projekt Rapid Re-housing zavedlo v minulém volebním období Žít Brno s podporou Pirátů, společně tvořili koalici s ANO, KDU-ČSL, Stranou zelených a TOP 09. Po komunálních volbách se ale síly na magistrátu přeskupily v novou koalici, kterou v současnosti tvoří ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD. Zatím tak není jasné, co bude s projektem dál.

„Teprve se se zprávou seznamujeme a budeme z ní vycházet. Byť jsem mnohdy vystupoval jako kritik těchto projektů, v závěrečné zprávě jsou natolik pozitivní záležitosti, že by stávající vedení města mělo zvážit, jakým způsobem v těchto projektech pokračovat,“ uvedl náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS), který je zodpovědný za sociální věci. Nebude ale podle něj jednoduché pokračovat v projektech bez dotační podpory.